26 Απριλίου 2014

«ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ»: Ανακοίνωση για ιστοσελίδα τουριστικής προβολής




Η «έξυπνη» τουριστική προβολή του δήμου είναι τραγικά «ελλιπής» και θα ανατραπεί


Πολίτες για την ανατροπήΩς τραγικά «ελλιπής» μπορεί να χαρακτηριστεί η «ψηφιακή» τουριστική προβολή του δήμου Ιωαννιτών, παρά την προσπάθεια του αρμοδίου αντιδημάρχου Νίκου Γκόλα να την εμφανίσει ως επαρκή και επιτυχημένη.


Η παράταξη «Γιάννενα, Πολίτες για την Ανατροπή» με υποψήφιο δήμαρχο τον Λάζαρο Νάτση δεσμεύεται ότι αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του δήμου, αυτή η νοοτροπία θα ανατραπεί εντός του 2014.


Παράλληλα θα ανασχεδιαστεί η τουριστική πολιτική σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του χώρου για να προσδιοριστεί το τουριστικό προϊόν του δήμου, σε συνδυασμό με το σύνολο του νομού και ευρύτερα την Ήπειρο.


Αφορμή για την παρέμβαση μας στάθηκαν οι δηλώσεις του αντιδημάρχου Ν. Γκόλα σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του «Ηπειρωτικού Αγώνα» (23-4-2014) για την «έξυπνη» τουριστική προβολή μέσα από την ιστοσελίδα www.travelioannina.gr του δήμου και την άμεση διασύνδεση της με το Trip advisor, τη μεγαλύτερη-όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ- διαδικτυακή πλατφόρμα τουριστικών πληροφοριών, με πάνω από 150 εκατομμύρια χρήστες που βλέπουν, κάνουν κρατήσεις ξενοδοχείων, γράφουν κριτικές για καταλύματα, εστιατόρια, αξιοθέατα κ.λπ.


«Από τη στιγμή που βγάλαμε τη σελίδα www. Travelioannina.gr στον ‘αέρα’ συνεργαζόμαστε με την Trip Advisor για να σηκώσουμε τα Γιάννενα συνολικά ως πόλη και προορισμό», δηλώνει ο κ. Γκόλας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο δήμος καταβάλλει συνδρομή στην διαδικτυακή υπηρεσία, στην οποία ουσιαστικά οι χρήστες της μπορούν να βρουν δύο ειδών υπηρεσίες: την ενημερωτική, αλλά και την αμφίδρομη, αυτή της κριτικής και βαθμολόγησης στην οποία βασίζεται και η «προβολή».


Μόνο 13 αξιοθέατα στο Trip advisor.com


Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική, αφού η υπηρεσία Trip advisor δεν είναι μόνο μία σύνδεση στην τουριστική σελίδα του Δήμου.


Έχει συγκεκριμένα εργαλεία για την επικοινωνία με τους επισκέπτες και τους επιχειρηματίες του τουρισμού. Έχει συγκεκριμένα εργαλεία τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στο σχεδιασμό της τουριστικής πολιτικής της πόλης.


Τα αξιοθέατα που έχουν καταχωρηθεί μέχρι σήμερα στο Trip advisor είναι μόλις 13 τα μισά από τα οποία είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Κατά σειρά δημοφιλίας:


Ζαγόρι

Vrellis Museum

Dodoni Sanctuary and Theatre

Kolimpithres

Lake Pamvotis

Ioannina Castle

Alpine Zone

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Motley

Robinson Expeditions Day Tours

Rasim All Day

Siontis Athletics

Konstantine Vergos Tour

Πηγή: http://www.tripadvisor.com.gr/Attractions-g189453-Activities-Ioannina_Ioannina_Region_Epirus.html


Εύλογα προκύπτουν τα ερωτήματα:


Αυτά είναι τα αξιοθέατα της πόλης μας;

Τι ενέργειες έχει κάνει ο Δήμος για να εμπλουτίσει τον κατάλογο με τα αξιοθέατα στο Trip advisor;

Επίσης, τα αξιοθέατα που αφορούν το Δήμο, δεν έχουν καμία περιγραφή ή διασύνδεση με σχετικές ιστοσελίδες. Υπάρχει απλά ο τίτλος και οι φωτογραφίες των επισκεπτών.


Οι επισκέπτες της πόλης αφήνουν σχόλια τα οποία δε φαίνεται να λαμβάνονται υπόψη. Ιδιαίτερα τα αρνητικά σχόλια τα οποία δυσφημίζουν την περιοχή. Η πολλή σημαντική δυνατότητα της άμεσης απάντησης στα σχόλια δε χρησιμοποιείται.


Δείγμα αρνητικών σχολίων για το αξιοθέατο «Lake Pamvotis»:


Δυστυχώς, το πρωί που πήγαμε τα νερά της λίμνης ήταν καφετί, τα σκουπίδια στα παράκτια του νησιού πολλά, οι πάπιες τα έσπρωχναν για να κολυμπήσουν. Η μυρωδιά τόσο έντονη που δεν μπορούσες να αναπνεύσεις. Οι μαγαζάτορες σχεδόν σε τραβούσαν από το χέρι να αγοράσεις σουβενίρ. Γενικά πολύ απογοητευτικά τα πράγματα.


What was once quaint and beautiful is now polluted and no longer picturesque. Even the boat ride was not very fun. It is not what is once was.


«Άγνωστη» στο διαδίκτυο η travelioannina.com


Η travelioannina.com η τουριστική σελίδα του Δήμου μας:


είναι καταχωρημένη σε ιδιωτική εταιρεία

πρόκειται για μία αναχρονιστική τεχνολογικά σελίδα

έχει σοβαρές βασικές τεχνικές ελλείψεις στη σχεδίαση

δε λαμβάνει σε καμία περίπτωση υπόψη την ευρεία διάδοση των έξυπνων κινητών συσκευών

δε λαμβάνει υπόψη τους ΑΜΕΑ χρήστες

δεν είναι «γνωστή» στο διαδίκτυο, ενώ είναι σχεδόν ανύπαρκτη στις μηχανές αναζήτησης

οι φωτογραφίες παρουσιάζονται εντελώς πρόχειρα, δίχως καμία περιγραφή

δεν υπάρχουν δημόσια στατιστικά χρήσης της σελίδας

στα κείμενα υπάρχουν οι επιλογές των κοινωνικών δικτύων για LIKE ή SHARE, όμως ελάχιστοι επισκέπτης έχουν κάνει χρήση στα δύο χρόνια λειτουργίας (ή δεν υπάρχουν επισκέπτες ή δεν έχουν ενδιαφέρον τα κείμενα)

τα κείμενα δε φαίνονται επικαιροποιημένα π.χ στην περιγραφή της επίσκεψης στο Νησί, δεν προτείνεται η βόλτα με τα κοινόχρηστα ποδήλατα του Δήμου, παρά μόνο μία βόλτα με τα πόδια.


οι περιγραφές των τουριστικών διαδρομών παραθέτουν ονόματα περιοχών και αξιοθέατων, δίχως να συνοδεύονται από χάρτη.


Η μετάφραση της σελίδας στα αγγλικά είναι ελλιπέστατη, δίχως καμία ουσία για τον ξενόγλωσσο επισκέπτη

προβάλλεται στην πρώτη σελίδα απλά ένα βίντεο από το 2ο Φεστιβάλ Τσίπουρου του Δήμου, δίχως άλλη πληροφορία, ένα αμφιβόλου αισθητικής και ποιότητας γεγονός για μία σύγχρονη πόλη.


Απών ο δήμος από το δωρεάν Wikivoyage.org


Το Wikivoyage.org είναι ένας δωρεάν διαδικτυακός ταξιδιωτικός οδηγός, ο οποίος τροφοδοτείται ελεύθερα με πληροφορίες, που θα παρέχουν οι χρήστες του διαδικτύου, στο πρότυπο της συμμετοχικής ανάπτυξης του περιεχομένου της Wikipedia.


Οι υπεύθυνοι του Wikivoyage δηλώνουν: «Καλούμε όλους τους ταξιδιώτες να ενωθούν μαζί μας για να δημιουργήσουμε έναν διαδικτυακό ταξιδιωτικό οδηγό ανεξάρτητο και μη εμπορικό για ολόκληρο τον κόσμο. Είμαστε βέβαιοι ότι ο οδηγός αυτός θα γίνει η πηγή Νο1 στο Internet για τα ταξίδια».


Η πόλη μας σήμερα είναι ανύπαρκτη σε αυτό το εντελώς ΔΩΡΕΑΝ μέσω προβολής, την ώρα που πολλές πόλεις της Ελλάδας έχουν μία πλήρη παρουσία.

Χαρακτηριστικά στη σελίδα http://en.wikivoyage.org/wiki/Ioannina υπάρχει μόνο μία πληροφορία για την ύπαρξη ενός και μόνο ξενοδοχείου στην πόλη (Hotel Byzantio).


Twitter (https://twitter.com/Travel_Ioannina)


Απλά μία παρουσία σε συνέχεια του Facebook, δίχως ιδιαίτερο λόγο ύπαρξης, καμιά διασύνδεση με τη διεθνή αγορά τουρισμού, παρά μόνο με το κοινό της πόλης μας.


Facebook (https://www.facebook.com/travel.ioannina)


Μία παρουσία στο facebook δίχως στόχο. Μία σελίδα που αρέσει σε μόλις 371 χρήστες! Και πάλι πρόκειται κυρίως για κοινό της πόλης, δίχως καμία ανταλλαγή πληροφοριών με τη διεθνή τουριστική αγορά. Αναρτήσεις μόνο στα ελληνικά. Το μόνο κείμενο στα αγγλικά είναι ο τίτλος της σελίδας Travel Ioannina και η διευκρίνιση «official facebook page». Και πάλι έχουμε μία υπερπροβολή του 2ου Φεστιβάλ Τσίπουρου. Καμία αλληλεπίδραση με αναγνώστες, ούτε σε σχόλια ούτε σε κοινοποιήσεις.


Xenagos.ioannina.gr


Η γνωστή εφαρμογή η οποία δυσφημεί όσο τίποτε άλλο την τουριστική όψη της πόλης μας, υπάρχει ακόμη και προβάλλεται μάλιστα στην αρχική σελίδα του Δήμου.


Δέσμευση για ανατροπή αυτής της νοοτροπίας


Ως παράταξη «Γιάννενα, Πολίτες για την Ανατροπή»

δεσμευόμαστε όλες οι παραπάνω αρνητικές παρατηρήσεις που συλλέξαμε το τελευταίο διάστημα στην πόλη, να γίνουν παρελθόν εντός του 2014 καθώς πρόκειται για απλές, ανέξοδες κυρίως επιλογές.


Πρόκειται για μία Ανατροπή της νοοτροπίας, η οποία θα συμβεί άμεσα. Μιας νοοτροπίας η οποία τόσα χρόνια νοιάστηκε μόνο από υποχρέωση για τις σύγχρονες υπηρεσίες. Μία νοοτροπία η οποία αρκέστηκε στο μέτριο, δεν αξιολόγησε ποτέ το αποτέλεσμα, δε νοιάστηκε πραγματικά για τους ωφελούμενους των υπηρεσιών που υποχρεούται να παρέχει.


Και τέλος, μία νοοτροπία που δε νοιάστηκε ποτέ να εξειδικεύσει τις γνώσεις και τις ικανότητες του πολύτιμου προσωπικού του δήμου Ιωαννιτών.



«ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ»: Ανακοίνωση για ιστοσελίδα τουριστικής προβολής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου