19 Απριλίου 2013

"Τεχνοχώρος": Εγκαίνια Έκθεσης Ζωγραφικής


Share Button

Έκθεση ContrastΤην Τρίτη 23 Απριλίου 2013 και ώρα 8 μ.μ. στον ΤΕΧΝΟΧΩΡΟ (Μητροπόλεως 25, Ιωάννινα) εγκαινιάζεται μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο CONTRAST. Τρείς καταξιωμένοι βορειοελλαδίτες καλλιτέχνες, ο Θανάσης Καραμήτας, ο Βασίλης Βαφειάδης και ο Ανδρέας Γκένιος παρουσιάζουν έργα τους με κύρια χαρακτηριστικά την ένταση στο χρώμα, τις δυναμικές φόρμες και την ξεχωριστή προσωπική «γραφή».


Ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά, οι αντιθέσεις αλλά και τα κοινά πεδία έκφρασης, είναι που προσδιορίζουν τον τίτλο, αλλά και το περιεχόμενο της έκθεσης.


Ελευθερία, αφαίρεση, υπερβατικότητα και αρμονία στη σύνθεση, αποτελούν το πλαίσιο μέσα από το οποίο οι τρείς δημιουργοί «συνομιλούν» μεταξύ τους δημιουργώντας ένα οργανικό εικαστικό σύνολο, που καθορίζεται τόσο από τις ιδιαιτερότητες της κάθε δουλειάς, όσο και από τις μεταξύ των έργων συνέργιες που διαμορφώνουν και την γενική αίσθηση στον επισκέπτη.


Η έκθεση θα λειτουργήσει από τις 22 Απριλίου μέχρι και τις 22 Μαΐου. Θα είναι ανοιχτή για το κοινό από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:30 – 14:30 και από 17:30 έως 21:00. Το Σάββατο από 9:30 έως 14:30.


ΚΑΡΑΜΗΤΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ:


Γεννήθηκε στο Δομοκό Φθιώτιδας το 1949. Τέλειωσε το Μαθηματικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης με Δασκάλους τους Κυριάκο Μορταράκο, Σάββα Κωνσταντινίδη και Γιώργο Τσακίρη. Είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Β. Ελλάδας (Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε).


Κυριότερες ατομικές Εκθέσεις:

1980 Θεσ/νίκη – «SUPERTA»

1994 Θεσ/νίκη – «Πανεπιστήμιο Θες/νίκης»

1999 Σέρρες – «Αίθουσα Τέχνης ΑΡΜΟΣ»

2000 Σαντορίνη – «Λαογραφικό Μουσείο Λιγνού»

2004 Θεσ/νίκη – «παράλληλος»

2006 Θεσ/νίκη – καφέ DeFacto

Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και έχει εικονογραφήσει τα βιβλία:

«Κιβωτός ζώσας σιωπής» Μ. Μπαχαράκη

«Ελληνική Μυθολογία» Ε. Χωρεάνθη εκδ. Ζαχαρόπουλος

«Δυο ελεγείες και μια ωδή» Κ. Αδαλόγλου εκδ. Τραμάκια

«Ιλιάδα» Ολ. Δάσιου εκδ. Μάτι

«Ποιητική συλλογή» Α. Δασκαλοπούλου εκδ. Ζαχαρόπουλος

Ένα μέρος της σειράς από τις «περιπέτειες του σκιάχτρου» του Χρ. Καφτεράνη εκδ. Μάτι.

Ζει και εργάζεται στην Κατερίνη.


ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ:


Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1953. Τελείωσε το σχολείο στις Σέρρες, απ’ όπου ξεκινά και η σχέση του με τη ζωγραφική. Ο πατέρας του Χρήστος Βαφειάδης, γνωστός αυτοδίδακτος ζωγράφος, επηρεάζει άμεσα τη σχέση αυτή.

Από το 1974 μέχρι το 1979 μένει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη για σπουδές, αναπτύσσοντας παράλληλα τις εικαστικές του αναζητήσεις μέσα από το πρώτο του εργαστήρι στην οδό Νικηφόρου Φωκά.


Το 1979 επιστρέφει στις Σέρρες ενώ ήδη έχει αναπτύξει συνεργασίες με γνωστές Γκαλερί της Θεσσαλονίκης και αργότερα των Αθηνών. Στο διάστημα αυτό πραγματοποιεί ατομικές εκθέσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους σε πόλεις κυρίως της Βόρειας Ελλάδας ενώ συμμετέχει και σε ομαδικές (Θεσ/νίκη, Αθήνα, Σόφια).


Το 1987 δημιουργεί στις Σέρρες τον εικαστικό χώρο «ΑΡΜΟΣ» όπου μέχρι σήμερα οργανώνονται πολλές σημαντικές εικαστικές εκδηλώσεις Ζωγραφικής, Γλυπτικής, Φωτογραφίας κ.ά. με συμμετοχή αξιόλογων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.


Από το 2004 στον «ΑΡΜΟ» κάθε Δεκέμβριο πραγματοποιείται ο θεσμός της mini ART (έκθεση έργων μικρών διαστάσεων κυρίως για νέους καλλιτέχνες απόφοιτους Καλών Τεχνών).


Είναι πτυχιούχος του τμήματος Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και εργάζεται στη Διεύθυνση Πολιτισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών ως υπεύθυνος πολιτιστικών προγραμμάτων της ΝΕΛΕ Σερρών.


Το διάστημα 1993-1994 άσκησε τα καθήκοντα του Διευθυντή στη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης (ΔΕΠΚΑ) Σερρών, ενώ από το 2001 είναι Διευθυντής της Νομαρχιακής Επιχείρησης Πολιτισμού Σερρών (ΝΕΠΟΣ).


Ως μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας (Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.) συμμετείχε στις εκθέσεις:

Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Θεσ/νίκη 2003 & 2006)

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (2004 Λιμάνι Θεσ/νίκης)

Πινακοθήκη Ιωαννίνων (2005).

Κέντρο Τεχνών – Πάρκο Ελευθερίας Αθήνα (2006)


Έργα του από τις ενότητες «Υγρά Τοπία», «Σαντορίνη» και «επί σκηνής» παρουσίασε σε ατομικές εκθέσεις του στους χώρους:

«Μύλος» (Δράμα 1994)

«Αίθουσα ΔΕΠΚΟΤΑ» (Δράμα 1997)

«Εργαστήρι Τέχνης» (Καβάλα 2000)

«Ιχνήλατον» (Θεσ/νίκη 2000)

«Τέχνης Χώρος» (Λάρισα 2001)

«Ιχνήλατον» (Αθήνα 2001)


Η Ζωγραφική του μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα ακαδημαϊκής σπουδής και ρεαλιστικής απεικόνισης των θεμάτων, πέρασε σταδιακά σε πιο αφαιρετικές καταστάσεις. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης πιστεύει στην αναγκαιότητα της απομυθοποίησης και υπέρβασης της ευκολίας και ασφάλειας που προσφέρει μια κατακτημένη γραφή, προτιμώντας την περιπέτεια της αναζήτησης αμεσότερων μορφών έκφρασης.


ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΚΕΝΙΟΣ:


Ο Ανδρέας Γκένιος γεννήθηκε στο Βαμβακόφυτο Σερρών το 1959. Είναι πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, όπου σπούδασε ζωγραφική με δασκάλους τον Δ. Κοντό και την Τ. Μακρή (2002).


Το 1982 τελείωσε το Γεωλογικό τμήμα του Α.Π.Θ, το 1985 την Παιδαγωγική Ακαδημία Μυτιλήνης, το 2005 το Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Διδασκαλείου Θεσσαλονίκης και το 2006 το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ.


Εργάζεται στην Α/μια Εκπαίδευση Σερρών. Σήμερα είναι Διευθυντής στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Σιδηροκάστρου, ενώ ως εικαστικός και ειδικός παιδαγωγός, προσφέρει επί χρόνια εθελοντικά τις υπηρεσίες του στο Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ.


Ατομικές εκθέσεις:

ΔΕΠΚΑ Σερρών 2003 – «Οικία Παπαβασιλείου» 2009


Συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις:

Heineken art Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θες/νίκη 1998 * Εργαστήριο Τ. Μακρή 2001 * Σερραίοι καλλιτέχνες 2002 * Πτυχιούχοι ΑΣΚΤ 2001-2003 Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσ/νίκης 2003 * Τέχνης Φλόγα Πόλεις της Β. Ελλάδας 2004 * Athens video art Festival Αθήνα 2005 * «Σύνθεση» Σερραίων καλλιτεχνών πτυχιούχων ΑΣΚΤ 2005 * Μαθητιάδα Πρώτη Σερρών Μάιος 2006 * Φεστιβάλ Αμφίπολης καλοκαίρι 2006 * Mini art «Αρμός» Σέρρες 2006-2010-2011 * Gallery «Ιχνήλατον» Θεσ/νίκη 2006 * G-Hotels coultoures events Παλλήνη Χαλκιδικής Απρίλης 2007



Share Button

"Τεχνοχώρος": Εγκαίνια Έκθεσης Ζωγραφικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου