27 Δεκεμβρίου 2013

Ιδέες και πολιτική

Γράφει ο Παντελής Κολόκας


Παντελής ΚολόκαςΗ σχέση των ανθρώπων με τις ιδέες είναι πολυποίκιλη. Αφού υπάρχουν άνθρωποι που γεννούν/παράγουν ιδέες, άλλοι που τις αντιγράφουν, ενώ άλλοι στέρεψαν από αυτές και δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν άλλες ιδέες. Από αυτές τις τρεις κατηγορίες η πρώτη είναι σπάνια και σπουδαιότατη, η δεύτερη είναι ενδιαφέρουσα και η τρίτη είναι η πιο επικίνδυνη και προπάντων όταν αφορά ανθρώπους που κατέχουν θέσεις ευθύνης μέσα στην κοινωνία, πχ. πολιτικούς.


Η σημερινή κοινωνία χειμάζεται από την πανθομολογούμενη κρίση, οικονομική, πολιτική, κοινωνική, ηθική κτλ. Στην κρίση αυτή οδηγηθήκαμε από πολιτικούς που δεν είχαν ιδέες, ενώ εξακολουθούμε να βρισκόμαστε βυθισμένοι σε αυτήν γιατί απουσιάζουν οι άνθρωποι με νέες ιδέες που θα μπορούσαν να μας ξεβαλτώσουν. Συνεπώς χρειάζονται νέοι άνθρωποι που θα γεννούν νέες ιδέες. Και τέτοιοι νέοι υπάρχουν μέσα στην κοινωνία μας, αρκεί να τους αναζητήσουμε και να τους εμπιστευτούμε. Μάλιστα δεν θα αποτελούσε υπερβολή, αντίθετα θα ήταν ευκταίο να δημιουργηθεί μια κίνηση που θα κατέγραφε ιδέες για αξιολόγηση και αξιοποίηση.


Μιας και ο χρόνος για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αρχίζει να μετρά αντίστροφα, οπότε οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα αρχίσουν να βολιδοσκοπούν τα πρόσωπα με τα οποία θα καταρτίσουν τους συνδυασμούς τους, το θέμα των ιδεών πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους. Η κοινωνία, με την ευρύτερη έννοια, και η πόλη μας ειδικότερα μπορούν να πάνε μπροστά με ιδέες ρεαλιστικές, που, αν τις δούμε από οικονομική άποψη, κοστίζουν λίγο, αλλά αποδίδουν πολλά. Και επειδή, λοιπόν, μιλάω για ιδέες, δίνοντας το παράδειγμα καταθέτω μια πρώτη ιδέα που μου γεννήθηκε εδώ και χρόνια στην πόρτα του σπιτιού μου, όχι για να προβάλω τη γειτονιά μου, αλλά να δείξω ότι καθένας μας μπορεί να καταθέσει ιδέες για τη γειτονιά του και ευρύτερα για την πόλη μας.


Τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων θα μπορούσε ο Δήμος μας να αξιοποιήσει εορταστικά και τουριστικά το Νησί μας διοργανώνοντας εκδηλώσεις (ανάλογες του Μύλου των ξωτικών των Τρικάλων). Και μόνο «το λούσιμο» του νησιού με φώτα τη νύχτα θα αποτελούσε ελκυστικό θέαμα για μικρούς και μεγάλους, ντόπιους και επισκέπτες. Το όφελος θα είναι πολλαπλό: από τη μια θα ψυχαγωγηθούν συμπολίτες μας και επισκέπτες και από την άλλη θα σημειωθεί οικονομική κινητικότητα στο Δήμο.


Προσωπικά έχοντας σαν πρότυπό μου τους πολιτικούς που με τις ιδέες τους ωφέλησαν τον τόπο και εμφορούμενος από ιδέες για το καλό του τόπου μας, σκέφτηκα τις ιδέες μου να τις κάνω θέση, σκοπό, πράξη. Το νιώθω βαθιά μέσα μου πώς στο Δήμο μας υπάρχει κενό που πρέπει κάποιοι να αναλάβουν την πρωτοβουλία και την ευθύνη να το αναπληρώσουν, να ασχοληθούν σοβαρά με τα προβλήματά του, που οι ως τώρα διατελέσαντες δήμαρχοι υποσχέθηκαν ότι θα τα λύσουν, αλλά είτε δεν μπόρεσαν, είτε αμέλησαν. Έτσι, προτιθέμεθα να αναλάβουμε εμείς την πρωτοβουλία και την ευθύνη να αλλάξουμε τα πάντα στην πόλη μας, γιατί ο Δήμος μας χρειάζεται ανανέωση και όχι αναπαλαίωση!



Ιδέες και πολιτική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου