26 Απριλίου 2014

Τα πολύχρωμα κουτάκια (όχι φύκια) ή τη βάψαμε... στη φετινή φορολογική δήλωση...




Γράφει ο Νίκος Καττής
Οικονομικός Επιθεωρητής Ηπείρου


Εφορία Αγαπητοί φίλοι και φίλες- φορολογούμενοι πολίτες

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!!


Πιστός στο ετήσιο ραντεβού μας για χρηστικές πληροφορίες στη φορολογική δήλωση ( και παρά το φόρτο απασχόλησης λόγω και της προεκλογικής μου δραστηριοποίησης) επέλεξα από το χάος των πληροφοριών που αφορούν τη φετινή δήλωση φόρου εισοδήματος να εστιάσω στα πολύχρωμα κουτάκια που φέτος υπάρχουν στους διάφορους κωδικούς. Βλέπετε στο Υπουργείο απέκτησαν χιούμορ και συμβαδίζουν με την προεκλογική περίοδο μοιράζουν σαν κάποιους πολιτικάντηδες πολύχρωμα φύκια για μεταξωτές κορδέλες !!! Έκανα αυτή την επιλογή για να βοηθήσω κυρίως κάποιους μισθωτούς ή συνταξιούχους που θα επιλέξουν μόνοι ή με τη βοήθεια οικείων να συμπληρώσουν και να αποστείλουν τη δήλωση. Αν τα πολύχρωμα κουτάκια δεν προσεχτούν ιδιαίτερα κάποιοι θα αναφωνήσουν μόλις ολοκληρώσουν την υποβολή και εκδοθεί η πράξη προσδιορισμού φόρου (έτσι λέγεται πλέον το εκκαθαριστικό ) Αχ, τη βάψαμε !!!!


Στη φετινή ηλεκτρονική (υποχρεωτικά) φορολογική δήλωση, ανοίγοντας την οθόνη του υπολογιστή θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν τριών ειδών κωδικοί. Οι λευκοί κωδικοί, οι πορτοκαλί κωδικοί, και οι κίτρινοι κωδικοί. Για να τα δούμε αναλυτικά και τι πρέπει να προσέξουμε.


ΛΕΥΚΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ


Οι λευκοί κωδικοί είναι αυτοί που συμπληρώνουμε μόνοι μας και απευθείας στην οθόνη με τα στοιχεία που εμείς θέλουμε να δηλώσουμε και είναι οι περισσότεροι κωδικοί της φορολογικής δήλωσης.  Άρα καμία ιδιαίτερη επισήμανση για αυτούς καθότι ισχύουν όσα ήδη ξέρετε.


ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΩΔΙΚΟΙ (Προ-συμπληρωμένοι)


Για αυτούς τους κωδικούς θα διαπιστώσετε όταν μπείτε στην ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης ότι έχουν ήδη συμπληρωθεί με αριθμούς και δεν δέχονται να πληκτρολογήσετε ποσά. Τους πορτοκαλί κωδικούς θα τους βρείτε σε δύο πίνακες της φορολογικής δήλωσης.


Πίνακας 4 Α εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και προ-συμπληρωμένοι κωδικοί οι: 301-302, 303-304, 321-322, 317-318.


Πίνακας 8 παρακρατηθέντες φόροι και προ-συμπληρωμένοι κωδικοί οι: 603-604, 605-606, 609-610, 313-314, 315-316, 333-334.


Όπως είπαμε το ποσό εμφανίζεται στην οθόνη σε πορτοκαλί πλαίσιο είναι κλειδωμένο και δεν έχει τη δυνατότητα ο φορολογούμενος να το τροποποιήσει, να το συμπληρώσει ή να το αλλάξει.


Η προ-συμπλήρωση γίνεται σύμφωνα με στοιχεία που έχουν υποβληθεί στο Υπουργείο από όσους έχουν υποχρέωση να χορηγούν βεβαιώσεις. Η προ-συμπλήρωση αφορά κυρίως μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και σε μερικές περιπτώσεις όσους έχουν εμπορικές συναλλαγές. Η ενημέρωση των αρχείων του Υπουργείου και στη συνέχεια των κωδικών των δηλώσεων, γίνεται βάσει των στοιχείων που υποβάλλονται από διάφορους υπόχρεους φορείς.


Όπως λέει το Υπουργείο Οικονομικών με δελτίο τύπου , αν για παράδειγμα, έχετε πάρει τη βεβαίωση αποδοχών, σας έχει γίνει παρακράτηση φόρου από τον εργοδότη που εργάζεστε και μπαίνοντας για να συμπληρώσετε τη δήλωσή σας δεν βλέπετε τα στοιχεία να είναι προ-συμπληρωμένα ή τα βλέπετε συμπληρωμένα λάθος, τότε επικοινωνείτε με τον εργοδότη. Ο εργοδότης είναι ενδεχόμενο να έχει υποβάλλει ή να μην έχει υποβάλλει τα σωστά στοιχεία.


Μετά από αυτά και εφόσον ο εργοδότης υποβάλλει τα σωστά ηλεκτρονικά στοιχεία της βεβαίωσης αποδοχών, συντάξεων ή αμοιβών, αυτά θα εμφανιστούν στην ηλεκτρονική δήλωση οι προ-συμπληρωμένοι κωδικοί και θα μπορέσετε να υποβάλλετε τη δήλωσή σας.


Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν υποβάλλει ο εργοδότης ηλεκτρονικά τα στοιχεία της βεβαίωσης αποδοχών ή αμοιβών, και πρέπει να υποβάλλετε τη δήλωση , τότε θα συμπληρώσετε άλλους κωδικούς στους πίνακες 4Α και 8, που αφορούν εισοδήματα και παρακράτηση φόρου για τα οποία δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση. Να έχετε υπόψη σας ότι σε τέτοια περίπτωση κατά πάσα πιθανότητα θα σας ζητηθεί να στείλετε σχετικά στοιχεία (βεβαιώσεις, τιμολόγια κ.ο.κ. ) στη Δ.Ο.Υ. για έλεγχο .


Σε τέτοια περίπτωση που έχετε στα χέρια σας τις βεβαιώσεις (υποχρεούται ο εργοδότης σας ή ο πελάτης σας να σας τις χορηγήσει) και τελικά τα ποσά δεν προ-συμπληρώθηκαν για οποιονδήποτε λόγο, θα συμπληρώσετε τους κωδικούς 343-344 του πίνακα 4Α και τους κωδικούς 345-346, 347-348, 349-350 του πίνακα 8 ανάλογα που αφορούν το καθαρό ποσό των αμοιβών και τους φόρους .


Σε περίπτωση τώρα που τα ποσά που είναι προ-συμπληρωμένα πάνω στη δήλωση, δεν συμφωνούν με τα ποσά των βεβαιώσεων που έχετε στα χέρια σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον εκδότη της βεβαίωσης και να του ζητήσετε να υποβάλλει εκ νέου τα σωστά στοιχεία.


Σε κάποιον κωδικό που είναι προ συμπληρωμένος αν πατήσετε με το ποντίκι (κλικ) πάνω στο νούμερο που είναι συμπληρωμένο στο πορτοκαλί πλαίσιο τότε θα εμφανιστεί ο φορέας που έστειλε τα στοιχεία ή ο εργοδότης ή οι εργοδότες που έστειλαν τα δεδομένα της βεβαίωσης αποδοχών.


ΚΙΤΡΙΝΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ


Οι κωδικοί αυτοί έχουν την ιδιαιτερότητα πως δεν μπορείς να καταχωρήσεις τίποτε πριν κάνεις κλικ με το ποντίκι μέσα στο κίτρινο πλαίσιο Κάνοντας κλικ εμφανίζεται ένας πίνακας που πρέπει να συμπληρωθεί.  Αυτό δεν ισχύει για τα αυτοκίνητα που το σύστημα από μόνο του έχει στοιχεία όπου οι αντίστοιχοι κωδικοί είναι προ-συμπληρωμένοι και κλειδωμένοι. Όμως υπάρχουν πλαίσια κενά που μπορείς να προσθέσεις οχήματα αν απαιτείται.


Οι κωδικοί που έχουν κίτρινο πλαίσιο είναι οι εξής:


Στον πίνακα 4 Δ οι κωδικοί 507-508.  Αφορούν το εισόδημα που δεν εντάσσεται σε κάποια περίπτωση.


Στον πίνακα 5 των τεκμηρίων οι κίτρινοι κωδικοί είναι:



  1. Οι κωδικοί που αφορούν κύρια και δευτερεύουσες κατοικίες που χρησιμοποιήσαμε το 2013.

  2. Οι κωδικοί των αυτοκινήτων (750-753).

  3. Οι κωδικοί των σκαφών αναψυχής (844-845).

  4. Οι κωδικοί της πισίνας (767-768).


Στον πίνακα 7 των δαπανών, οι κωδικοί που αφορούν τις δαπάνες ιατρικής νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης (051-052).


Στον πίνακα 9 κίτρινοι είναι οι κωδικοί των παιδιών που είναι προστατευόμενα μέλη κάτω από την ένδειξη «Όνομα».


Αναλυτικά τώρα :


Στον κωδικό 507 και 508 συμπληρώνετε τον ΑΦΜ του φορέα των αποδοχών και το ποσό επιλέγετε την καταχώρηση εγγραφής και μεταφορά στη δήλωση για να ολοκληρωθεί.


Στα πλαίσια που αφορούν τις κατοικίες (κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα ή δεύτερη δευτερεύουσα) κάνοντας κλικ σας εμφανίζεται παράθυρο διαλόγου που σας ζητά αν θέλετε να εμφανιστούν τα ακίνητα με βάση είτε την περσινή σας δήλωση ,είτε τα ακίνητα που έχετε δηλώσει στο Ε9 . Ανάλογα εμφανίζεται μήνυμα «αυτή είναι η εικόνα σας βάσει της περσινής δήλωσης ή του Ε9» Οι επιλογές σας είναι είτε να επιλέξετε από τα υπάρχοντα ακίνητα είτε πατώντας το εικονίδιο «εισαγωγή νέου ακινήτου» να προσθέσετε ακίνητο (για παράδειγμα αποκτήσατε καινούργιο ακίνητο το 2013 και δεν το έχετε δηλώσει ακόμη στο Ε9 ή αλλάξατε μισθωμένο ακίνητο) και να επιλέξετε τη χρήση αν είναι μισθωμένο κ.λ.π. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ στο εικονίδιο «καταχώρηση εγγραφής» και στη συνέχεια μεταφορά στη δήλωση γιατί αν επιλέξετε απευθείας «επιστροφή στη δήλωση » η εγγραφή σας δεν θα καταχωρηθεί


Στους κωδικούς 750 -751-752 -753 κάνοντας κλικ εμφανίζετε μήνυμα που επεξηγεί τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε αν για κάποιο λόγο δεν εμφανίζονται τα οχήματα που είχατε το 2013 και έχει την ίδια λογική με τους κ.α 507-508


Ίδια λογική έχουν οι κωδικοί 844 και 845, καθώς και 767 ,768


Ιδιαίτερη προσοχή στους κωδικούς 051 και 052 γιατί είναι από τους ελάχιστους που διασώθηκαν και παρέχουν απαλλαγή και αφορούν ιατρικά έξοδα και φαρμακευτική δαπάνη. Κάνοντας κλικ εμφανίζεται παράθυρο με πίνακες όπου θα πρέπει αναλυτικά και για κάθε γιατρό ή νοσοκομείο να καταχωρήσετε ΑΦΜ και το σύνολο της δαπάνης για κάθε έναν, άσχετα αν έχετε μία ή περισσότερες αποδείξεις από τον ίδιο . Για τα φάρμακα γράφετε το συνολικό ποσό που διαθέσατε το 2013 χωρίς ανάλυση κάνοντας κλικ στο εικονίδιο φαρμακευτική δαπάνη . Μην ξεχνάτε να πατάτε κάθε φορά καταχώρηση εγγραφής και αφού τελειώσετε να πατήσετε «μεταφορά στη δήλωση « και όχι « επιστροφή στη δήλωση » γιατί ο κόπος σας θα πάει χαμένος και δεν θα εμφανιστεί κανένα ποσό στον αντίστοιχο κωδικό .


Τέλος στο πλαίσιο Όνομα παιδιού μπορείτε κάνοντας κλικ να προσθέσετε τέκνο που γεννήθηκε μέσα στο έτος ή παραλείφτηκε να δηλωθεί.


Τελειώνοντας να επιμείνω σε άλλον ένα κωδικό 667- 668 Εκεί εμφανίζεται η ένδειξη ΕΔΩ με κόκκινα γράμματα . Αν κάνετε κλικ εμφανίζεται παράθυρο όπου αναλυτικά ανά λογαριασμό και πιστωτικό ίδρυμα αλλά και συνολικά εμφανίζονται οι τόκοι καταθέσεων αλλά και ο φόρος που παρακρατήθηκε τόσο για εσάς όσο και για τη σύζυγο διακεκριμένα . Το ποσό των τόκων το γράφετε στου κωδικούς 667-668 και τους τόκους στους κωδικούς 433-434. Το ποσό επηρεάζει τόσο την κάλυψη των τεκμηρίων (αντικειμενικές) δαπάνες) αλλά προσαυξάνει και το εισόδημα στο οποίο υπολογίζεται η ειδική εισφορά .


Αγαπητοί φίλοι και φίλες


Η ταχύτητα που εξελίσσονται τα πράγματα στα φορολογικά μας πράγματα απαιτεί συνεχή ενημέρωση και ειδίκευση η οποία είναι πολλές φορές ακριβή για τον πολίτη . Αυτός ήταν ο σκοπός μου να βοηθήσω κάποιες ομάδες συμπολιτών να ανταποκριθούν μόνες τους στην φετινή υποχρέωση της δήλωσης. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα στη συμπλήρωση της δήλωσης και δεν θέλετε να προσφύγετε σε επαγγελματίες του χώρου τόσο εγώ αλλά και οι υπηρεσίες του Υπουργείου μας είναι στη διάθεσή σας. Σε κάθε Δ.Ο.Υ. λειτουργεί ειδικό γραφείο εξυπηρέτησης φορολογουμένων για τις δηλώσεις . Για ζητήματα που αφορούν την ηλεκτρονική υποβολή θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τα τηλέφωνα της μηχανογραφικής υποστήριξης του Υπουργείου 210 4802552 ή 15515.


Καλό κουράγιο στη συμπλήρωση!!!



Τα πολύχρωμα κουτάκια (όχι φύκια) ή τη βάψαμε... στη φετινή φορολογική δήλωση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου