22 Μαρτίου 2014

Ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού


Share Button

ΆρταΟρθώνουμε το δικό μας… φράγμα στους σχεδιασμούς για την πώληση του Πουρναρίου.


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται

κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου, ύστερα από την απόφαση στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας την 22 Δεκεμβρίου του 1992, ο Δήμαρχος Αρταίων, Γιάννης Παπαλέξης, στο μήνυμά του αναφέρει τα εξής:


«Το νερό αποτελεί μεν αυτονόητο αγαθό, όμως για εκατομμύρια συνανθρώπους μας παραμένει ακόμα δυσεύρετο, απρόσιτο και σε πολλές περιπτώσεις μετατρέπεται σε κρίσιμο πρόβλημα ζωής και θανάτου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, οι κάτοικοι 26 κρατών, κυρίως του αποκαλούμενου Τρίτου Κόσμου, αντιμετωπίζουν καθημερινά το πρόβλημα της λειψυδρίας, αδυνατώντας να καλύψουν ακόμα και τις βασικές τους ανάγκες σε νερό. Επίσης 18 χώρες, που ανήκουν στην ομάδα των αναπτυσσόμενων κρατών, σε Ασία και Αφρική, απειλούνται άμεσα από την έλλειψη νερού καθώς τα υδάτινα αποθέματα βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.


Οι φόβοι ότι αυτή η βασική πηγή ζωής μπορεί να μετατραπεί στο μέλλον σε αιτία αντιπαράθεσης μεταξύ κρατών, ακόμα και πολέμων, δεν είναι αστήρικτη. Επειδή ο πλανήτης έχει καταστεί πλέον ένα «παγκόσμιο χωριό», το γεγονός δεν πρέπει να μας κάνει να κρυβόμαστε, να εφησυχάζουμε και πολύ περισσότερο βέβαια να σιωπούμε.


Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού εν τω μεταξύ βρίσκει την Άρτα να απειλείται από σχεδιασμούς της ΔΕΗ για πώληση του Πουρναρίου Ι και ΙΙ, δηλαδή του νερού που μας δώρισε η φύση. Τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων εκφράζουν σ’ όλους τους τόνους την κραυγαλέα αντίθεσή τους μπροστά σε μια τέτοια προοπτική. Δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να την αντικρούσουμε με κάθε πρόσφορο μέσο και συνάμα τασσόμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε μορφής αγώνα που θα αναπτυχθεί, αναλαμβάνοντας μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο εάν κάτι τέτοιο συμφωνηθεί μέσω του διαλόγου από τους συλλογικούς φορείς του νομού.

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, γι’ αυτό ούτε εκχωρείται, ούτε πουλιέται σε ιδιώτες. Είμαστε πανέτοιμοι να δημιουργήσουμε τα δικά μας… φράγματα, για να μην περάσουν αυτοί οι σχεδιασμοί. Πεδία ανταγωνισμών για την εκποίηση του νερού που ανήκει στο λαό ούτε επιτρεπτά, ούτε ανεκτά γίνονται. Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους.»



Ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου