30 Ιανουαρίου 2014

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση της πρωτοβουλίας «Γιάννενα Τώρα»


Share Button

Γιάννενα ΤώραΜε εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η ανοιχτή εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών «ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ» το βράδυ της Τετάρτης στον Συνεδριακό Χώρο του συγκροτήματος «Φρόντζου Πολιτεία». Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία παρακολούθησαν πάνω Από 150 συμμετέχοντες όλων των ηλικιών ως αντιπροσωπευτικό δείγμα της Γιαννιώτικης κοινωνίας, μέλη της Πρωτοβουλίας παρουσίασαν τις αρχές της καθώς και προτάσεις για την βελτίωση των συνθηκών του Δήμου Ιωαννιτών.


Την εκδήλωση και την συζήτηση συντόνισε ο επιχειρηματίας κος Μιχάλης Φαρσαρώτας.


Στην εισαγωγή της εκδήλωσης ο κος Κώστας Σακκάς, Πολιτικός Μηχανικός και Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος ο οποίος αναφέρθηκε στις γενικές αρχές της Πρωτοβουλίας καθώς και στους λόγους που οδήγησαν στην πραγματοποίηση της αποψινής εκδήλωσης. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Μηχανολόγος Μηχανικός κος Κώστας Κυριαζής ο οποίος αναφέρθηκε σε τεχνικά θέματα του Δήμου και παρουσίασε προτάσεις για την βελτίωση του κυκλοφοριακού καθώς και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Δήμου.


Ο γιατρός κος Δημήτρης Πάνου παρουσίασε τρεις άξονες ανάπτυξης που αφορούν την ανάπτυξη των Ιωαννίνων ως Ιατρικό Κέντρο των Δυτικών Βαλκανίων, την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού όπως ο συνεδριακός και ο ιατρικός και την ανάπτυξη της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης στα πλαίσια μιας μεγάλης, ενεργής και συνδεδεμένης με την πόλη Πανεπιστημιούπολης.


Τον λόγο αμέσως μετά πήρε ο Επιχειρηματίας Πληροφορικής και Νέων Μέσων κος Νίκος Βούστρος ο οποίος ανέφερε όλες τις δυνατότητες ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών στα πλαίσια των λειτουργιών του Δήμου για την βελτίωση της παροχής υπηρεσιών στον πολίτη αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών.


Τέλος, ο Σύμβουλος Επιχειρήσεων κος Θοδωρής Αλεξίου έδωσε το όραμα της Πρωτοβουλίας «ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ» για τα επόμενα δέκα χρόνια ενώ αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Δήμος, στην ανάγκη αναγνώρισης, υποστήριξης και συνεργασίας του Δήμου με τις τυπικές και άτυπες οργανώσεις πολιτών καθώς και στην ανάγκη εξωστερφούς πολιτικής του Δήμου, ενώ έδωσε και τις ανάλογες προτάσεις για εφαρμογή με ιδιαίτερη έμφαση στο χαμηλό έως μηδενικό κόστος υλοποίησής τους.


Με το τέλος των εισηγήσεων των μελών της Πρωτοβουλίας «ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ», ο λόγος δόθηκε σε όσους ήθελαν να κάνουν προτάσεις, παρεμβάσεις ή ερωτήσεις.


Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι παρεμβάσεις του κου Γιάννη Λυκογιώργου ο οποίος έκανε μια αξιόλογη ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης με ιδιαίτερη έμφαση στην στασιμότητα και στην μη πρόοδο του Δήμου ενώ έκανε και συγκεκριμένες προτάσεις για την βελτίωση της ζωής των δημοτών με αναφορές σε ανάλογα παραδείγματα εφαρμογών σε παρόμοιους δήμους του εξωτερικού.


Ενδιαφέρουσα ήταν επίσης και η παρέμβαση του γνωστού καθηγητή μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κου Άρη Μπαρτζώκα ο οποίος ανέλυσε την σημαντικότητα του Πανεπιστημίου και των δομών του για την πόλη καθώς και την σπουδαιότητα του Τεχνολογικού Πάρκου και του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (BIC Ηπείρου). Ο κος Μπαρτζώκας στη συνέχεια παρουσίασε συγκεκριμένες, ρεαλιστικές προτάσεις για την σύνδεση του Πανεπιστημίου και των Κέντρων του με την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία της περιοχής και τις πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να πάρει ο Δήμος προς την κατεύθυνση αυτή.


Ο κος Γιώργος Ζάχος, Δ/ντης της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου και Δημοτικός Σύμβουλος αναφέρθηκε στις δυσλειτουργίες του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και στις δημοκρατικές διαδικασίες που θα πρέπει να διαπνέουν πρωτοβουλίες πολιτών όπως η «ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ» ενώ ανέδειξε και την σπουδαιότητα των συμβουλίων των δημοτικών ενοτήτων που ως τώρα παραμένουν ανενεργά και απαξιωμένα.


Παρεμβάσεις έκαναν ακόμη οι Χριστίνα Πάνου, Ηλίας Κοντογιάννης, Χρήστος Αθανασόπουλος, Δημήτρης Τσαούσης, Νάσσος Παπαχριστόδουλος, Παναγιώτης Νικολαίδης και Γιώργος Θυφρονίτης οι οποίοι έκαναν αναφορά σε συγκεκριμένα προβλήματα του Δήμου όπως η ανυπαρξία πεζοδρομίων σε δημοτικά διαμερίσματα και οικισμούς μακριά από το κέντρο, η ανυπαρξία ποδηλατοδρόμων, η κακή συντήρηση υποδομών όπως ο δημοτικός φωτισμός και οι παιδικές χαρές, η ανυπαρξία ουσιαστικής ανακύκλωσης, η απουσία νέων τεχνολογιών που θα βελτίωναν άμεσα την καθημερινότητα του πολίτη. Αναφέρθηκαν επιπλέον σε θεσμικά θέματα όπως τις δομές που θα θωρακίζουν μια τέτοια πρωτοβουλία, το σεβασμό στους θεσμούς, τις δημοκρατικές διαδικασίες κλπ.


Κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων ήταν η αυτοκριτική για τη αποστασιοποίηση και μη συμμετοχή του απλού πολίτη στα κοινά, καθώς αισθάνεται ότι η φωνή του δεν ακούγεται και η ανάγκη κινητοποίησης νέων ανθρώπων με νέες ιδέες και όραμα καθώς ένα πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί με τον ίδιο τρόπο σκέψης που υπήρχε όταν αυτό δημιουργήθηκε.


Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών «ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ» ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες και δεσμεύεται για την περιοδική διοργάνωση πολλών ακόμη τέτοιων εκδηλώσεων ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο καταγεγραμμένων προβλημάτων καθώς και προτάσεων επίλυσής των και καλεί όλους τους δημότες της πόλης μας να συμμετάσχουν ενεργά στην πρωτοβουλία αυτή.



Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση της πρωτοβουλίας «Γιάννενα Τώρα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου