5 Αυγούστου 2014

13ος Διαγωνισμός Ηπειρωτικης Πίτας


Η ΚΟΣΜΗΡΑ ΑΝΑΔΥΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΠΙΤΑ


Ηπειρώτικες ΠίτεςΜΠΑΤΣΑΡΙΑ: Αλεύρι καλαμποκίσιο, χόρτα και ‘λίιιγο’ λάδι.

ΜΠΑΜΠΑΝΑΤΣΑ: Aλεύρι, λίγο τυρί και ‘λίιιιγο’ λάδι.


Η Φιλοπρόοδη Κίνηση Κοσμηράς, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δ. Ιωαννιτών διοργανώνει για 13η συνεχή χρονιά την κεντρική της εκδήλωση με θεματικό άξονα την Ηπειρώτικη Πίτα. Η εκδήλωση αυτή, με τον διαγωνιστικό της χαρακτήρα έχει σκοπό την ανάδειξη του εδέσματος αυτού και την προβολή του τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο.


Η πίτα στην Ήπειρο αποτέλεσε τρόπο διατροφής στα χρόνια που δεν περίσσευαν οι πόροι. Με απλά υλικά της γης (στο περίπου) και με λίιιιγο λάδι (που δεν περίσσευε), ξύλα στην γάστρα και η πείνα έβγαινε ηττημένη για άλλη μια φορά γύρω από την τάβλα, καθώς η κούραση της μέρας ξεχνιόταν και τα λόγια ημέρευαν τις ρυτιδιασμένες μορφές.


Αλλά και στους άλλους λαούς της Μεσογείου, η μορφή αυτή του φαγητού έπαιρνε άλλες μορφές, ανάλογα τις ιδιαιτερότητες των λαών. «Αλεύρι , ρύζι και λάδι …..παέγγια την είπαν οι Ισπανοί». «….πίτσα τη λένε οι γείτονες Ιταλοί , με ντομάτες και τυρί.» «Μπουρέκ το ζητάνε οι άλλοι γείτονες οι Τούρκοι»

Σήμερα τη συναντάς σε πολλές μορφές. Θα την βρεις στα καλύτερα εστιατόρια, στις πρωινές εκπομπές, σε βιβλία συνταγών με γυαλιστερό εξώφυλλο.


Την Παρασκευή θα αναδειχτεί από τις γυναίκες της Κοσμηράς και των γύρω Δημοτικών διαμερισμάτων, ο παραδοσιακός χαρακτήρας της πίτας. Ο διαγωνιστικός χαρακτήρας που δίνουμε αναδεικνύει την άμιλλα και εντείνει την προσπάθεια για να μεγαλουργήσει το έδεσμα.


Φέρτε και την δική σας πίτα ( …μην ξεχάσετε να φέρετε και την συνταγή της) και ελάτε να απολαύσουμε την γεύση της σε κλίμα γλεντιού, με κρασί, τραγούδι και χορό.


Η εκδήλωση φέτος θα γίνει στις 8 Αυγούστου στην Κοσμηρά με τίτλο: 13ος Διαγωνισμός Ηπειρώτικής Πίτας.


Σκοπός της φετινής διοργάνωσης πέραν της προβολής της παραδοσιακής πίτας, αποτελεί επιπλέον η ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων της περιοχής με την έκθεση αυτών σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της εκδήλωσης.


Προς τούτο συνεργαζόμαστε ενεργά με το δίκτυο: “ MedLS Μεσογειακός τρόπος ζωής –” για την ανάδειξη της παραδοσιακής γεύσης.


Σας περιμένουμε ολους.



13ος Διαγωνισμός Ηπειρωτικης Πίτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου