29 Μαρτίου 2013

Ερώτηση Μ. Κασσή για την 'ίδρυση γεωργικών σχολείων στην Κόνιτσα

kasisΕρώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κασσής, αναφορικά με την ανάγκη ίδρυσης Γεωργικών Σχολών/Σχολείων στην περιοχή της Κόνιτσας, που λόγω της κτηνοτροφικής και γεωργικής δραστηριότητας, αναμένεται να δώσει πνοή ανάπτυξης και να σταματήσει την πληθυσμιακή μείωση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:


«« ΕΡΩΤΗΣΗ Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων


Κύριε Υπουργέ,


Ο Δήμος Κόνιτσας είναι ένας ακριτικός Δήμος με σωρεία οικονομικών και κοινωνικών δυσκολιών.

Βασικός τομέας για την ανάπτυξη της περιοχής είναι ο πρωτογενής τομέας.


Σήμερα στην περιοχή της Κόνιτσας υπάρχει έντονη κτηνοτροφική και γεωργική δραστηριότητα η οποία, όμως, είναι, σχεδόν, πλήρως εξαρτημένη από κρατικές επιχορηγήσεις ενώ θα μπορούσε, αυτόνομα, να αποτελέσει βασικό στοιχείο προσδιορισμού ταυτότητας της περιοχής με προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, ονομασίας προέλευσης, προϊόντα φύσης.


Στην προσπάθεια αυτή η λειτουργία Γεωργικής Σχολής/Σχολείου στην Κόνιτσα μπορεί να δώσει πνοή ανάπτυξης και να σταματήσει την πληθυσμιακή μείωση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.


Επιπλέον, σημαντικό στοιχείο που μπορεί να συνεπικουρήσει στην επιτυχία της ίδρυσης Γεωργικής Σχολής/Σχολείου, αποτελεί και η ύπαρξη γεωθερμικού πεδίου μπορεί να δώσει νέες προοπτικές τόσο στην γεωργία όσο και στην κτηνοτροφία.


Για την υλοποίηση της πρότασης αυτής ο Δήμος Κόνιτσας έχει δηλώσει πως μπορεί να διαθέσει κτιριακές εγκαταστάσεις για τη στέγαση και εκπαίδευση των μαθητών, σε συνδυασμό με τα 192 στρ. του γεωργικού κτήματος, ιδιοκτησίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ δηλώνει επίσης πως έχει διασφαλίσει υποστηρικτικές και επιστημονικές συνεργασίες με το ΤΕΙ Ηπείρου σε θέματα γεωργίας και κτηνοτροφίας, σε θέματα τυροκομίας με την Τυροκομική Σχολή Ιωαννίνων, με το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε θέματα διασφάλισης ποιότητας τροφίμων και σε θέματα ανάλυσης διατροφικής αξίας τροφίμων με το τμήμα Φυσιολογίας- Βιοχημείας – Διατροφής της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων.


Επιπλέον η Κόνιτσα έχει στο παρελθόν φιλοξενήσει με μεγάλη επιτυχία και προσφορά στην τοπική ανάπτυξη, το Αναγνωστοπούλειο Γεωργικό Σχολείο.


ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1) Είναι στους στόχους του Υπουργείου η δημιουργία Γεωργικών Σχολών/Σχολείων και πόσο εφικτός ο στόχος της λειτουργίας μίας αντίστοιχης Σχολής/Σχολείου στην Κόνιτσα;

2) Ποια μέτρα και πολιτικές σκοπεύει να αναπτύξει το Υπουργείο για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής στην περιοχή της Κόνιτσας προκειμένου να αποκτήσουν, οι νέοι κυρίως, σύγχρονη τεχνογνωσία και εφόδια για μία αυτόνομη και ανταγωνιστική αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή;


Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ,

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΣΣΗΣ »»



Ερώτηση Μ. Κασσή για την 'ίδρυση γεωργικών σχολείων στην Κόνιτσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου