29 Δεκεμβρίου 2013

Δήμος Αρταίων: "Το Έργο μας, Απάντηση στη Κρίση"

ΆρταΣυνέντευξη τύπου εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης, την Παρασκευή το βράδυ στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ο κ. Παπαλέξης, στο εισηγητικό σημείωμα του ανέφερε τα εξής:


Σε λίγες μέρες κλείνουμε τρία χρόνια, από την ανάληψη των καθηκόντων μας στο Δήμο, μια πορεία μικρής χρονικής διάρκειας, αλλά μεγάλης σε αποτελέσματα, σε παραγωγή έργου και στην ανάπτυξη πολύμορφων δράσεων σε όλους του τομείς της ευθύνης μας.


Το έργο μας είναι η δική μας απάντηση, στην πρωτόγνωρη και ιδιαίτερα αυστηρή οικονομική και κοινωνική κρίση που αντιμετωπίζουμε. Ένα έργο, που ξεπέρασε τις προσδοκίες, τις φιλοδοξίες και την αισιοδοξία, τόσο εμού, όσο και των συνεργατών μου, τους οποίους θα ήθελα και δημόσια να ευχαριστήσω, γιατί χωρίς αυτούς, το έργο αυτό, δεν θα γινόταν πράξη.


Τα τρία αυτά χρόνια αξιοποιήσαμε στο έπακρο όλες τις προσφερόμενες δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης, εντός των αυστηρών κανόνων του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και των αρνητικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν σε όλα τα επίπεδα, από την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι ο πραγματικός χρόνος παραγωγής έργου, ήταν πολύ μικρότερος, αν σκεφτεί κανείς, ότι χρειάστηκαν κοντά στους έξι μήνες προσαρμογής στα νέα δεδομένα που δημιούργησε ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», αφού η πολυνομία, οι ασάφειες αλλά και η οικονομική κρίση που ξέσπασε στη χώρα δημιούργησαν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για την τοπική Αυτοδιοίκηση.


Όμως με αποφασιστικότητα, δουλειά και πείσμα και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, πετύχαμε την απρόσκοπτη συνένωση των Καποδιστριακών Δήμων, με το Δήμο Αρταίων, σε όλα τα επίπεδα και θέσαμε τις βάσεις για να μπορέσει να λειτουργήσει ο Δήμος αλλά και η Δημοτική Αρχή να παράξει έργο.


Πρώτη επιλογή μας ήταν να απογράψουμε την κινητή και ακίνητη περιουσία του Δήμου, με στόχο την προστασία της αλλά και την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή της.


Στον τομέα αυτό, καταφέραμε πρόσφατα να δώσουμε λύση στο πρόβλημα του ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ και σύντομα θα δοθεί λύση και σε ένα άλλο χρονίζον πρόβλημα, αυτό της Ψαραγοράς, αφού το έργο της ανακαίνισής της, έχει ήδη δημοπρατηθεί.


Το Τουριστικό Περίπτερο ευελπιστούμε ότι σύντομα θα τεθεί και αυτό σε λειτουργία, αφού μετά την λύση του προβλήματος της αυθαίρετης κατασκευής του και την νομιμοποίησή του, δημοπρατείτε μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.


Επόμενος στόχος είναι το ΞΕΝΙΑ. Ο Δήμος Αρταίων δεν επαναπαύεται μόνο στην παραχώρησή του από το Υπουργείο οικονομικών, αλλά θα προχωρήσει στην δημιουργία των προϋποθέσεων για την επαναλειτουργία του, αφού στις αρχές του νέου έτους, θα προβεί σε ανοιχτό διαγωνισμό, για την αξιοποίησή του.


Πολύ σύντομα, στην ιδιοκτησία του Δήμου, θα περιέλθει και ένα ακόμα ιστορικό κτήριο της πόλης, το διατηρητέο οίκημα της οικογένειας Παπακώστα, αφού πλέον βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων.


Εκτός της απογραφής, ο Δήμος Αρταίων προχώρησε στην λήψη αεροφωτογραφιών υψηλής ανάλυσης για την αποτύπωση των φυσικών κατοικιών και συνόρων, ενέργεια που μας έδωσε την δυνατότητα, βάση των νέων πραγματικών στοιχείων που προέκυψαν, να προβούμε στην δικαιότερη ανακατανομή των δημοτικών τελών.


Αποτέλεσμα, η μείωση των δημοτικών τελών κατά 20% που σε συνδυασμό με την παράλληλη μείωση των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης που αποφασίστηκε στο τελευταίο συμβούλιο της ΔΕΥΑΑ, θα δώσουν μια οικονομική ανάσα σε όλους τους Δημότες.


Για να φτάσουμε όμως στο σημείο να μπορούμε να λάβουμε αυτές τις αποφάσεις, έπρεπε πρώτα να οργανώσουμε και να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά του Δήμου, να περιορίσουμε τις δαπάνες και να αυξήσουμε τα έσοδα. Έτσι υπηρεσίες του Δήμου που λειτουργούσαν σε μισθωμένα κτίρια μεταφέρθηκαν σε δημοτικά ακίνητα. Καταγράφηκαν αναλυτικά όλες οι κατηγορίες δαπανών. Και η περιστολή τους, χωρίς όμως να κάνουμε εκπτώσεις στις υπηρεσίες μας προς τους δημότες, έγινε για εμάς, ένας καθημερινός αγώνας δρόμου.


Στην κατεύθυνση αυτή χρησιμοποιήσαμε και όλες τις τεχνολογικές δυνατότητες που απαιτούνται για την καλύτερη και οικονομικότερη οργάνωση των υπηρεσιών μας. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η καθαριότητα, όπου χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία GPS επιτύχαμε μείωση της κατανάλωσης του καυσίμου κατά 20%.


Η επιτυχία της προσπάθειας στον οικονομικό τομέα, όπου η αύξηση των εσόδων και η περιστολή των δαπανών, υπερκάλυψε την μείωση των τακτικών επιχορηγήσεων, επιβεβαιώθηκε και από τα επίσημα στοιχεία που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή των Ελλήνων που καταδεικνύουν ότι ο Δήμος Αρταίων, είναι ένας από τους πιο οικονομικά υγιείς Δήμους της χώρας.


Ένας Δήμος όμως για να παραμείνει οικονομικά υγιής και βιώσιμος χρειάζεται και έργα ανάπτυξης. Έτσι από την πρώτη στιγμή εργαστήκαμε με μεθοδικότητα και κάναμε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, έτσι ώστε οι εγκεκριμένες ή οι ενταγμένες μελέτες που παραλάβαμε, από την προηγούμενη δημοτική Αρχή, να μετουσιωθούν σε έργα.


Ενδεικτικά αναφέρω τα έργα που πραγματοποιούνται στην περιοχή του Τριγώνου:



  • Την καθαίρεση της κερκίδας και την διαπλάτυνση της οδού Κομμένου

  • Το νέο συγκοινωνιακό κόμβο στην συμβολή της Κομμένου με την Κατσιμήτρου

  • Την τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων τύπου LED.

  • Η κατασκευή του συνόλου των πεζοδρομίων στην περιοχή του Τριγώνου.


Το νέο κτηριακό συγκρότημα που θα στεγάσει το 7ου Δημοτικό Σχολείο και το 3ου Νηπιαγωγείο, προχωρά με γοργούς ρυθμούς και σύντομα θα ολοκληρωθεί. Πίσω ακριβώς από το σχολείο ολοκληρώνονται σύντομα και η πλατεία με την παιδική χαρά.


Η κατακόρυφη μείωση των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ, δημιούργησαν δραματικές οικονομικές συνθήκες για τους ΟΤΑ και περιόρισαν τις δαπάνες των Δήμων στις απολύτως απαραίτητες. Έτσι η μόνη διέξοδος για τους Δήμους, ήταν και είναι η χρηματοδότηση τους από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Αντιλαμβανόμενοι, από την πρώτη μέρα της θητείας μας, ότι τα κοινοτικά κονδύλια αποτελούν μονόδρομο για την ανάπτυξη, κινηθήκαμε με αποτελεσματικότητα και καταφέραμε να φέρουμε το Δήμο Αρταίων, στις πρώτες θέσεις απορρόφησης του ΕΣΠΑ.


Έτσι έργα όπως:



  • Η αποχέτευση ακάθαρτων των οικισμών Κωστακιών και Κεραματών,

  • Η κατασκευή αποχετευτικών αγωγών όμβριων υδάτων σε Βλαχέρνα, Γρίμποβο και Χανόπουλο

  • Ο νέος υδατόπυργος στην Καλαμιά

  • Η κατασκευή του νέου κόμβου σύνδεσης της Ράχης με την επαρχιακή οδό Άρτα-Σαλαώρας

  • Η διαμόρφωση της εισόδου της Ροδαυγής

  • Η κατασκευή παράπλευρης οδικής αρτηρίας Ιονίας Οδού, στη Δ.Ε. Βλαχερνών


δεν θα ήταν δυνατό να πραγματοποιηθούν, χωρίς τη σωστή προετοιμασία, τη σκληρή δουλειά και τη διεκδίκηση της ένταξης τους.


Το ΕΣΠΑ δεν χρηματοδοτεί όμως μόνο έργα υποδομών, αλλά χρηματοδοτεί και έργα για τη δημιουργία κοινωνικών δομών, που σήμερα είναι απαραίτητες, όσο ποτέ άλλοτε.


Στον τομέα αυτό, αξιοποιώντας το ΕΣΠΑ, ιδρύσαμε το Κέντρο δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και το ΚΔΑΠ για την Δημιουργική Απασχόληση των μαθητών κατά τον ελεύθερο χρόνο τους, δίνοντας έτσι ένα σημαντικό χέρι βοηθείας στις εργαζόμενες μητέρες, καθώς και το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων Βίας.


Με την εξασφάλιση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, καταφέραμε τα δύο τελευταία χρόνια να φιλοξενήσουμε δωρεάν, στους παιδικούς σταθμούς, περίπου 600 παιδιά, ενώ παράλληλα μειώσαμε τα τροφεία κατά 20%.


Μία ακόμα πηγή χρηματοδότησης, αποτελεί και το Πράσινο ταμείο, στο οποίο καταφέραμε να εντάξουμε:



  • Την κατασκευή δύο παιδικών χαρών στην πλατεία Σκουφά και στον οικισμό Τσαγκαράκη Κωστακιών, αλλά και να εξασφαλίσουμε την χρηματοδότηση για την αγορά του καταστήματος στο ισόγειο του παλαιού Δημαρχείου Άρτας.


Με αυτά και πολλά περισσότερα μικρά και μεγάλα έργα που δεν είναι δυνατό να αναφερθούν σε μία συνέντευξη τύπου, γίνεται κατανοητό, γιατί ο Δήμος Αρταίων, με απορρόφηση περίπου 42.000.000,00 ευρώ, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις αξιοποίησης κονδυλίων από το ΕΣΠΑ.


Η λειτουργία ενός Δήμου δεν πρέπει να στέκεται μόνο στα μεγάλα έργα, αλλά πρέπει να δίνει έμφαση και στην καθημερινότητα του πολίτη.


Έτσι ο στόλος καθαριότητας ενισχύθηκε με νέα οχήματα και το πρόγραμμα ανακύκλωσης επεκτάθηκε σε όλες τις δημοτικές ενότητες, ενώ ημιβυθιζόμενοι κάδοι νέας τεχνολογίας τοποθετούνται σε καίρια σημεία του δήμου.


Δημιουργηθήκαν νέα ευρυχωρία και ανακατασκευάστηκε το κάτω μέρος της πλατείας Σκουφά. Ενισχύθηκε το πράσινο σε όλους τους ελεύθερους χώρους και εγκαταστάθηκαν νέα υπόγεια αρδευτικά δίκτυα.


Συντηρήθηκαν όλοι οι αθλητικοί χώροι και έγιναν οι απαραίτητες εργασίες, έτσι ώστε να νομιμοποιηθούν και αδειοδοτηθούν.


Εργασίες συντήρησης, ελαιοχρωματισμών, αντικαταστάσεις και ανακατασκευές, έγιναν σχεδόν και στο σύνολο των σχολικών μονάδων του Δήμου μας.


Η κατασκευή νέων πεζοδρομίων στο κέντρο της πόλης, έδωσε χώρο στους πεζούς και συνέδεσε σε ένα δίκτυο όλες τις απολήξεις των πεζοδρόμων που καταλήγουν στα ιστορικά μνημεία, που στόχος μας είναι η παραπέρα ανάδειξή τους, αφού οι μελέτες φωτισμού, τόσο του Κάστρου, όσο και της Παρηγορήτριας, είναι έτοιμες και σύντομα θα γίνουν πράξη.


Σημαντική θεωρώ, ότι είναι και η προσπάθεια που αναλάβαμε, έτσι ώστε η Παρηγορήτρια να ενταχθεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.


Στην δύσκολη αυτή οικονομική κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες, ο Δήμος Αρταίων δεν θα μπορούσε να μείνει απαθής. Προχώρησε έτσι στη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης, διανέμοντας τρόφιμα, ρουχισμό και παιχνίδια στις άπορες οικογένειες. Επίσης στον τομέα της πρωτοβάθμια υγείας, εξόπλισε κατάλληλα 25 αγροτικά ιατρεία με δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφισης, έτσι ώστε οι Δημότες μας να εξυπηρετούνται στις περιοχές τους.


Επειδή η προετοιμασία για το μέλλον, αποτελεί αντίδοτο στον εφησυχασμό, πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο, ενέκρινε την μελέτη γεφύρωσης του ποταμού Αράχθου, ενώ έτοιμες είναι και οι μελέτες για την ανάπλαση τμήματος της παρόχθιας περιοχής του ποταμού Αράχθου, η μελέτη ανάπλασης του Οικισμού Κορωνησίας, καθώς και ένα σύνολο ακόμη μελετών που περιλαμβάνονται στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Αρταίων, που στόχο έχει την βελτίωση της αναπτυξιακής δομής και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.


Απευθυνόμενος τέλος, στους Αρτινούς πολίτες, θα ήθελα να τους ζητήσω να μας κρίνουν αυστηρά. Να μας κρίνουν όμως με βάση τον λόγο που μας εξέλεξαν, την παραγωγή δηλαδή έργου προς όφελος τους και όχι με βάση τους ψιθύρους, τις μικροκομματικές λογικές και τις προσωπικές στρατηγικές και επιδιώξεις. Τότε, πιστεύω ακράδαντα ότι το έργο μας θα αποτελέσει διαβατήριο για την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης τους, στον συνδυασμό μας.


Η επανεκλογή, δεν θα μας δώσει μόνο την δυνατότητα να ολοκληρώσουμε το έργο μας, αλλά θα μπορέσουμε να θέσουμε και τις βάσεις που θα οδηγήσουν τον τόπο μας, με σταθερά βήματα, στο δρόμο της ανάπτυξης και της προκοπής, ως μια γέφυρα στο μέλλον. Μια γέφυρα, από την κρίση και την απαισιοδοξία, στην ανάπτυξη



Δήμος Αρταίων: "Το Έργο μας, Απάντηση στη Κρίση"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου