27 Μαρτίου 2013

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο "Αθηνά"

ΣΥΡΙΖΑΕπίκαιρη επερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ με θέμα « Το σχέδιο Αθηνά διαλύει ότι απέμεινε από την Ανώτατη Εκπαίδευση»:


Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, συζητήθηκε την Παρασκευή 22 Μαρτίου η από τις 2 Φεβρουαρίου κατατεθειμένη επίκαιρη επερώτηση σχετικά με το σχέδιο «Αθηνά» για την ανώτατη εκπαίδευση, αποτελώντας τη μοναδική δυνατότητα συζήτησης του θέματος του Σχεδίου Αθηνά στην Ολομέλεια της Βουλής.


Στη συζήτηση της ερώτησης, ο βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Χρήστος Μαντάς έκανε τις παρακάτω τοποθετήσεις:


«Ενώ δεν υπάρχει ουσιαστική απάντηση για το αν τα ιδρύματα θα έχουν τους στοιχειώδεις πόρους να λειτουργήσουν, αν θα υπάρξει και πώς φοιτητική μέριμνα, αν θα ανοίξει επιτέλους κάποια χαραμάδα για την πρόσληψη των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, σε ένα πανεπιστήμιο που το ανθρώπινο δυναμικό του εγκαταλείπεται, διασύρεται και εξαθλιώνεται είτε τιμωρείται με διαθεσιμότητα και απολύσεις, αν θα ανοίξει επιτέλους μια ουσιαστική συζήτηση για το περιεχόμενο σπουδών, για τα επιστημονικά πεδία, για το τι ανώτατη παιδεία θέλουμε και το τι συνολικά παιδεία θέλουμε, σε αυτό το πεδίο το Υπουργείο προωθεί το σχέδιο «Αθηνά».


Η νεοφιλελεύθερη μνημονιακή κοπτοραπτική του Υπουργείου, με ένα συνδυασμό πελατειακών λογικών, διαλόγου των διαδρόμων και του παρασκηνίου, εκσυγχρονιστικών δήθεν μέτρων και νοικοκυρέματος «αλά ελληνικά», επιχειρεί να ανταποκριθεί στη μνημονιακή υποχρέωση που ήδη έχει υπογράψει, μείωσης των δαπανών και για την ανώτατη παιδεία- αλλά κυρίως στο άνοιγμα του χώρου για τη δράση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και συνολικότερα της ιδιωτικοποίησης στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και όχι μόνο.


Η ανάγκη ενός άλλου σχεδίου προκύπτει και από την πρακτική που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα από αυτούς που διαχειρίστηκαν τα πράγματα, από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού και των μνημονίων. Δικό τους δημιούργημα είναι, άλλωστε, η σημερινή κατάσταση.


Ως ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θεωρούμε ότι χρειάζεται μια ριζική μεταρρύθμιση της παιδείας συνολικά:

- με στόχο ιδιαίτερα τη βαθμίδα του Λυκείου και την επανεκτίμηση των όρων πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση.

- Αντιμετωπίζουμε τον χώρο της ανώτατης παιδείας και έρευνας ως ενιαίο, δημόσιο χώρο.

- Προτάσσουμε ως στρατηγική μας επιλογή τη στήριξη και αναβάθμιση των κοινωνικών επιστημών στον αντίποδα των νεοφιλελεύθερων επιλογών,( που γίνονται διεθνώς και όχι μόνο στη χώρα μας).

- Βάζουμε φρένο στη διάλυση των γνωστικών αντικειμένων. Υπερασπιζόμαστε τα τμήματα ενάντια στον απίστευτο κατακερματισμό και στην αέναη αναζήτηση-κυνήγι, μέσω διαφόρων αδρά αμειβόμενων κύκλων σπουδών, ολοένα νέων προσόντων.

- Τέλος, αναμορφώνουμε τον χάρτη της ανώτατης παιδείας με έναν ριζικά διαφορετικό τρόπο, με ουσιαστικό και δεσμευτικό ρόλο των ιδρυμάτων και εμπλοκή όλου του ακαδημαϊκού χώρου και με οδηγό σαφή και τεκμηριωμένα ακαδημαϊκά κριτήρια, συμπεριλαμβανομένης της χωροταξικής διάστασης με την ευρύτερη έννοια, και σύνδεση με το σχέδιο για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.


Ο κεντρικός ισχυρισμός ότι επί της ουσίας εμείς δεν προτείνουμε τίποτα προσπαθεί απλά να κρύψει την προχειρότητα και τον πραγματικό στόχο του σχεδίου Αθηνά.


Ήρθε σήμερα ο κύριος Υπουργός να μας πει ότι έχει, ως κρατικό μυστικό, τη γνωμοδότηση της ΑΔΙΠ, κάτι που η Βουλή δεν το γνωρίζει. Δήλωσε πως θα καταθέσει τη γνωμοδότηση στα πρακτικά αλλά μάλλον το ..ξέχασε φεύγοντας.


Προσπαθεί περιφέροντας μια τροπολογία από νομοσχέδιο σε νομοσχέδιο να νομιμοποιήσει το κατακριτέο από το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας και του ακαδημαϊκού χώρου σχέδιο Αθηνά.


Αυτό που κυρίως προσπαθούν να αποκρύψουν είναι ότι ανοίγει όχι απλώς η κερκόπορτα αλλά τα παράθυρα και οι πόρτες στην ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία και στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και στην ιδιωτικοποίηση όλων των λειτουργιών του δημόσιου πανεπιστημίου. Αυτός είναι ο κύριος στόχος του Σχεδίου Αθηνά και είναι στόχος μνημονιακός και νεοφιλελεύθερος.


Δεν θα σας το επιτρέψουμε αυτό. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, μέσα κι έξω από τη Βουλή, για να αντιστρέψουμε αυτήν την κατάσταση.»



Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο "Αθηνά"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου