28 Μαρτίου 2014

Σύσκεψη Εργατικού Κέντρου Άρτας




ΆρταΜεγάλη ήταν η συμμετοχή στη σύσκεψη των Εργατικών Κέντρων Ηπειρου – Λευκάδας και πρωτοβάθμιων σωματείων που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Άρτας.


Αυτό που χαρακτήρισε την σύσκεψη ήταν το γεγονός ότι με βάση το πλαίσιο που έδωσε το Εργατικό Κέντρο Άρτας συνεδρίασαν και ομόφωνα αποφάσισαν τα εξής πρωτοβάθμια σωματεία: Οικόδομοι Αρτας, Εμποροϋπάλληλοι Αρτας, καρφουρ-Μαρινόπουλος, Εργαζομένων στην Αρχαιολογία Αρτας-Πρέβεζας, Λογιστών Ν.Αρτας, Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρτας, Φαρμακοϋπάλληλοι Αρτας, Συνταξιούχων Ν.Αρτας, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν.Αρτας, Οικοδόμων Λευκάδας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Λευκάδας, Ιδιωτικοί υπάλληλοι Ν Πρέβεζας, Οικοδόμοι Ν.πρέβεζας, Συνταξιούχοι Ν.Πρέβεζας, Οδηγών Ν.Πρέβεζας, Εργαζομένων ΟΤΑ Ν.Πρέβεζας, οικοδόμοι Ν. Θεσπρωτίας, Συνταξιούχοι Ν.θεσπρωτίας, Ιδιωτικοί υπάλληλοι Ν.Θεσπρωτίας, Χειριστές Ν. Θεσπρωτίας, Εργαζόμενοι ΟΤΑ Ν.Θεσπρωτίας, Οικοδόμοι Ν. Ιωαννίνων, Συνταξιούχοι Ν.Ιωαννίνων, Ιδιωτικοί υπάλληλοι Ν.Ιωαννίνων, Εργαζόμενοι στο Επισιτισμό-Τουρισμο Ν. Ιωαννίνων, Εργαζόμενοι Γάλα–Τρόφιμα-Ποτα Ν. Ιωαννίνων, Φαρμακουπάλληλοι Ν. Ιωαννίνων, Σύλλογος Γυναικών Ιωαννίνων.


Οι αποφάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων είχε ως αποτέλεσμα η σύσκεψη να πάρει ουσιαστικό χαρακτήρα αφού δεν ήταν μιά σκόρπια συνάθροιση συνδικαλιστών που βρέθηκαν στον ίδιο χώρο, αλλά σωματείων με συγκεκριμμένο περιεχόμενο και κατεύθυνση πάλης.


Αντιπρόσωποι αυτών των σωματείων τοποθετήθηκαν μεταφέροντας την πείρα τους στη σύσκεψη. Απο τη σύσκεψη με βάση τη εισήγηση και τη συζήτηση που αναπτύχθηκε προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:



  •  Το πρόβλημα της ανεργίας που στη Ήπειρο και στη Λευκάδα όπως και σε ολη την χώρα έχει κτυπήσει κόκκινο και μαστίζει τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τη νεολαία και τις γυναίκες , δεν είναι ούτε νέο, ούτε πρόσκαιρο και προσωρινό φαινόμενο. Είναι σύμφυτο με το κράτος των εργοδοτών, με το κράτος του κεφαλαίου όπου είναι αυτοί που κάνουν το πραγματικό κουμάντο, που έχουν την πραγματική εξουσία.

  • Tα προγράμματα 5μηνης διάρκειας στο πλαίσιο της «κοινοφελούς εργασίας», τα προγράμματα «πρακτικής άσκησης» και μαθητείας για νέους, η κατάρτιση και επανακατάρτιση των ανέργων όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας.Αυτό που κάνουν είναι εφοδιάζουν με παμφθηνους και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους τόσο στις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, όσο και στους επιχειρηματικούς ομίλους και τίποτα άλλο.

  • Η περιοχή της Ηπείρου ενώ είναι πλούσια σε κτηνοτροφία, σε εργοστάσια τροφίμων έχει αναπτυξιακές δυνατότητες ο λαός είναι φτωχός και εξαθλιωμένος. Αυτή είναι η αντίφαση της κοινωνίας και αυτή την αντίφαση την δημιουργεί το μονοπώλιο που όλα τα μετρά με βάση το κέρδος και όχι τις λαϊκές ανάγκες, αυτό είναι το εμπόδιο για μια καλύτερη ζωή και αυτό πρέπει από κοινού να αντιπαλέψουμε.

  • Ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ δεν είναι μια αόρατη αρχή, έχει τους ανθρώπους της σε σωματεία, εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες, έχει τις παρατάξεις της. Είναι ενδεικτική η στάση που κρατά στους χώρους εργασίας όπως: στη Πίνδο που η πλειοψηφία της εργοδοτικής διοίκησης του σωματείου διέγραψε απολυμένη εργάτρια και μπουκοτάρησε την επαναπρόσληψη της, στη Δωδώνη όπου εκλεγμένοι συνδικαλιστές πιάνονται μονίμως απεργοσπάστες.

  • Ο αγώνας για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος για την αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων όπως αυτός της ανεργίας αποκτά σήμερα εξαιρετική σημασία και πρέπει να αφυπνίσει κάθε τίμιο εργάτη και συνδικαλιστή και ειδικά μπροστά στα νέα εμπόδια που επιχειρεί να ορθώσει η εργοδοσία. Κάθε συνδικαλιστής, κάθε σωματείο, κάθε εργαζόμενος πρέπει να προβληματιστεί. Δε μπορεί το κίνημα να έχει τους ίδιους στόχους με την εργοδοσία και τις πολυέθνικες.

  • Χρειάζονται μαζικοί, συντονισμένοι αγώνες που όχι μόνο να διεκδικούν άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων, να αναπτύσσουν την ταξική αλληλεγγύη αλλά και να στοχεύουν στην άνοδο του επιπέδου ταξικής συνειδητοποίησης και οργάνωσης για να ωριμάζουν οι συνθήκες όπου η εργατική τάξη και οι σύμμαχοι της θα διεκδικήσουν την εξουσία.


Με βάση τη συζήτηση και το πλαίσιο πάλης που πρότεινε το Εργατικό Κέντρο Αρτας αποφασίστηκε να αναπτυχθούν συντονισμένες κοινές δράσεις στους Νομούς Αρτας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Λευκάδας και Θεσπρωτίας και συγκεκριμένα:


Την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4/4 το πρωϊ στα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΔ και τη

ΔΕΥΤΕΡΑ 7/4 το πρωί σε όλα τα Νοσοκομεία της περιοχής.


Το ΣΑΒΒΑΤΟ 12/4 ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ συλλαλητήριο στα Γιάννενα στις 11 το πρωϊ στη πλατεία Νομαρχίας.


Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΡΤΑΣ



Σύσκεψη Εργατικού Κέντρου Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου