24 Μαρτίου 2014

Ομιλία Δημάρχου Αρταίων Γ. Παπαλέξη στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Θωμά Καραμούτσιου


Share Button

ΆρταΜε μια σεμνή τελετή παρουσία του Δημάρχου Αρταίων κ. Γιάννη Παπαλέξη, των Βουλευτών του Νομού κ. Στύλιου Γεώργιου και Γκόγκα Χρήστου, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Κατέρη Γιάννη, Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών, Αντιδημάρχων, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοτικών και Περιφεριακών Συμβούλων και πλήθος κόσμου, έγιναν την Κυριακή 23 Μαρτίου 2014 στην πλατεία της Καμπής, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αγωνιστή Θωμά Καραμούτσιου. Ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης, πριν την κατάθεση στεφάνων, στην σύντομη ομιλία του ανέφερε τα εξής:


«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, για να τιμήσουμε την μνήμη του Θωμά Καραμούτσιου, ενός άοπλου αγωνιστή με πλούσια πατριωτική δράση στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα στο χωριό της Καμπής, κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής. Όπλο του ήταν η γνώση της Γερμανικής γλώσσας, που σε συνδυασμό με την ευστροφία του, την αγάπη για την πατρίδα και τους συμπατριώτες του, κατόρθωσε με τον δικό του τρόπο, να πείθει τους Γερμανούς κατακτητές, για την αθωότητά των συγχωριανών του.


Η δράση του ήταν σωτήρια και οι παρεμβάσεις του για την υπεράσπιση των συμπατριωτών του, που κατηγορούνταν για αντίσταση, οπλοκατοχή η σαμποτάζ, είχαν ως αποτέλεσμα την αποτροπή του χειρότερου.

Για τη δράση του αυτή, αναγνωρίστηκε και τιμήθηκε μεταπολεμικά:


Την δεκαετία του πενήντα, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καμπής με την αριθμ. 92/1950 πράξη του πιστοποίησε την αντιστασιακή πατριωτική δράση του Θωμά Καραμούτσιου, κατά την κατοχική περίοδο. Παράλληλα, η μεραρχία Ιωαννίνων με πρωτοβουλία του στρατηγού Τσακαλώτου, εξέδωσε εύφημο μνεία.


Το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιππιάδας, το 1986 με απόφασή του, έδωσε το όνομά του σε μία από της Κεντρικές Οδούς της πόλης. Το ίδιο έπραξε και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξηροβουνίου, όπου με απόφαση του, έδωσε το όνομα του Θωμά Καραμουτσιου στην Κεντρική Πλατεία της Καμπής.


Σήμερα, ο Δήμος Αρταίων ικανοποιώντας την επιθυμία τόσο των κατοίκων της Καμπής, όσο και της οικογένειας του, φιλοτέχνησε και τοποθέτησε στην κεντρική πλατεία Καμπής, την προτομή του γενναίου αυτού ανθρώπου, του πατριώτη Θωμά Καραμούτσιου, που έδωσε το δικό του αγώνα με το δικό του τρόπο, με κίνδυνο της ζωής του και της οικογένειάς του, με ανιδιοτέλεια, σώζοντας πολλούς συνανθρώπους του στα χρόνια της κατοχής από βέβαιο θάνατο.


Ο τόπος μας χρωστούσε την τιμή αυτή στο Θωμά Καραμούτσιο και στην οικογένεια του, για τη μεγάλη προσφορά στην πατρίδα και τους συμπατριώτες του.»



Ομιλία Δημάρχου Αρταίων Γ. Παπαλέξη στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Θωμά Καραμούτσιου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου