29 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων για την 28η Οκτωβρίου

ΣΥΡΙΖΑΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων: Όχι στον πόλεμο και τον φασισμό


Η μνήμη της 28ης Οκτώβρη αποτελεί και μνήμη της μεγάλης νίκης των λαών ενάντια στον φασισμό. Ο φασισμός γεννήθηκε μέσα από την τεράστια πολιτική και οικονομική καπιταλιστική κρίση στα τέλη της δεκαετίας του 1920, αποδείχτηκε ο καλύτερος συνεργάτης των οικονομικά ισχυρών και βύθισε τους λαούς στη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.


Σήμερα, φασιστικά νεοναζιστικά μορφώματα, όπως η Χρυσή Αυγή, εκμεταλλεύονται την οικονομική και πολιτική κρίση, αλλά και το ξεθώριασμα της μνήμης, το οποίο υπηρετεί ο τρόπος εορτασμού της επετείου πανελλαδικά. Το ίδιο συμβαίνει και τοπικά, όπου η κατάθεση στεφάνων γίνεται στο Ηρώο Μπιζανομάχων (που σκοτώθηκαν σε έναν άλλο πόλεμο), ενώ λίγα μέτρα από το σημείο βρίσκεται μνημείο για την Ηρωική πράξη Επονιτών να σηκώσουν το 1944 την ελληνική σημαία στο ρολόι, κοντά στο Γερμανικό φυλάκιο. Δύο από αυτούς εκτελέστηκαν.


Η αλήθεια πονάει. Αν η κατάθεση στεφάνου γινόταν σε μνημείο Επονιτών, πώς θα μπορούσε να προσκληθεί επισήμως η Ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής, όπως έγινε πέρυσι; Πώς θα μπορούσαν μερικοί διευθυντές σχολείων της πόλης να επιχειρούν να καταστήσουν τους γονείς υπεύθυνους για το αν τα παιδιά τους θα προβούν σε πράξεις διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της παρέλασης; Πώς θα μπορούσε η κυβέρνηση να κόβει τα 340 ευρώ της προνοιακής σύνταξης από τους εναπομείναντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, επειδή λαμβάνουν το επίδομα των 66 ευρώ για την αντιστασιακή τους δράση; Και πώς θα μπορούσαν οι ανιστόρητοι και φτηνοί προπαγανδιστές να προβάλλουν την ψευδεπίγραφη «θεωρία των δύο άκρων»;


Σήμερα, η πιο ουσιαστική πράξη μνήμης και τιμής της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης είναι να συνεχίσουμε τους αγώνες για Δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.


Και στη φετινή Επέτειο ο λαός μας θα εκφράσει με μαζικό και ειρηνικό τρόπο το δικό του ΟΧΙ.


ΟΧΙ στη μνημονιακή πολιτική.


ΟΧΙ στα μισαλλόδοξα κηρύγματα των νοσταλγών του φασισμού.



ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων για την 28η Οκτωβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου