25 Ιουλίου 2014

Παρέμβαση Χρήστου Μαντά για θέματα Τουρισμού


ΣΥΡΙΖΑΚατά τη χθεσινή συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού «Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις» ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα ζητήματα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στο χώρο Τουρισμού αλλά και στο θέμα του οινοτουρισμού.


Όπως ανέφερε στην ομιλία του:


«[..] Από τη δική μας την πλευρά υπάρχει ο ισχυρισμός ότι αυτό το μοντέλο του τουρισμού το οποίο προωθείται με τις συγκεκριμένες αυτές διατάξεις, κρύβει από πίσω του συγκεκριμένες εξυπηρετήσεις συμφερόντων.. Η Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων και Επιχειρήσεων Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού Ηπείρου επισημαίνει κάτι πολύ απλό, το οποίο είναι αποκαλυπτικό: «Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ένα ξενοδοχείο 1.100 τετραγωνικών μέτρων καλείται να πληρώσει 465 ευρώ ΦΑΠ, στη στιγμή που ένα τουριστικό κατάλυμα αντίστοιχων τετραγωνικών μέτρων καλείται να πληρώσει το εξωφρενικό ποσό των 7.645 ευρώ ΦΑΠ». Καταλαβαίνει κανείς προς τα πού γίνονται οι επιλογές.


Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα του οινοτουριμσού λέγοντας:


«[..]επειδή έγινε πολύς λόγος για τον οινοτουρισμό, αλλά και επειδή τυχαίνει και εγώ να κατάγομαι από ένα χωριό, τη Ζίτσα των Ιωαννίνων, που είναι μια περιοχή πολύ ξακουστή για τα αμπέλια της και για το κρασί που παράγει, θα ήθελα να σας πω το εξής:


Ωραία, να τον κάνουμε τον οινοτουρισμό. Να δώσουμε αυτήν τη δυνατότητα. Να έχουμε όμως παραγωγή. Θα καταθέσω στα Πρακτικά της Βουλής την πρόσφατη διαμαρτυρία του Συλλόγου των Αμπελουργών της Ζίτσας, που λέει ότι ουσιαστικά οι συνθήκες παραγωγής πια έχουν γίνει τόσο δύσκολες και εξαιτίας των φυσικών φαινομένων αλλά κυρίως από την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί οι παραγωγοί, που κινδυνεύει η ίδια η ύπαρξη της παραγωγής. Τι οινοτουρισμό να κάνουμε όταν δεν έχουμε οινοπαραγωγή;»


Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία από τα πρακτικά της Βουλής.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, νομίζω ότι η συζήτηση που γίνεται αυτές τις δύο μέρες στη Βουλή είναι αποκαλυπτική, από την άποψη ότι φαίνεται σαφώς ότι υπάρχει μια σύγκρουση δύο διαφορετικών προσεγγίσεων σε αυτό το μεγάλο και κρίσιμο θέμα του τουρισμού.


Η μία προσέγγιση, αυτή της Κυβέρνησης, είναι μια προσέγγιση στο δρόμο, θα έλεγα, που έχει χαράξει και σε άλλα πεδία. Αγνοεί επιδεικτικά ότι αυτός ο τομέας είναι ένας τομέας ζούγκλας από την άποψη την εργασιακών σχέσεων και δεν κάνει τίποτα γι’ αυτό. Είναι ένας τομέας όπου και με τις διατάξεις και με τις ρυθμίσεις αυτές, τις οποίες φέρνει σήμερα το Υπουργείο Τουρισμού, επιτείνει ακόμη περισσότερο τις παρεμβάσεις στο περιβάλλον, στους αιγιαλούς, στα δάση, παντού και «κουμπώνει» ακριβώς με όλη τη λογική αυτή που βλέπουμε να εξελίσσεται το τελευταίο χρονικό διάστημα.


Από τη δική μας την πλευρά υπάρχει ο ισχυρισμός ότι αυτό το μοντέλο του τουρισμού το οποίο προωθείται με τις συγκεκριμένες αυτές διατάξεις, κρύβει από πίσω του συγκεκριμένες εξυπηρετήσεις συμφερόντων. Δεν το είπαμε μόνο εμείς. Άκουσα και τον κ. Σηφουνάκη χθες να επισημαίνει αυτήν την πλευρά, να λέει δηλαδή με έναν απλό τρόπο ότι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες σε αυτόν το χώρο –και αναφερόμενος και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου- ουσιαστικά μπαίνουν σε μια διαδικασία συρρίκνωσης των δραστηριοτήτων τους και όχι εν πάση περιπτώσει της όποιας δυνατότητας δίνεται στις μεγάλες μονάδες, στις τεράστιες αυτές μονάδες.


Για να το τεκμηριώσω αυτό, θα σας πω ένα παράδειγμα από την περιοχή μου. Η Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων και Επιχειρήσεων Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού Ηπείρου επισημαίνει κάτι πολύ απλό, το οποίο είναι αποκαλυπτικό: Σε ένα πρόσφατο δελτίο Τύπου αναφέρει: «Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ένα ξενοδοχείο 1.100 τετραγωνικών μέτρων καλείται να πληρώσει 465 ευρώ ΦΑΠ, στη στιγμή που ένα τουριστικό κατάλυμα αντίστοιχων τετραγωνικών μέτρων καλείται να πληρώσει το εξωφρενικό ποσό των 7.645 ευρώ ΦΑΠ». Νομίζω ότι αυτό είναι αποκαλυπτικό. Καταλαβαίνει κανείς προς τα πού γίνονται οι επιλογές.


Το καταθέτω αυτό το έγγραφο.


(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Χρήστος Μαντάς καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής.)

Και επειδή μιλήσατε –και αναφέρεται και στις τροπολογίες που έφερε χθες η κυρία Υπουργός- για τον θεματικό τουρισμό –ήδη ο κ. Ζαχαριάς αναφέρθηκε στα θέματα του ιατρικού τουρισμού- και επειδή έγινε πολύς λόγος για τον οινοτουρισμό, αλλά και επειδή τυχαίνει και εγώ να κατάγομαι από ένα χωριό, τη Ζίτσα των Ιωαννίνων, που είναι μια περιοχή πολύ ξακουστή για τα αμπέλια της και για το κρασί που παράγει, θα ήθελα να σας πω το εξής:


Ωραία, να τον κάνουμε τον οινοτουρισμό. Να δώσουμε αυτήν τη δυνατότητα. Να έχουμε όμως παραγωγή. Θα καταθέσω στα Πρακτικά της Βουλής την πρόσφατη διαμαρτυρία του Συλλόγου των Αμπελουργών της Ζίτσας, που λέει ότι ουσιαστικά οι συνθήκες παραγωγής πια έχουν γίνει τόσο δύσκολες και εξαιτίας των φυσικών φαινομένων αλλά κυρίως από την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί οι παραγωγοί, που κινδυνεύει η ίδια η ύπαρξη της παραγωγής. Τι οινοτουρισμό να κάνουμε όταν δεν έχουμε οινοπαραγωγή; Το καταθέτω.


(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Χρήστος Μαντάς καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής.)

Να πω δύο κουβέντες για τα θέματα της κατάρτισης και της εκπαίδευσης στον τουρισμό. Η κυρία Υπουργός είπε ότι η τουριστική εκπαίδευση αναβαθμίζεται. Μάλιστα ανέφερε ορισμένα θέματα που αφορούν τα νέα προγράμματα, τη διασύνδεση της τουριστικής εκπαίδευσης με αντίστοιχα εκπαιδευτικά ιδρύματα του τουρισμού, την επέκταση σε ειδικές μορφές τουρισμού και νέες ειδικότητες κ.λπ.


Όμως στα άρθρα τα οποία αφορούν ακριβώς αυτό το ζήτημα –το οποίο είναι μεγάλο, γιατί στήνεται και εδώ ένα μηχανισμός διοχέτευσης στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κάθε τύπου σε αυτό το επίπεδο και είναι μεγάλη η «μπίζνα» σε αυτήν την κατεύθυνση- θα ήθελα να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις:


Στο άρθρο 22 μπαίνει διάταξη που δίνει τη δυνατότητα να μπαίνουν προϊστάμενοι με τριετή θητεία στα ΣΕΚ και τα ΙΕΚ εκπαιδευτικοί ΠΕ και, ελλείψει αυτών, διοικητικοί υπάλληλοι του Υπουργείου Τουρισμού.


Εμείς είμαστε ριζικά αντίθετοι με αυτή τη διάταξη, διότι ορίζει ως προϊσταμένους προσωπικό που δεν έχει την εκπαιδευτική ιδιότητα, στην παράγραφο 3 και 4. «Εμπλουτίζει» τα εργαλεία του Υπουργείου για την κινητικότητα του προσωπικού, στην παράγραφο 5, καθώς και χρηματοδοτεί με δημόσια κονδύλια μετεκπαιδεύσεις που διενεργούνται σε εγκαταστάσεις ιδιωτών, με τις παραγράφους 6 και 2 του άρθρου 23.


Επιπλέον, το άρθρο που αναφέρεται στον ΟΤΕΚ, πέρα από τα ζητήματα της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, τα οποία νομίζω ότι αναλύθηκαν και σε άλλες παρεμβάσεις συναδέλφων Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιεί τα μισθώματα, ξέρετε σε όφελος ποιων; Σε όφελος των ιδιωτών κυρίως, με τη διενέργεια επιδοτούμενων μετεκπαιδεύσεων και λοιπά. Και ξέρουμε πάρα πολύ καλά πώς αυτά δουλεύουν και σε όφελος ποιων.


Τέλος, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επέκτασης για τους επαγγελματίες ξεναγούς, εμείς νομίζουμε ότι δημιουργείται ένα ζήτημα φερεγγυότητας των πιστοποιητικών γλωσσομάθειας, διότι υπάρχει πράγματι αδυναμία –και πρέπει να το δούμε- στην πιστοποίηση των σπάνιων γλωσσών από φορείς που δεν δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού. Δημιουργούνται στο πλαίσιο του ίδιου επαγγέλματος εργαζόμενοι διαφορετικής εκπαίδευσης, που δεν εποπτεύονται από το Υπουργείο Τουρισμού.


Τέλος, θέλω να αναφερθώ σε μία τροπολογία την οποία καταθέτουμε. Είναι η τροπολογία με γενικό αριθμό 1587 και ειδικό 30 στο νομοσχέδιο για τον τουρισμό.


Η τροπολογία αυτή που καταθέτουμε –με δύο λόγια, για να μην καθυστερώ- λύνει το πρόβλημα σε περιοχές όπου έχει ανασταλεί η έκδοση οικοδομικών αδειών, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν εκκρεμείς διαδικασίες έγκρισης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και του ΣΧΟΟΑΠ. Αφορά ιδιαίτερα περιοχές στο θαλάσσιο μέτωπο της παραλίας της Θεσσαλονίκης.


Κατατίθεται τώρα, ακριβώς γιατί λήγει άμεσα, στις 24/07, η ημερομηνία αναστολής και δεν υπάρχει νομική δυνατότητα παράτασης στην έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Αποφεύγουμε έτσι, αν η Κυβέρνηση την κάνει δεκτή, το χτίσιμο περιοχών πάνω στο κύμα, πάνω στην παραλία, σε αυτό το κρίσιμο ενδιάμεσο διάστημα που υπάρχει το νομοθετικό κενό.


Ευχαριστώ πολύ.



Παρέμβαση Χρήστου Μαντά για θέματα Τουρισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου