22 Ιουλίου 2013

Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας: Ενημέρωση


Share Button

no_logoΤο τοπίο αλλάζει με γοργούς ρυθμούς στην εμπορία των γεωργικών φαρμάκων: Συμπεράσματα από την ημερίδα της 15ης Ιουλίου στα Γιάννενα:


Το τοπίο στην εμπορία των γεωργικών φαρμάκων αλλάζει με γοργούς ρυθμούς και μέσα στους επόμενους μήνες είναι πιθανό να δούμε ανατροπές και αλλαγές οι οποίες δεν έγιναν τα τελευταία σαράντα χρόνια. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα που προέκυψε από την ενημερωτική συνάντηση που έγινε την περασμένη Δευτέρα 15 Ιουλίου στα Γιάννενα με θέμα: “ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ” και με βασικό ομιλητή τον κ. Διονύσιο Βλάχο, από το Τμήμα Γεωργικών Φαρμάκων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


Τη συνάντηση διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Γεωπόνων Ν. Ιωαννίνων και την παρακολούθησαν συνάδελφοι γεωπόνοι από όλη την Ήπειρο αλλά και την Κέρκυρα.


Ο κ. Βλάχος παρουσίασε ολόκληρη τη νομοθεσία για τα γεωργικά φάρμακα, ξεκινώντας από το ν.δ. 220/1973 μέχρι τον τελευταίο Νόμο 4036/2012, και επεσήμανε ότι από το 2012 που ψηφίστηκε ο Ν. 4036 και μετά, οι εξελίξεις στο χώρο είναι ραγδαίες.


Ήδη σε εφαρμογή του 4036 έχουν συνταχθεί από το ΥΠΑΑΤ:

- Σχέδιο Π.Δ. για τις προδιαγραφές των καταστημάτων εμπορίας, όπου προβλέπεται μεταξύ άλλων και η απαίτηση κατοχής Η/Υ και σύνδεσης στο διαδίκτυο

- Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων, το οποίο πρόκειται σύντομα να ψηφισθεί με τη μορφή ΚΥΑ (η ψήφισή του έχει ήδη καθυστερήσει, επεσήμανε ο κ. Βλάχος). Σε αυτό μεταξύ άλλων προβλέπεται υποχρεωτική κατάρτιση για όλους τους επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων, αλλά και για όλους τους διανομείς (εμπόρους) και χορήγηση αντίστοιχων πιστοποιητικών. Μετά την 26-11-2015 δεν θα επιτρέπεται ούτε η πώληση ούτε η αγορά γεωργικών φαρμάκων από άτομα που δεν θα διαθέτουν το κατάλληλο πιστοποιητικό κατάρτισης. Το μεγάλο ερώτημα που μπαίνει εδώ για τον κλάδο των γεωπόνων είναι εάν θα εξακολουθήσει να υπάρχει το πτυχίο του γεωπόνου ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του πιστοποιητικού ή εάν θα γίνει κάποιας μορφής “απελευθέρωση” του επαγγέλματος και θα μπορεί πλέον ο οποιοσδήποτε, με το πιστοποιητικό κατάρτισης και μόνο, να εμπορεύεται γεωργικά φάρμακα ελεύθερα.


“Η Υπηρεσία μου κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια και θα συνεχίσει να προσπαθεί για να μην καταργηθεί το πτυχίο του γεωπόνου ως προϋπόθεση για την εμπορία” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βλάχος. “Δεχόμαστε όμως ισχυρές πιέσεις κάθε φορά που διαπραγματευόμαστε με τους εκπροσώπους της τρόικας για την κατάργηση του υπεύθυνου επιστήμονα. Σε καμία χώρα της Ε.Ε. δεν είναι επιβεβλημένη νομοθετικά η παρουσία γεωπόνου στα καταστήματα εμπορίας και αυτό είναι κάτι που δυσχεραίνει την προσπάθειά μας. Γι’ αυτούς το επάγγελμα της εμπορίας των γεωργικών φαρμάκων είναι ένα ακόμα ‘κλειστό’ επάγγελμα που πρέπει να ‘ανοίξει’ και να καταργηθεί κάθε περιορισμός και προϋπόθεση για την άσκησή του.


Γίνεται συζήτηση ακόμα και για κατάργηση όλων των περιορισμών που θέτει η ελληνική νομοθεσία ως προδιαγραφές για τα καταστήματα, όπως ελάχιστο εμβαδόν, εξαερισμός, απαγόρευση ταυτόχρονης εμπορίας με άλλα είδη κλπ. Μέσα σ’ αυτό το εντελώς ρευστό σκηνικό τα πάντα μπορούν να αλλάξουν στο καθεστώς της εμπορίας των γεωργικών φαρμάκων μέσα στους επόμενους μήνες.”


Διεξοδική συζήτηση έγινε και για το άλλο “καυτό” θέμα που απασχολεί τον κλάδο, αυτό της συνταγογράφησης. Ο κ. Βλάχος τάχθηκε κατά της τροπολογίας που επιβάλλει τη συνταγογράφηση με “ασυμβίβαστο” μεταξύ συνταγογράφου και εμπόρου, υποστηρίζοντας ότι έτσι πλήττεται η επιστημονική επάρκεια των γεωπόνων – καταστηματαρχών, απαξιώνεται η εμπειρία τους και μετατρέπονται σε απλούς εκτελεστές συνταγών. “Σ’ αυτή την περίπτωση γιατί θα πρέπει να είναι κανείς γεωπόνος για να εκτελέσει μία συνταγή;” αναρωτήθηκε ο κ. Βλάχος.


Ένα τρίτο θέμα που απασχόλησε έντονα, με πολλές ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους, ήταν το θέμα της διάκρισης επαγγελματιών και ερασιτεχνών χρηστών καθώς και επαγγελματικών και ερασιτεχνικών σκευασμάτων. Όπως αναφέρθηκε από τον ομιλητή αλλά και από πολλούς από τους παρευρισκόμενους, όλα σχεδόν τα πωλούμενα στην ελληνική αγορά γεωργικά φάρμακα απευθύνονται σε επαγγελματίες χρήστες και απαγορεύεται η πώλησή τους σε ερασιτέχνες. Τα σκευάσματα για ερασιτεχνική χρήση είναι ελάχιστα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παρανομούν τόσο οι ερασιτέχνες που επιθυμούν να προμηθευτούν ένα φυτοφάρμακο όσο και τα καταστήματα που τους τα προμηθεύουν. Είναι επομένως απαραίτητο να θεσπιστούν άμεσα κανόνες και κριτήρια από την πολιτεία τόσο για την διάκριση των γεωργικών φαρμάκων σε επαγγελματικά και ερασιτεχνικά όσο και για τη διάκριση επαγγελματιών χρηστών και ερασιτεχνών.


Τέλος επισημάνθηκε, πως μέσα σε όλον αυτό τον καταιγισμό των εξελίξεων, ο κλάδος θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνει τεκμηριωμένες και ουσιαστικές προτάσεις, προς κάθε αρμόδιο, και κυρίως προς το ΥΠ.Α.Α.Τ., με στόχο τη δημιουργία μίας σύγχρονης νομοθεσίας για την εμπορία των γεωργικών φαρμάκων προς όφελος του καταναλωτή, του Έλληνα παραγωγού, του περιβάλλοντος και της οικονομικής δραστηριότητας.


Στο σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε ολόκληρη την παρουσίαση του κ. Διονύση Βλάχου:

- ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ



Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας: Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου