27 Μαΐου 2013

Α.Σ.Κ. Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων: Ανακοίνωση


Share Button

no_logoΑνακοίνωση της Α.Σ.Κ. Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων:


«« Συνάδελφοι,

Αυτές οι εκλογές βρίσκουν τους εργαζόμενους στους Δήμους όπως και όλους τους εργαζόμενους σε ένα κομβικό και κρίσιμο σημείο που προσδιορίζεται από:

- ή τη συνέχιση της καταστροφικής πολιτικής της λιτότητας, που μας έχει φέρει ενώπιον ενός κοινωνικού ολοκαυτώματος

- ή την ανατροπή αυτής της πολιτικής με την υλοποίηση νέας στρατηγικής εξόδου που θα δημιουργεί ελπίδα και προοπτική για τους εργαζόμενους, την κοινωνία και τον τόπο.


Γενικό Πλαίσιο:


Η κρίση στην Ελλάδα, παρά τις προσπάθειες να καταδειχθεί ως τοπικό ζήτημα, αποδείχθηκε περίτρανα ότι είναι μέρος της Ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κρίσης.


Η χώρα διανύει τον πέμπτο χρόνο ύφεσης και σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ η κοινωνία του 50% (1/2) κάνει την εμφάνισή της. Ο μισός πληθυσμός κινδυνεύει να βρεθεί στο οικονομικό περιθώριο (δεν καλύπτει φορολογικές υποχρεώσεις, χρωστάει δάνειο, αγοράζει αγαθά χαμηλότερης ποιότητας για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις). Ο μέσος όρος μείωσης του οικογενειακού εισοδήματος σε σχέση με 3 χρόνια πριν καταγράφεται στο 38% και σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει κάνει περικοπές ακόμη και στα είδη διατροφής.


Ταυτόχρονα το δημόσιο χρέος από 310,3 δις ( 2010 ) μειώθηκε στα… 309 δις! Είναι πλέον γνωστό ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας δεν προήλθε από το μεγάλο μέγεθος του Δημοσίου αλλά κατά κύριο λόγο από το χαμηλό ύψος εσόδων λόγω της εκτεταμένης νομότυπης φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής του μεγάλου πλούτου.

Οι προκλήσεις του Συνδικαλιστικού Κινήματος.


Η ανηλεής κυβερνητική επίθεση απέναντι σε κάθε εργασιακή κατάκτηση και από την άλλη η αδυναμία των συνδικάτων να απαντήσουν ουσιαστικά, καθιστούν υποχρεωτική την αλλαγή πλεύσης του συνδικαλιστικού κινήματος.


θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη για μια ουσιαστική στροφή του κινήματος, σε μια πορεία ενίσχυσης του ταξικού και πολιτικού ρόλου των συνδικάτων. Σε μια πορεία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης με τους εργαζόμενους, ισχυροποιούμε τα συνδικάτα για να εναντιωθούν (επιτέλους!) απέναντι στις σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τα μνημόνιά τους.


Είμαστε υποχρεωμένοι να αλλάξουμε το συνδικαλιστικό κίνημα, ανοίγοντας τις πόρτες σε αυτούς που αποτελούν την κινητήρια δύναμή του. Στους εργαζόμενους. Να εξαλείψουμε τις λογικές της ανάθεσης, που κατέστησαν τα συνδικάτα κλειστές λέσχες, πολύ μακριά απ’ τη βάση τους. Να αναδείξουμε συλλογικότητες, στις οποίες οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται από πεφωτισμένες ηγεσίες, αλλά προκύπτουν από την καθημερινή επαφή και τη συνδιαμόρφωση με τα μέλη, επαναφέροντας την άμεση δημοκρατία ως βασικό στοιχείο της δράσης των συνδικάτων.


Συνεχίζουμε την προσπάθεια για τη δημιουργία ευρύτερων μετώπων πάνω στα κοινά προβλήματα με τα πρωτοβάθμια – δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά σωματεία, με την ΑΔΕΔΥ, με άλλους φορείς και με τα κινήματα πολιτών, με στόχο αγωνιστικές δράσεις ενωτικές, μαζικές και αποτελεσματικές. Συμμετέχουμε στο μέτωπο για την κατάργηση της Πολιτικής Επιστράτευσης, στο μέτωπο κατά των Ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος των δημόσιων αγαθών (καθαριότητας, νερό κ.α.).


Όλοι οι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι άνεργοι, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι πρέπει να οργανώσουμε μαζική – αγωνιστική απάντηση αντίστασης και αλληλεγγύης, έναν πρώτιστα πολιτικό αγώνα διαρκείας για να ανατρέψουμε αυτή την καταστροφική για τη χώρα μας και το λαό πολιτική και αυτούς που την επιβάλλουν.


Η πολιτική της Τρικομματικής στους Δήμους:


Οι δήμοι έχουν χάσει περίπου το 60% της κρατικής επιχορήγησης την τελευταία τριετία και μετατρέπονται σε επιτελεία είσπραξης φόρων.Επιβάλλονται στους δημότες αβάσταχτοι φόροι, οι οποίοι για πολλοστή φορά καλούνται να πληρώσουν τα ελλείμματα του Κράτους.


Οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης του πολίτη εκχωρούνται σε ιδιώτες με αποτέλεσμα στο άμεσο μέλλον να χρειάζεται να πληρώνουμε ακόμα και για το απλό πιστοποιητικό.


Η καθαριότητα, οι κοινωνικές δομές, οι παιδικοί σταθμοί, το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι, οι πολιτιστικές δράσεις, όλα αυτά που μέχρι τώρα ήταν δικαιώματα και κατακτήσεις των δημοτών, προορίζονται να γίνουν κερδοφόρες επιχειρήσεις για κάποιους ιδιώτες.


Τέλος, η μνημονιακή κυβέρνηση με την νέα επιχειρούμενη απογραφή – εξπρές (μέχρι τις 31 Μαΐου ) απαιτεί την καταγραφή δομών και προσωπικού της Αυτοδιοίκησης για «αξιολόγηση», δηλαδή για απολύσεις μέχρι τα τέλη του έτους.


Το σωματείο μας:


Μας προβληματίζει η εικόνα του Σωματείου μας με τις στείρες και κατά κύριο λόγο προσωπικές αντιπαραθέσεις, μακριά από τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες.


Ας είμαστε λοιπόν ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, η σημερινή κρίση είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών. Αυτοί που δήθεν κόπτονται για τους εργαζόμενους οδήγησαν με τις απόψεις τους και την πολιτική τους στη σημερινή εικόνα. Παρακολουθούν την δραματική μείωση των μισθών την εξαθλίωση των συναδέλφων, τη διαθεσιμότητα και τέλος την ανεργία, προσπαθώντας να μας πείσουν «ότι ο εχθρός δεν είναι ανάμεσά μας».


Πρόταση για καταστατικές αλλαγές:


Δεσμευόμαστε και προσκαλούμε όλους στην άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας για ουσιαστικές Καταστατικές αλλαγές που θα συσπειρώσουν τα μέλη γύρω από το Σωματείο, που θα εμβαθύνουν τη Δημοκρατία. Συγκεκριμένα:

- Συγκρότηση από όλες τις Παρατάξεις Επιτροπής Καταστατικών αλλαγών που θα φέρει εντός εξαμήνου τις προτάσεις της προς έγκριση.

- Εγγραφή στο Σύλλογο όλων των εργαζομένων που έχουν εργοδότη τους Δήμους και κάθε είδους Νομικά πρόσωπα – Δομές που ελέγχονται από αυτούς ( ΔΕΥΑΙ κ.α).

- Διεύρυνση σε 15μελές του Διοικητικού Συμβουλίου.

- Αναβάθμιση των τοπικών επιτροπών που προβλέπει το Καταστατικό και δεν έχουν ενεργοποιηθεί παρά μόνο στο Δήμο Ζίτσας. Η πρότασή μας είναι να εκλέγονται Τριμελείς Επιτροπές σε κάθε Δήμο του Ν. Ιωαννίνων εκτός του Δ. Ιωαννιτών, ταυτόχρονα με την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι Τοπικές επιτροπές θα έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες στα ζητήματα του Δήμου τους.

- Ίδρυση ενός νέου Συλλογικού Οργάνου του Γενικού Συμβουλίου. Το Γενικό Συμβούλιο θα αποτελείται από το 15μελές Δ.Σ, τα μέλη των Τοπικών Επιτροπών και τους αντιπρόσωπους του Συλλόγου στην Π.Ο.Ε Ο.Τ.Α. Οι αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση των θέσεων του Συλλόγου.

- Εκλογή ( ταυτόχρονα με το Δ.Σ) Τριμελών Εργασιακών Επιτροπών στους χώρους εργασίας:

1) Παιδικοί Σταθμοί

2) Δημοτική Αστυνομία

3) Εργαζόμενοι στην Καθαριότητα των Δήμων


Οι Επιτροπές αυτές θα ενημερώνουν το Δ.Σ για τα ειδικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους χώρους αυτούς.

- Αναβάθμιση της λειτουργίας των Γ.Σ.

- Μετά την έγκριση των καταστατικών αλλαγών διενέργεια εκλογών για την νέα λειτουργία του Συλλόγου.


Διεκδικούμε:

- Διασφάλιση του δικαιώματος στη δουλειά για όλους, σταθερή και μόνιμη με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

- Υπογραφή νέας Σ.Σ.Ε

- Ενσωμάτωση στις υπηρεσίες των Δήμων με αλλαγή των Ο.Ε.Υ, όλων των Ν.Π.Δ.Δ., των δομών και των υπαλλήλων που απασχολούνται σε αυτά.

- Λέμε ΟΧΙ στην οικονομική «επιτροπεία» των Ο.Τ.Α. που θα φέρει αναγκαστικές μετατάξεις, διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών, απολύσεις και νέους φόρους στους πολίτες.

- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων ανεξάρτητα σχέσης εργασίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

- Επαναφορά του ωραρίου εργασίας των παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας που προέβλεπε το Π.Δ.588/88 ώστε οι Παιδικοί σταθμοί να μην απολέσουν τον παιδαγωγικό τους χαρακτήρα.

- Χρηματοδοτικό πρόγραμμα στήριξης στους Ο.Τ.Α.

- Κατάργηση της επιχειρηματικότητας, αποκλειστικά δημόσιες υπηρεσίες στους Ο.Τ.Α.

- Άμεσα μέτρα κατάργησης των υπέρογκων φορολογικών επιβαρύνσεων στους εργαζομένους.

- Την αναλογική διαγραφή τραπεζικών χρεών των εργαζομένων σε σχέση με τη μείωση των αποδοχών στα τρία χρόνια του Μνημονίου.

- Το ακατάσχετο και ότι δεν θα είναι δυνατή η δέσμευση των πόρων μισθοδοσίας των εργαζομένων, για οφειλές των ΟΤΑ προς τρίτους.

- Μείωση των δημοτικών τελών και του όποιου κόστους υπάρχει στην παροχή δημοτικών υπηρεσιών με σκοπό την κατά προτεραιότητα κατάργησή τους στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.


askotaioan@gmail.com


ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ:

ΛΙΛΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΠΑΞΙΜΑΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ »»



Α.Σ.Κ. Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων: Ανακοίνωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου