29 Μαρτίου 2013

Χ. Μαντάς για την αξιολόγηση στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

ΣΥΡΙΖΑΜέσα σε κλίμα απαξίωσης των δημόσιων σχολείων έρχεται το σχέδιο νόμου για την Αξιολόγηση στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Αντίθεση προς το σχέδιο «Αθηνά».


Στην ομιλία του στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού «Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση», ο βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Χρήστος Μαντάς επεσήμανε τα παρακάτω:


«« Το παρόν νομοσχέδιο κάνει ήδη μεγάλη ζημιά στο ίδιο το σχολείο και στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και στην εκπαιδευτική πραγματικότητα. Ακόμη κι αν θέλατε πράγματι με αυτήν την πρωτοβουλία σας να επιφέρετε μια ουσιαστική βελτίωση -μιλώντας πάντα από την πλευρά του δημόσιου σχολείου- φέρνετε αυτό το νομοσχέδιο στη χειρότερη στιγμή και υπό τις χειρότερες προϋποθέσεις.


Η διαδικασία αυτή είναι επιλογή μιας συγκεκριμένης στιγμής. Μιας συγκεκριμένης πολιτικής, μιας συγκεκριμένης κατεύθυνσης, η οποία έρχεται και υπό το βάρος της Έκθεσης το ΟΟΣΑ του 2011. Όσον αφορά στην εκπαιδευτική πολιτική διαφωνούμε ριζικά με τη συνολική της κατεύθυνση, η οποία καθορίζεται και από την περίφημη Μπολόνια. Διαφωνούμε ριζικά. Εκεί είναι η ριζική μας διαφωνία.


Είναι μάλλον άστοχο να εγκαλείτε την Αριστερά για την ουσιαστική της σχέση με τη μόρφωση. Να μην ισχυρίζεστε και να μην λέτε ότι δήθεν η Αριστερά δεν θέλει την αξιολόγηση, τον κοινωνικό έλεγχο, την κοινωνική λογοδοσία. Το αντίθετο. Μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα έφερνε μέσα στα σχολεία πολύ περισσότερη, αλλά ουσιαστική τέτοια διαδικασία. Όχι όμως αυτό το κλίμα φόβου και το κλίμα απαξίωσης το οποίο υπάρχει σήμερα στα δημόσια σχολεία. Ο πυρήνας της δικής μας λογικής θα ήταν η διδακτική σχέση.


Γίνεται αναφορά στο σχέδιο νόμου για τα γενικά κριτήρια αξιολόγησης. Εάν κανένας δει προσεκτικά ακόμη και τις διατυπώσεις του ίδιου του σχεδίου νόμου, είναι αντιγραφή και επικόλληση από ανάλογα κείμενα που υπάρχουν σε αυτή τη διεθνή κοινότητα της οποίας είμαστε μέλος. Εκεί πραγματικά μπαίνουν κάποιες εκφράσεις και κάποια πράγματα που είναι να απορεί κανείς. Τι σημαίνει μαθησιακά αποτελέσματα; Τι σημαίνει ακριβώς η καταλληλότητα των προσόντων του διδακτικού προσωπικού; Καταλληλότητα ως προς τι; Και για ποιον; Και γιατί;


Αναφορικά με το ζήτημα του σχεδίου Αθηνά ο κ. Μαντάς δήλωσε:


Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, διότι θεωρούμε απαράδεκτο αυτό το Προεδρικό Διάταγμα που ετοιμάζεται, έτσι ώστε να μπλοκάρουμε αυτή τη διαδικασία. Όσον αφορά τη ρύθμιση στην παράγραφο 4 ειδικότερα, δεν παραδέχεστε ότι αντίκειται στο άρθρο 16 του Συντάγματος. Εμείς εννοούμε ότι όντως παραβιάζεται το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων.


Από τη δική μας την πλευρά είναι απολύτως σαφές ότι η αντίθεσή μας σ’ αυτήν τη συγκεκριμένη τροπολογία είναι αντίθεση προς το σχέδιο «Αθηνά». Με τον ένα ή τον άλλον τρόπο και μ’ αυτόν τον τρόπο εμείς αυτήν την αντίθεση θα την εκφράσουμε. »»



Χ. Μαντάς για την αξιολόγηση στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου