η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν.Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη κατά την ομιλία της στην εκδήλωση-ανοιχτή συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1/7/2014 στην αίθουσα του ΣΚΟΥΦΑ στην Άρτα, με θέμα την διάλυση της ΔΕΗ και την εκποίηση της “μικρής ΔΕΗ”, που συμπεριλαμβάνει τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς Πουρνάρι Ι & ΙΙ στον ποταμό Άραχθο.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε την αλήθεια, που επιμελώς κρύβει η κυβέρνηση, σχετικά με το τι πραγματικά ισχύει στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα μας.
Ανέδειξε την πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από το ξεπούλημα της στρατηγικότερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας.
Επεσήμανε τις ολέθριες επιπτώσεις που θα επιφέρει στην οικονομία, στην κοινωνία και στα εθνικά συμφέροντα.
Απέδειξε γιατί η ιδιωτικοποίηση θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Κλείνοντας την τοποθέτησή της, Όλγα Γεροβασίλη τόνισε την κεντρική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να παλέψει με όλες τις δυνάμεις, μαζί με τον λαό, για να αποτραπεί το ξεπούλημα της ΔΕΗ και επεσήμανε ότι:
“Εμείς, υπογραφές που αφορούν την εκποίηση του δημόσιου πλούτου ή υπογραφές που αφορούν την άρση της εθνικής κυριαρχίας και της αξιοπρέπειας του λαού, δεν πρόκειται να τις αναγνωρίσουμε”
Αναλυτικότερα η ομιλία:
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Η συγκυβέρνηση διαλύει την ΔΕΗ, την στρατηγικότερη δημόσια επιχείρηση της χώρας και εκποιεί το «φιλέτο» της, το κερδοφόρο κομμάτι της, τις λιγνιτικές μονάδες και τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, αυτό, δηλαδή, που κατ’ ευφημισμό ονομάζουν «μικρή ΔΕΗ».
Είμαστε λοιπόν εδώ απόψε για να συζητήσουμε.
Όχι μόνο για την πώληση του Πουρναρίου και τις συνέπειες στην τοπική κοινωνία και οικονομία, όπως γράφει η πρόσκληση.
Αλλά και για τις συνολικές επιπτώσεις από την διάλυση της ΔΕΗ, που θα τις νοιώσουμε όλοι στο πετσί μας, σαν Έλληνες πολίτες και καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος.
Είμαστε εδώ για να πούμε αλήθειες.
Εγώ τουλάχιστον θα τις πω.
Η ενεργειακή αυτάρκεια είναι από τα βασικά ζητούμενα για μια χώρα.
Πόλεμοι γίνονται για την ενέργεια, λαοί σκοτώνονται στα πεδία των μαχών για την ενεργειακή αυτονομία.
Που σε πολλές περιπτώσεις είναι συνώνυμη με την εθνική ανεξαρτησία.
Στην Ελλάδα, εθελόδουλες κυβερνήσεις παραδίδουν τον εθνικό πλούτο και υποθηκεύουν το μέλλον του τόπου.
Όταν έκλεισε πρόωρα και αιφνιδιαστικά η Βουλή, είπαν ότι δεν υπάρχουν σημαντικά ν/σ προς συζήτηση και ψήφιση.
Και φέρνουν ομοβροντίες νομοσχεδίων, με την μορφή του κατεπείγοντος.
Προσπαθούν, μέσα από το ελεγχόμενο περιβάλλον των θερινών τμημάτων, να περάσουν ζητήματα στρατηγικής και εθνικής φύσης, όπως η εκποίηση της ενέργειας, του ορυκτού πλούτου, του νερού, του αιγιαλού, τα εργασιακά.
Ό,τι προλάβουν, όσο προλαβαίνουν.
Ας πούμε, λοιπόν, αλήθειες για την διάλυση της ΔΕΗ και την εκποίηση του 30% της παραγωγής της και του 30% του πελατολογίου της.
Λένε ότι το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι κοινοτική υποχρέωση και πως ο ανταγωνισμός θα ωφελήσει τον καταναλωτή.
Δεν λένε την αλήθεια.
Η αλήθεια που δεν σας λένε είναι ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει απελευθερωθεί από το 2001.
Ήδη, το 46,5% της εγκατεστημένης ισχύος ανήκει στον ιδιωτικό τομέα, σε κοινοπραξίες που είναι μέσα ο κ. Μπόμπολας, ο κ. Μυτιληναίος και πολλοί άλλοι.
Και αυτή η απελευθέρωση, είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το τιμολόγιο κατά 102% για τα νοικοκυριά και κατά 76% για τις βιομηχανίες.
Γιατί συνέβη αυτό;
Επειδή η περιβόητη απελευθέρωση, στόχευε στην εξασφάλιση της κερδοφορίας στο εσωτερικό του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας, αγνοώντας τις πολλαπλασιαστικές επιβαρύνσεις σε όλους γενικά τους υπόλοιπους κλάδους.
Ας στενάζει η βιομηχανία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας.
Αυτό δεν ενδιαφέρει τους «κατασκευαστές» της περιβόητης «απελευθέρωσης» του εν λόγω κλάδου.
Η αλήθεια που κρύβουν είναι ότι στο πρόσφατο παρελθόν υπήρχαν ιδιώτες πάροχοι, η HELLAS POWER και η ENERGA.
Αυτοί, οι λεγόμενοι «επενδυτές», κατάκλεψαν 300.000 εκατομμύρια δημόσιο χρήμα, εισπράττοντας από τους πελάτες τους το χαράτσι του κ. Βενιζέλου και μη αποδίδοντάς το.
Τώρα είναι υπόδικοι, με συνήγορο υπεράσπισης τον κ. Μάκη Βορίδη, τον υπουργό Υγείας.
Η αλήθεια που δεν σας λένε είναι ότι, μαζί με το 30% της παραγωγής, η κυβέρνηση μεταφέρει υποχρεωτικά στη νέα εταιρεία και το 30% των πελατών, των καταναλωτών, το 30% από εμάς.
Εκχωρεί δύο εκατομμύρια Έλληνες, με ασαφή κριτήρια, κανείς ακόμη δεν ξέρει ποιος θα πάει πού.
Και μας υποχρεώνει να παραμείνουμε επί 4 μήνες, στην εταιρεία του ιδιώτη.
Και απαγορεύει επίσης στη ΔΕΗ, να προσφέρει ανταγωνιστικό τιμολόγιο για 6 μήνες.
Αυτή είναι η «ελεύθερη» αγορά;
Αυτός είναι ο «ανταγωνισμός»;
Ή μήπως αυτός είναι ο ορισμός της παράδοσης άνευ όρων στα ιδιωτικά συμφέροντα, που, παρεμπιπτόντως, τυγχάνουν να είναι βασικοί συνομιλητές και υποστηρικτές της συγκυβέρνησης;
Μέχρι και η ίδια η Κομισιόν τους εγκαλεί, καθώς η κυβέρνηση παραβιάζει βάναυσα σε αυτό το ζήτημα την κοινοτική νομοθεσία.
Διότι αυτό σημαίνει κρατική ενίσχυση του ιδιώτη.
Και μην ξεχνάμε βέβαια την αποφασισμένη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ τον μήνα Ιούλιο.
Θα την δείτε στον επόμενο λογαριασμό που θα σας έρθει.
Είναι ένα επιπλέον πανωπροίκι, που δίνει η κυβέρνηση στους ιδιώτες, για να το βρούνε έτοιμο.
Έχει ήδη προηγηθεί η ιδιωτικοποίηση της στρατηγικότερης υποδομής της χώρας, των Δικτύων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), που αφορά μια τεράστια Δημόσια Περιουσία, με τρέχουσα εμπορική αξία 8 δις €.
Ένα θεμέλιο για την οικονομική και παραγωγική ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της χώρας.
Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του, με 4 ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα να τον διεκδικούν.
Η επιλογή ιδιωτικοποίησης ΑΔΜΗΕ και τώρα της διάλυσης της ΔΕΗ, εντάσσεται στην στρατηγική παράδοσης της ενέργειας σε συγκεκριμένα συμφέροντα (Μυτιληναίος, Λάτσης, Κοπελούζος, Βαρδινογιάννης, Περιστέρης),
τα οποία την τελευταία δεκαετία έχουν διεισδύσει στην παραγωγή ενέργειας και κερδοσκοπούν.
Η αλήθεια που κρύβουνε είναι ότι η διάλυση της ΔΕΗ θα επιφέρει περαιτέρω αύξηση της τιμής του ρεύματος.
Κι αυτό για πολλούς λόγους:
- Τα εργοστάσια παραγωγής της ΔΕΗ, αυτά που τα πλήρωσε με το αίμα του ο ελληνικός λαός, έχουν ήδη αποσβέσει το κόστος κατασκευής τους. Η σημερινή τιμή του ρεύματος αφορά το κόστος λειτουργίας και το περιθώριο κέρδους της ΔΕΗ –διότι η ΔΕΗ ΕΙΝΑΙ ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ, κι αυτό επίσης, είναι κάτι που δεν σας λένε-. Όταν όμως έρθει ο ιδιώτης, είναι φυσικό πως θα θελήσει να κάνει απόσβεση της δικής του επένδυσης. Θα προχωρήσει, λοιπόν, στην αύξηση του τιμολογίου. Θα μετακυλίσει την απόσβεση στον καταναλωτή. Άλλον τρόπο δεν έχει.
- Η ηλεκτροδότηση των νησιών προκαλούσε ζημιές 1,1 δις. ετησίως στη ΔΕΗ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι καμιά από τις νησιώτικες μονάδες δεν πωλείται. Η δημόσια επιχείρηση, με το μέγεθός της και την κερδοφορία που παρήγαγε λόγω της οικονομίας κλίμακος, μπορούσε να αντισταθμίσει αυτή την ζημιά. Η σαλαμοποίηση όμως της ΔΕΗ και η εκποίηση του πιο κερδοφόρου τμήματός της, θα την οδηγήσει νομοτελειακά σε αδυναμία να ισοσκελίσει αυτή την ζημιά, που μοιραία θα επιμερισθεί, μέσω της αύξησης του τιμολογίου, στους καταναλωτές όλης της χώρας.
- Το ίδιο ακριβώς ισχύει για το αγροτικό τιμολόγιο, το κοινωνικό τιμολόγιο κλπ. Ή θα καταργηθούν ή θα ισοσκελιστούν με αύξηση του τιμολογίου και μετακύλιση της ζημιάς στον καταναλωτή.
- Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι παντού στον κόσμο, οπουδήποτε ιδιωτικοποιήθηκε η ηλεκτρική ενέργεια, το αποτέλεσμα ήταν, σε όλες τις περιπτώσεις, χωρίς καμιά εξαίρεση, να αυξηθεί η τιμή του ρεύματος.
Ας έρθουμε και στα δικά μας, στα της Άρτας.
Και ας πούμε αλήθειες για τις επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία και οικονομία από την πώληση των ΥΗΣ Πουρνάρι Ι & ΙΙ:
- Η αντιπλημμυρική προστασία της Άρτας κοστίζει πολλά εκατομμύρια ετησίως στην ΔΕΗ, η οποία κρατά την στάθμη του νερού στον ταμιευτήρα χαμηλότερα από τις δυνατότητες.
Ας αναρωτηθούμε:
Ο ιδιώτης θα νοιαστεί γι’ αυτό; Ή μήπως θα προσπαθήσει να μεγιστοποιήσει το κέρδος του και να ελαχιστοποιήσει το κόστος του;
Την απάντηση την γνωρίζουμε.
Και αυτή η απάντηση γεννά το καίριο ερώτημα:
Πόσο ήσυχοι μπορούμε να είμαστε με ένα φράγμα 87 μέτρων ύψους, να συγκρατεί 300 εκατομμύρια τόνους νερό,
μόλις 4 χιλιόμετρα από τα σπίτια μας; Χωρίς δημόσια εποπτεία και ευθύνη.
- Ας μιλήσουμε και για την οριοθέτηση της κοίτης του Αράχθου.
Σας διαβεβαιώνω ότι με την πώληση του Πουρναρίου, η οριοθέτηση της κοίτης του Αράχθου και ό,τι αυτή συνεπάγεται για το σχέδιο πόλης, καθίσταται άπιαστο όνειρο.
- Τα φράγματα, όμως, επιτελούν και αρδευτικό έργο στον κάμπο της Άρτας.
Η αγροτική παραγωγή εξαρτάται από την απρόσκοπτη ροή του νερού.
Όποιος κρατάει τα κλειδιά των φραγμάτων, έχει τον έλεγχο του νερού και συνακόλουθα της αγροτικής παραγωγής και της τοπικής οικονομίας.
Γι όλους αυτούς τους λόγους, κεντρικό καθήκον μας είναι να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, μαζί με το λαό,
για να αποτραπεί το περαιτέρω ξεπούλημα της ΔΕΗ.
Θεωρούμε ότι η ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι καταστροφική για την οικονομία, την κοινωνία και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.
Η υπόθεση της ΔΕΗ έχει εθνικές διαστάσεις.
Λέμε ξεκάθαρα, σε όλους τους τόνους, ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε, ούτε την δημιουργία της λεγόμενης «Μικρής ΔΕΗ», ούτε την εκποίηση του 17% των μετοχών της από το ΤΑΙΠΕΔ, ούτε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Εμείς, υπογραφές που αφορούν την εκποίηση του δημόσιου πλούτου ή υπογραφές που αφορούν την άρση της εθνικής κυριαρχίας και της αξιοπρέπειας του λαού, δεν πρόκειται να τις αναγνωρίσουμε.
Ομιλία Όλγας Γεροβασίλη για την ΔΕΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου