27 Φεβρουαρίου 2013

Ερώτηση Μ. Κασσή για μείωση ΦΠΑ ειδών λαϊκής τέχνης

kasisΕρώτηση στη βουλή κατέθεσε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων Μιχάλης Κασσής σχετικά με τη μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ 23% στα είδη λαϊκής τέχνης για τα οποία φημίζεται η περιοχή και αποτελούν, ειδικά η αργυροχοΐα, έναν από τους βασικούς πυλώνες της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας. Ο κύριος Κασσής ρωτά τους υπουργούς οικονομικών και ανάπτυξης εάν προτίθενται να μειώσουν τον ΦΠΑ στα είδη λαϊκής τέχνης και το κυριότερο τι πρόκειται να γίνει εκ μέρους της κυβέρνησης έτσι ώστε να βοηθηθούν οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις ειδών λαϊκής τέχνης του Νομού Ιωαννίνων.

Αναλυτικά η Ερώτηση έχει ως εξής:

«« ΕΡΩΤΗΣΗ Προς: Υπουργό Οικονομικών, Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

ΘΕΜΑ: “Μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ 23% για τα είδη λαϊκής τέχνης του Νομού Ιωαννίνων”:

Όπως γνωρίζετε ο Νομός Ιωαννίνων από το κέντρο της πόλης μέχρι τη Μηλέα Μετσόβου είναι ξακουστός για τα ειδή λαϊκής τέχνης, είτε είναι προϊόντα ασημουργίας είτε ξύλινα είδη ,τα οποία φημίζονται για την ποιότητα τους. Μάλιστα είναι γνωστό το παράδειγμα της Μηλέας Μετσόβου απ όπου έχουν προέλθει οι μεγαλύτεροι τεχνίτες ξύλου.

Ο τομέας της παραγωγής λαϊκών ειδών τέχνης πλήττεται ανεπανόρθωτα τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση και ειδικότερα με την επιβολή του συντελεστή ΦΠΑ 23%.Οι επιχειρήσεις αυτές είναι μικρές, οικογενειακές και κατά γενική ομολογία αποτελούν αναπόσπαστο γρανάζι στη μηχανή της Γιαννιώτικης οικονομίας.

Θα πρέπει να καταλάβετε ότι η κατάσταση με τα είδη λαϊκής τέχνης έχει φτάσει στο απροχώρητο και πολλές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να βάλουν λουκέτο μιας και δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις βασικές τους υποχρεώσεις.

Και τα λουκέτα σημαίνουν πρόσθετη ανεργία στην πολλαπλά δοκιμαζόμενη Ήπειρο και ιδιαίτερα στο Νομό Ιωαννίνων.

Οφείλετε άμεσα να επανεξετάσετε το θέμα του υψηλού ΦΠΑ 23% στα είδη λαϊκής τέχνης ,και μάλιστα να τον μειώσετε αισθητά εν όψη της τουριστικής περιόδου, έτσι ώστε να αναθερμανθεί η αγορά. Μη ξεχνάτε ότι τα έσοδα από τους ξένους τουρίστες στο Νομό έχουν μειωθεί αισθητά, διότι ακόμα και για αυτούς, με ΦΠΑ 23%, είναι απαγορευτικό να αφήσουν συνάλλαγμα στην περιοχή μας.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
1) Αν προτίθεστε να μειώσετε τον ΦΠΑ στα είδη λαϊκής τέχνης;
2) Ποια επιπλέον μέτρα προτίθεστε να πάρετε έτσι ώστε να βοηθηθούν οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις ειδών λαϊκής τέχνης του Νομού Ιωαννίνων;

27 Φεβρουαρίου 2013

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ,
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΣΣΗΣ »»


Ερώτηση Μ. Κασσή για μείωση ΦΠΑ ειδών λαϊκής τέχνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου