31 Δεκεμβρίου 2014

Δήμος Ιωαννιτών: Ανακατασκευή γηπέδων και βελτίωση δρόμου στην Ακρόπολη της Καστρίτσας

Share Button

Δημαρχείο ΙωαννίνωνΗ ανακατασκευή αθλητικών γηπέδων του Δήμου Ιωαννιτών και η βελτίωση – αποκατάσταση του δρόμου που οδηγεί στον Αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης της Καστρίτσας, δύο σημαντικά έργα για το Δήμο Ιωαννιτών, με συνολικό προϋπολογισμό 1.000.000, παίρνουν τον δρόμο της υλοποίησης με τη σύμπραξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών.


Την υπογραφή δύο Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ των τριών φορέων για την υλοποίηση των εν λόγω έργων, ενέκρινε με ομόφωνη απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του.


Ενημερώνοντας το σώμα ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας εξήγησε πως η συνεδρίαση είχε το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, εξ αιτίας των χρονικών περιορισμών που τίθενται. «Επιθυμούμε να έρθουν τα χρήματα για σημαντικές παρεμβάσεις στο Δήμο μας. Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο και πρέπει να κινηθούμε πολύ γρήγορα», είπε ο Δήμαρχος και ανέφερε πως υπήρξαν συνεχείς συνεννοήσεις με τον Υπουργό και τον Περιφερειάρχη.


Ανακατασκευή γηπέδων:


Το Δημοτικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε ομόφωνα το Δήμαρχο Ιωαννιτών, Θωμά Μπέγκα, να συνυπογράψει με τον Υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα και τον Περιφερειάρχη, Αλέκο Καχριμάνη, την Προγραμματική Σύμβαση που αφορά στην ανακατασκευή των γηπέδων Σταυρακίου και Βελισαρίου του Δήμου Ιωαννιτών.


Ο προϋπολογισμός της ανακατασκευής των δύο γηπέδων ανέρχεται στο ποσό των 420.000,00 € και οι πόροι θα προέλθουν από τους Εθνικούς πόρους (τη ΣΑΕ 016 του Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού- τομέας Αθλητισμός), με κωδικό έργου 2014ΣΕ01600053 και τίτλο: «Ανακατασκευή γηπέδων με συνθετικό χλοοτάπητα στα όρια του Δήμου Ιωαννιτών», προϋπολογισμού 700.000,00€ , ενώ φορέας υλοποίησης του έργου θα είναι η Περιφέρεια.


Τα άλλα 280.000 € αφορούν στο γήπεδο της ΕΠΣΗΠ που ιδιοκτησιακά ανήκει στο Δήμο αλλά έχει παραχωρηθεί στην ΕΠΣΗΠ γι’ αυτό και θα υπάρξει άλλη προγραμματική σύμβαση με την υπογραφή της ΕΠΣΗΠ.


Με την Προγραμματική Σύμβαση καθορίζεται το πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των τριών συμβαλλόμενων φορέων, προκειμένου να τοποθετηθεί ποδοσφαιρικός συνθετικός χλοοτάπητας, νέο αποστραγγιστικό δίκτυο και αρδευτικό δίκτυο για τον δροσισμό του τάπητα τους καλοκαιρινούς μήνες, εργασίες που θα εκτελεσθούν στα υφιστάμενα γήπεδα του Σταυρακίου και Βελισσαρίου, του Δήμου Ιωαννιτών. Έργα που αναμένεται να βελτιώσουν αισθητικά τις συνθήκες γύμνασης και να ενισχύσουν τον αθλητισμό της περιοχής.


Ο συντονισμός της δράσης των φορέων που συμβάλουν με όρους ισότιμης συνεργασίας, ισότιμης και αλληλέγγυας ευθύνης στην Προγραμματική Σύμβαση, θα συμβάλει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην εκτέλεση του έργου. Η Προγραμματική Σύμβαση θα έχει χρονική διάρκεια πέντε έτη.


Βελτιώνεται η πρόσβαση στην Ακρόπολη Καστρίτσας:


Το Δημοτικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε ομόφωνα το Δήμαρχο Ιωαννιτών, Θωμά Μπέγκα, να συνυπογράψει με την Γενική Γραμματέα Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη, Αλέκο Καχριμάνη, την Προγραμματική Σύμβαση που αφορά στην υλοποίηση του έργου «Αποκατάσταση οδού προς αρχαιολογικό χώρο Καστρίτσας (Α΄Φάση)», προκειμένου να αναβαθμισθεί η οδός, καθώς η πρόσβαση σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο είναι δύσκολη για τα ΙΧ και αδύνατη για τα λεωφορεία, κάτι που καθιστά το χώρο μη επισκέψιμο από το ευρύ κοινό.


Ο σκοπός της βελτίωσης αυτής, που πραγματοποιείται στα πλαίσια της συνεργασίας των φορέων της περιοχής με το θεσμό της Προγραμματικής Σύμβασης, είναι η δημιουργία κατάλληλων υποδομών για τη γενικότερη αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί πολιτιστικά και τουριστικά ο χώρος και να καταστεί πόλος έλξης επισκεπτών, αξιοποιώντας ένα μνημείο του τόπου.


Οι εργασίες που θα εκτελεστούν αφορούν στην αναβάθμιση της διατομής και την γεωμετρική βελτίωση της οδού προς τον αρχαιολογικό χώρο Καστρίτσας, στην περιοχή του ομώνυμου οικισμού και συγκεκριμένα από την ισόπεδη διασταύρωση με την κύρια οδό που συνδέει την Καστρίτσα με την Κατσικά και τα Ιωάννινα, μέχρι την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου (Ακρόπολη).


Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 300.000,00€ με Φ. Π. Α., έχει ενταχθεί και θα χρηματοδοτηθεί από τις πιστώσεις της ΣΑΕΠ 530 Ηπείρου με φορέα υλοποίησης τη Δ/νση τεχνικών Έργων Π. Ε. Ιωαννίνων.



Δήμος Ιωαννιτών: Ανακατασκευή γηπέδων και βελτίωση δρόμου στην Ακρόπολη της Καστρίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου