19 Νοεμβρίου 2013

Κ. Μπάρκας για διακοπές ρυεματοδότησης καταναλωτών

ΣΥΡΙΖΑΟ βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κώστας Μπάρκας στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας συνυπέγραψε στις 15 Νοεμβρίου 2013 Ερώτηση που κατατέθηκε προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα: «Διακοπές ρευματοδότησης καταναλωτών».


Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ και δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών φαίνεται ότι όσο βαθαίνει η κρίση τόσο αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών στους οποίους διακόπτεται το ρεύμα λόγω χρεών. Την τελευταία διετία ο αριθμός των διακοπών συνδέσεων ηλεκτροδότησης έχει αυξηθεί κατά 15%, από τις 300.000 του 2012 σε περισσότερες από 350.000 σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ.


Το μέγεθος του προβλήματος είναι σημαντικό καθότι μόλις έξι στους δέκα καταναλωτές στους οποίους κόβεται το ρεύμα επανασυνδέονται σύντομα. Είναι τραγικό και απαράδεκτο το 40% των καταναλωτών που τους διακόπτεται το ρεύμα να μην έχουν πρόσβαση στο αγαθό τις ενέργειας.


Η αύξηση αυτή των διακοπών ηλεκτροδότησης είναι τόσο δραματική όχι μόνο εξαιτίας της κρίσης λόγω μνημονίου αλλά και γιατί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί το τελευταίο χρόνο κατά 17,8 % και έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 14 χρόνια, ως απόρροια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας και της σκανδαλώδους επιδότησης των ιδιωτικών μονάδων παραγωγής ενέργειας από Φ.Α.


Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ θεωρώντας την κατάσταση που διαμορφώνεται δραματική, έχουν καταθέσει πρόταση για παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος 300 kwh το μήνα για τις πολύ φτωχές οικογένειες. Η ποσότητα αυτή μπορεί να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας ενώ προτείνεται η επιπλέον κατανάλωση να τιμολογείται με το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο.


Ο κ. Υπουργός ερωτάται εάν η Κυβέρνηση προτίθεται να δεχθεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για παροχή δωρεάν ρεύματος στους πολύ φτωχούς συμπολίτες μας, όπως επίσης και εάν προτίθεται να πάρει κάποια πρωτοβουλία προκειμένου να αλλάξει ο τρόπος διακανονισμού των χρεών, ώστε να μην μένουν συμπολίτες μας χωρίς πρόσβαση στο αγαθό της ενέργειας.


Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι αγαθό στο οποίο όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση και ειδικά σε μια περίοδο που οι πολιτικές των μνημονικών κυβερνήσεων έχουν φέρει σε απόγνωση την πλειοψηφία της κοινωνίας η οποία εξαθλιώνεται. Η επερχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς θα βάλει στο επίκεντρο των πολιτικών της αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους που έχουν υποστεί την βάναυση επίθεση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των μνημονιακών χρόνων.


ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ

Βουλευτής Ν. Πρέβεζας – ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ

Σαπουτζάκη 3, 48100 Πρέβεζα, Τηλ: 26820.61585

Βουλής 4, 10562 Αθήνα Τηλ: 210.3706259, Φαξ: 210.3706059

barkas@parliament.gr



Κ. Μπάρκας για διακοπές ρυεματοδότησης καταναλωτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου