30 Μαΐου 2013

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Χρήστου Μαντά για τις συντάξεις των αγροτών


Share Button

ΣΥΡΙΖΑΕρώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, μαζί με τους βουλευτές Βαγγέλη Αποστόλου (υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής) και Δημήτρη Στρατούλη (υπεύθυνος τομέα κοινοβουλευτικού ελέγχου του Υπουργείου Εργασίας), σχετικά με το ζήτημα της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών κατά 2 χρόνια και το πρόβλημα που έχει προκύψει με τους αγρότες/ισσες που έχουν γεννηθεί τα έτη 1948-49.


Πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς έφτασαν σε σημείο ακόμα και να δανειστούν προκειμένου να αποπληρώσουν τις τελευταίες, όπως νόμιζαν, ασφαλιστικές τους εκκρεμότητες, ύστερα και από την προτροπή του ΟΓΑ να προκαταβάλλουν τις εισφορές του τελευταίου εξαμήνου του ’12, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν.


Μετά και την εξαγγελία του Πρωθυπουργού στις 26 Φεβρουαρίου του 2013, για τις ρυθμίσεις που επρόκειτο να γίνουν για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, δημιουργήθηκε η ψευδής όπως αποδείχθηκε εντύπωση πως θα διορθωθούν οι «μικρές αδικίες», όπως τις χαρακτήρισε ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.


Ωστόσο, ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας δηλώνει κατηγορηματικά πως «Για τους αγρότες που έχουν γεννηθεί τα έτη 1948 και 1949, δεν υπάρχει πρόβλεψη για συνταξιοδότηση, πριν τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους, για δημοσιονομικούς λόγους».


Επειδή, πολλοί αγρότες έχουν παραχωρήσει ή μεταβιβάσει τις καλλιέργειες τους ή τις εγκαταστάσεις τους, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να εργαστούν.


Επειδή, δεν αποτελεί απλά «μικρή αδικία» αλλά εξαπάτηση και καταδίκη των ανθρώπων αυτών.


Επειδή, πολλοί από αυτούς βρίσκονται στα χωράφια από την ηλικία ακόμα και των 12 ετών και έχουν πάνω από 50 χρόνια πραγματικής και επίπονης εργασίας.


Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1) Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος των γεννημένων τα έτη 1948 και 1949 αγροτών, τουλάχιστον με τη θέσπιση μεταβατικών διατάξεων, όπως εφαρμόστηκαν σε ασφαλισμένους άλλων ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ);

2) Θα μεριμνήσουν για τις περιπτώσεις αυτών που αποδεδειγμένα προέβησαν σε δανεισμό για την εξόφληση των ασφαλιστικών τους εισφορών ή αποδεδειγμένα έχουν μεταβιβάσει τις καλλιέργειες τους;

3) Βάσει της απογραφής που έχετε κάνει, ποιος είναι ο αριθμός των αγροτών γεννημένων τα έτη 1948 και 1949 που θα κατοχύρωναν συνταξιοδοτικά δικαιώματα και ποιο το δημοσιονομικό όφελος από την παράταση κατά 2 έτη του ορίου ηλικίας της συνταξιοδότησής τους;

4) Τέλος, θα τηρηθούν τα όσα υποσχέθηκε ο κ. Σαμαράς ή θα αποδειχθεί ότι είναι αναξιόπιστος και ότι είπε ήταν για λόγους εντυπωσιασμού;



Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Χρήστου Μαντά για τις συντάξεις των αγροτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου