30 Μαΐου 2013

Παρέμβαση Περιφερειάρχη για τον τρόπο αξιολόγησης των προτάσεων στο Πρόγραμμα Ενίσχυσης των ΜμΕ


Share Button

Α. ΚαχριμάνηςΣτη συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων με θέμα το πρόγραμμα ενίσχυσης των ΜμΕ, παρέστη την Τρίτη ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Κατά τη διάρκειά της, από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Γ. Γιαννούση και στελέχη του Υπουργείου, έγινε παρουσίαση του τρόπου αξιολόγησης και έγκρισης των φακέλων που έχουν υποβληθεί.


Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στην παρέμβασή του, υπογράμμισε ότι το Υπουργείο, δια του Γενικού Γραμματέα, ουσιαστικά αθετεί τη δέσμευσή του για την ανάθεση ουσιαστικού ρόλου στην πενταμελή Γνωμοδοτική Επιτροπή που θα λειτουργήσει σε κάθε Περιφέρεια, μετατοπίζοντας όλο το βάρος στον ΕΦΕΠΑΕ.


«Με την μέθοδο που θα εφαρμοστεί, η Γνωμοδοτική Επιτροπή της Περιφέρειας ουσιαστικά περιορίζεται στην τυπική έγκριση των αποφάσεων των αξιολογητών και οι όποιες ενστάσεις θα διατυπώνει, επαφίενται στην τελική κρίση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, κάτι που δεν μας βρίσκει σύμφωνους», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.


Εκτός αυτού, ο Περιφερειάρχης έθεσε μετ΄ επιτάσεως στο Υπουργείο, το ζήτημα διασφάλισης της αντικειμενικότητας της αξιολόγησης, ζητώντας αφενός να ισχύσει το κριτήριο της εντοπιότητας, αποκλειομένων δηλαδή από την εξέταση προτάσεων της κάθε Περιφέρειας, αξιολογητών που κατάγονται ή διαμένουν σε αυτή και αφετέρου να ληφθούν μέτρα για αποκλεισμό όσων έχουν έμμεση ή άμεση συνεργασία με μελετητικά γραφεία που έχουν καταθέσει προτάσεις στο Πρόγραμμα.


Τις θέσεις αυτές τις επανέφερε ο Περιφερειάρχης και με έγγραφό του που απέστειλε προς τον Υφυπουργό, αρμόδιο για το ΕΣΠΑ, κ. Κυριάκο Βιρβιδάκη.


Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε δήλωσή του, αναφέρει:


«Η Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου, για δύο σχεδόν χρόνια κατέβαλλε πολλές προσπάθειες προκειμένου να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα και στη συνέχεια να υλοποιηθεί κάτω από τις καλύτερες δυνατόν προϋποθέσεις. Πιστεύαμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή το Υπουργείο Ανάπτυξης, θα ανέθετε στις Περιφέρειες ουσιαστικό ρόλο στην αξιολόγηση των προτάσεων, προκειμένου να ενισχυθούν κλάδοι και επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη, στη διατήρηση ή και στην αύξηση των θέσεων εργασίας.


H Πολιτεία και συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας του ΕΣΠΑ, επέλεξε διαφορετικό τρόπο υλοποίησης, δίνοντας ουσιαστικό ρόλο στον ΕΦΕΠΑΕ και τυπικό στις Περιφέρειες. Σεβόμενοι την αγωνία των χιλίων περίπου μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ηπείρου, που υπέβαλλαν προτάσεις ενίσχυσης, η Περιφέρεια με τις υπηρεσίες της θα συνδράμει σε ό, τι της ζητηθεί στην προώθηση των διαδικασιών, ευελπιστώντας ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η αντικειμενική αξιολόγηση».



Παρέμβαση Περιφερειάρχη για τον τρόπο αξιολόγησης των προτάσεων στο Πρόγραμμα Ενίσχυσης των ΜμΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου