19 Απριλίου 2013

Σύνδεσμος Γεωπόνων Νομού Ιωαννίνων για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας


Share Button

no_logoΥπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας:


Είναι γνωστό ότι η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των Γεωπόνων Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών στις Βιομηχανικές Επιχειρήσεις της χώρας καθώς και στις βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, όπως και αυτών που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας στις Αγροτικές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις κάθε βαθμού έχει λήξει από την 14η Φεβρουαρίου 2013 και, με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς, οι κανονιστικοί όροι της Συλλογικής Σύμβασης προβλέπεται να ισχύουν μέχρι την 14η Μαΐου 2013.


Δεδομένου ότι:

1) εφόσον δεν υπάρξει νέα κλαδική σύμβαση εντός τριών μηνών θα λαμβάνεται ως βάση ο κατώτατος μισθός με διατήρηση των επιδομάτων θέσης, τέκνων, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας,
2) προβλέπεται μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού (δηλ. 489 € καθαρά) και επιπλέον 10% για νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών (δηλ. 440 € καθαρά), και

3) παγώνουν οι ωριμάνσεις ώσπου η ανεργία να κατέβει σε ποσοστό κάτω από το 10%, γίνεται ξεκάθαρο ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να αφεθούν μετέωροι σε αυτούς τους δυσμενείς όρους αμοιβής και εργασίας.


Οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης της χώρας και των επιχειρήσεων όπου απασχολούνται και είναι πρόθυμοι να συμβάλλουν με τις υποχρεώσεις που τους αναλογούν στην έξοδο από την κρίση. Όμως, αυτή τη στιγμή υπάρχει η αντίληψη ότι η εργοδοσία τείνει να κάνει εξοντωτική χρήση των

«ευεργημάτων» που της παρέχει ο νόμος.


Η ανησυχία όλων των εργαζομένων είναι ότι η παρούσα κατάσταση είναι πιθανό να οδηγήσει σε έναν «εργασιακό μεσαίωνα» δεδομένου μάλιστα του εφαρμοζόμενου εκρηκτικού μίγματος της πλήρης ανατροπής έως και διάλυσης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, των δυσβάσταχτων επιβαρύνσεων από τα συνεχή φοροεισπρακτικά μέτρα, τη μείωση των μισθών, την κατάργηση των ΣΣΕ, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με ορατό κίνδυνο κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων και την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας.


Η επερχόμενη υλοποίηση της λαίλαπας των ατομικών συμφωνιών το μόνο που θα καταφέρει θα είναι η πλήρης εξαθλίωση των εργαζόμενων αλλά και παράλληλα η αισθητή μείωση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών.


Με βάση το πλαίσιο αυτό, τασσόμαστε στο πλευρό της Ομοσπονδίας Σωματείων Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωπόνων (ΠΟΣΓ) και καλούμε τον ΣΕΒ, την ΠΑΣΕΓΕΣ και την ΓΣΕΒΕΕ να υπογράψουν νέα Κλαδική ΣΣΕ με:

1. Διατήρηση των υφιστάμενων (ως έχουν σήμερα) μισθών που προβλέπονται στην τελευταία ΣΣΕ για το χρονικό διάστημα ισχύος της συναφθησόμενης ΣΣΕ που πρέπει να είναι τριετής.

2. Διατήρηση αναλλοίωτων των θεσμικών όρων των ΣΣΕ του κλάδου των γεωπόνων.

3. Ρύθμιση του καθεστώτος αποζημίωσης απόλυσης ανάλογα με τα ισχύοντα πριν από το Ν. 4093/12, δηλ. χωρίς το διαχωρισμό εργαζομένων μέχρι 16 ετών προϋπηρεσία στον ίδιο εργοδότη και εργαζομένων άνω των 16 ετών.


Τέλος, καλούμε κυρίως τον ΣΕΒ, ως το ισχυρότερο εταίρο της διαπραγμάτευσης, να δείξει την ανάλογη σύνεση που επιβάλλει η σημερινή εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία και να κάνει την υπέρβαση αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι πιστεύει στην ανάπτυξη του τόπου μας υιοθετώντας τη λογική του ικανοποιημένου και

όχι του εξαθλιωμένου εργαζόμενου.



Share Button

Σύνδεσμος Γεωπόνων Νομού Ιωαννίνων για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου