30 Ιανουαρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ: Δήλωση Χρήστου Μαντά


Share Button

Δήλωση του Χρήστου Μαντά «Διαλύεται η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας στο όνομα της δήθεν μεταρρύθμισης»


ΣΥΡΙΖΑΜε αφορμή τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας, που γίνεται στην αρμόδια επιτροπή, με τίτλο «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), αλλαγή σκοπού Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και λοιπές διατάξεις», ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς δήλωσε:


« η συγκυβέρνηση διαλύει την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας στο όνομα της δήθεν μεταρρύθμισης, κλείνοντας δομές και περιορίζοντας στο ελάχιστο το πακέτο παροχών υγείας προς τους ασφαλισμένους. Επιπλέον, μέσα από αυτό το νομοσχέδιο, ο πλέον μνημονιακός Υπουργός Υγείας σκοπεύει να αξιοποιήσει τους 8500 εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ ως «δεξαμενή» διαθεσιμότητας και απολύσεων, ανοίγοντας ακόμη περισσότερο το χώρο και της πρωτοβάθμιας υγείας, στα κρατικοδίαιτα επιχειρηματικά ιδιωτικά συμφέροντα. Το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι ποια εμφανές: η Υγεία και το Κοινωνικό Κράτος να ιδιωτικοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό, αποτελώντας βασική συνιστώσα του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, εις βάρος όμως των πραγματικών αναγκών του λαού μας. Μέσα σε όλα αυτά ο λαλίστατος κ. Γεωργιάδης και η κυβέρνηση «ξεχνούν» να απαντήσουν στο ποιες πολιτικές έχουν εξωθήσει τρία εκατομμύρια συνανθρώπους μας στο να μην έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ποιες πολιτικές έχουν οδηγήσει στο να πληρώνουμε όλο και περισσότερο συμμετοχή στα φάρμακα, ποιες πολιτικές επέβαλλαν το παράνομο 5ευρω και επιχείρησαν να επιβάλλουν και το 25 ευρω; Ποιες πολιτικές οδήγησαν στην πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση σε καιρό ειρήνης;


Για μας ο στρατηγικός στόχος είναι ένα καθολικό, δημόσιο, ποιοτικό και δωρεάν Σύστημα Υγείας, με βασικό πυλώνα του την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που θα χρηματοδοτείται προοπτικά από τη γενική φορολογία και την αναδιανομή του πλούτου. Ο άμεσος στόχος είναι να σταματήσουμε αυτή την ανθρωπιστική καταστροφή και να εξασφαλίσουμε πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για όλους.


Για να ανταποκριθεί το Σύστημα Υγείας σ’ αυτόν τον πολιτικό στόχο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση πολύ πριν την κυβέρνηση το δικό του εναλλακτικό σχέδιο για την ΠΦΥ, οι βασικοί άξονες του οποίου είναι:



  • Η στήριξη και αναβάθμιση των δημόσιων δομών του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ, χωρίς διαθεσιμότητες και απολύσεις.

  • Η στροφή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με μετεξέλιξη των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ σε Κέντρα Υγείας αστικού Τύπου 24ωρης λειτουργίας ενταγμένα στο ΕΣΥ, με οικογενειακούς γιατρούς αλλά και γιατρούς ειδικοτήτων, με διεπιστημονική ομάδα και στροφή στην πρωτογενή πρόληψη.

  • Η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα στηριχθεί σε ένα σοβαρό Χάρτη επιδημιολογικά τεκμηριωμένων υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού.


Οφείλουμε να δουλέψουμε από σήμερα, για να ανατραπεί το συντομότερο η μνημονιακή βαρβαρότητα, αλλά και με το βλέμμα στο αύριο, για την ενεργό στήριξη μιας κυβέρνησης της Αριστεράς που θα θέσει ως προτεραιότητα τις ανάγκες της κοινωνίας, την επιβίωση του λαού και την παραγωγική-κοινωνική-θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας.»



ΣΥΡΙΖΑ: Δήλωση Χρήστου Μαντά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου