9 Δεκεμβρίου 2013

Δημοτική Κίνηση Γιαννίνων 3 κλικ Αριστερά: Ανακοίνωση

Διακοπή νερούΤο Νερό είναι Ζωή και η Ζωή δεν Πωλείται


Η είδηση της επαπειλούμενης και επερχόμενης κατάργησης δημοτικών επιχειρήσεων μεταξύ των οποίων της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων μαζί με άλλες αντίστοιχες ανά την Ελλάδα , δεν έπεσε «ως κεραυνός εν αιθρία» για τους εργαζόμενους της επιχείρησης και προφανώς ούτε για την Δημοτική Αρχή όσο κι αν εξέφρασε την έκπληξή της!! Αντίθετα έπεσαν οι μάσκες της μνημονιακής κυβερνητικής σύμπραξης καθώς η εκφρασμένη πρόθεσή της για κατάργηση των ΔΕΥΑ μεταξύ των οποίων και της πόλης μας, πέρα από οριζόντιες απολύσεις, μειώσεις προσωπικού, ανεργία και φτώχια θα σημάνει την παραπέρα παράδοση και το πλήρες ξεπούλημα (του όποιου έχει ξεφύγει μέχρι σήμερα από τους ιδιώτες εμπόρους και μεταπράτες του) του αδιαπραγμάτευτου πριν από κάποια χρόνια φυσικού και κοινωνικού αγαθού, στο ιδιωτικό κεφάλαιο.


Μόνο έτσι εξηγείται η πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο σε δημοτικές επιχ/σεις που είναι αυτοδιοικούμενες, ταμειακά αυτοτελείς, που σε καμιά περίπτωση δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά αντίθετα έχουν λειτουργήσει και εξακολουθούν να λειτουργούν ως φορείς διαχείρισης σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Βρισκόμαστε μπροστά στην προαποφασισμένη και σχεδιαζόμενη πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού και η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ είναι το μέσον για την επίτευξη του σκοπού. Θα το επιχειρήσουν με πρόσχημα τη δυσλειτουργία και τα προβλήματα που υπάρχουν στους ΔΕΥΑ, αποτέλεσμα της πελατειακής αντίληψης και λογικής που οι ίδιες δυνάμεις της σημερινής μνημονιακής συγκυβέρνησης (ΝΔ. – ΠΑΣΟΚ) επέβαλαν και σ΄αυτόν τον τομέα παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες, στα χρόνια της εναλλασσόμενης διακυβέρνησής τους.


Στηρίζουμε απόλυτα την τοποθέτηση του Σωματείου Προσωπικού ΔΕΥΑΙ στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο και συνυπογράφουμε το περιεχόμενο και τα αιτήματα του ψηφίσματος που κατέθεσαν. Καλούμε την Δημοτική Αρχή όχι μόνο να στηρίξει την Δημοτική μας επιχείρηση και τους εργαζομένους της αλλά να βάλει επιτέλους μια διακριτή, δυναμική, ξεκάθαρη και προς όφελος των δημοτών και της πόλης κόκκινη γραμμή υπεράσπισης των φυσικών πόρων και των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών.  Την καλούμε να υπερασπιστεί έμπρακτα αυτό που η κοινωνία φωνάζει και απαιτεί: Πως « το Νερό είναι Ζωή και η Ζωή δεν Εκποιείται και δεν Πωλείται » σε ιδιώτες και συμφέροντα.


Απέναντι σε αυτή την «κρυστάλλινη» θέση, δεν χωράνε ούτε ενδοπαραταξιακά παιγνίδια καταλόγισης ευθυνών για τις παθογένειες και τις δυσλειτουργίες της δημοτικής μας επιχείρησης, όπως έκανε ο Δήμαρχος απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, ούτε επικοινωνιακές «κορώνες» για τον μελλοντικό ρόλο που βλέπει ο ίδιος για τη ΔΕΥΑΙ όπως την ανάληψη της διαχείρισης της Λίμνης !! Φορέας διαχ/σης της λίμνης και υπάρχει και λειτουργεί, ασχέτως αν κάποιοι δεν τον στηρίζουν και δεν τον θέλουν.


Αυτό που χρειάζεται λέγεται ουσιαστική ανάληψη ευθύνης χωρίς μισόλογα, για την προστασία των φυσικών πόρων και την προάσπιση των κοινωνικών αγαθών, κι αυτό δεν το έχουμε δει μέχρι σήμερα από τη Δημοτική Αρχή. Ας κάνει τουλάχιστον σήμερα την αρχή!



Δημοτική Κίνηση Γιαννίνων 3 κλικ Αριστερά: Ανακοίνωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου