28 Νοεμβρίου 2014

H Xημεία υπό διωγμό


Γράφουν οι:
Παπαγεωργίου Δημήτρης, Χημικός &
Πέτσιος Ερρίκος, Χημικός


no_logoΠέρυσι τον Σεπτέμβριο ψηφίστηκε από την Βουλή ο νόμος 4186 για την Παιδεία και το εξεταστικό σύστημα. Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο για την Θετική-Τεχνολογική κατεύθυνση τα εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι Έκθεση, Μαθηματικά, Φυσικά και Χημεία. Τότε τον είχε ψηφίσει και ο κ. Λοβέρδος.


Την Τρίτη 25 Νοεμβρίου ο κ. Λοβέρδος φέρνει στην Βουλή το νομοσχέδιο για την έρευνα και 21 τροπολογίες. Μεταξύ αυτών και η τροπολογία που αλλάζει τα εξεταζόμενα μαθήματα, συγκεκριμένα αναφέρει: “Χημεία ή Πληροφορική κατά περίπτωση” χωρίς άλλες διευκρινήσεις.


Με αυτό τον τρόπο όμως δεν έχουμε απλώς την επαναφορά της Πληροφορικής αλλά επί της ουσίας την Πληροφορική στην θέση της Χημείας καθώς η επιλογή θα γίνεται από τους μαθητές και η εμπειρία της τεχνολογικής κατεύθυνσης έχει δείξει ότι οι μαθητές προτιμούν το πιο “εύκολο” μάθημα, δηλαδή την Πληροφορική. Το να επιλέγουν οι ίδιοι οι μαθητές είναι αντιπαιδαγωγικό και δημιουργεί ανισότητες (εισαγωγή σε ίδιες σχολές με διαφορετικά εξεταζόμενα μαθήματα!).


Ο κ. Λοβέρδος φρόντισε να επαναφέρει την Πληροφορική (αποδεχόμενος την πίεση του κλάδου Πληροφορικής) αλλά το κάνει εις βάρος της Χημείας. Η Χημεία είναι μια από τις βασικές και σύγχρονες επιστήμες και είναι προαπαιτούμενο εφόδιο για πληθώρα σχολών. Η ελλιπής διδασκαλία της οδηγεί σε πρωτοετείς φοιτητές “χημικά αναλφάβητους”. Πολλές σχολές έχουν διαμαρτυρηθεί στο υπουργείο για αυτή την κατάσταση.


Μια από τις στρεβλώσεις, που ενισχύεται στο νέο σύστημα είναι και η εξής. Μαθητές που κατευθύνονται π.χ προς τη Νομική και μαθητές που κατευθύνονται π.χ προς το Πολυτεχνείο θα έχουν αποκτήσει από το σχολείο τις ίδιες ακριβώς ελάχιστες γνώσεις Χημείας, που θα έχουν διδαχθεί στις λίγες ώρες που θα διδάσκεται πλέον το μάθημα μέχρι και την Β’ Λυκείου!


Eπίσης αρκετά Λύκεια, κυρίως τα μικρά, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ύπαρξης καθώς με 6 ΕΠΕ δεν θα μπορούν να σχηματισθούν τμήματα σε όλα τα μαθήματα, και οι μαθητές θα “αναγκάζονται” να μπουν σε όποιο τμήμα δημιουργηθεί.


Πιστεύουμε, ότι έστω και την τελευταία στιγμή, οι βουλευτές τους Ελληνικού Κοινοβουλίου θα αντισταθούν στις μεθοδεύσεις του πολιτικού γραφείου του κ. Υπουργού, δεν θα δεχθούν την αλλοίωση του νόμου 4186 και ΔΕΝ θα ψηφίσουν την τροπολογία του κ. Λοβέρδου.



H Xημεία υπό διωγμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου