29 Δεκεμβρίου 2014

Σύλλογος Σπουδαστών ΤΛΠΜ ΤΕΙ Ηπείρου: Ανακοίνωση


ΤΕΙ ΗπείρουΣτους γονείς στέλνετε επιστολή και στα παιδιά τους τα ΜΑΤ


Κύριε Ευριπίδη Γλαβά και κύριε Αναστάσιε Τσίνα,


Στο κείμενο που στείλατε στους γονείς των φοιτητών του τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής προσπαθείτε απεγνωσμένα να πείσετε πως νοιάζεστε για θέματα τα οποία αφορούν το τμήμα και τις σπουδές μας. Αυτά, κατά τα γραφόμενά σας, είναι:


  1. Η απώλεια του χειμερινού εξαμήνου και η αγωνία των γονιών για αυτή

  2. Η ουσιαστική και ποιοτική μόρφωση των φοιτητών

  3. Η αποφοίτησή τους σε εύλογο χρόνο

  4. Η δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκονται οι γονείς

Για να μην πάθουν αυτό το μεγάλο κακό οι φοιτητές και κατ’ επέκταση οι γονείς τους, έρχεστε με το εν λόγω κείμενο να ενημερώσετε τους γονείς ότι την ευθύνη για το κακό έχουν:


  1. οι έκτακτοι καθηγητές που αρνήθηκαν “αντιακαδημαϊκά” να υπογράψουν τις συμβάσεις

  2. καθώς επίσης και μία “μειοψηφία” φοιτητών που κρατούν υπό κατάληψη διοικητήριο και τμήμα

και προτρέπετε έτσι τους γονείς της πλειοψηφίας των (επιθυμούντων την μόρφωση) φοιτητών να πείσουν τα παιδιά τους να μπουν στις αίθουσες για μάθημα αμέσως μετά τις γιορτές για να μην πάνε χαμένα τα “έστω και ελάχιστα” περιθώρια να σωθεί το τρέχον εξάμηνο.


Δεν νομίζω φυσικά οι γονείς να περιμένουν το παρόν ή κάποιο άλλο νέο κείμενο για να μάθουν ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα (είναι ενήμεροι ήδη από τα παιδιά τους και από το blog του συλλόγου). Θα αναφέρω απλά εν συντομία:


  1. τον Ιούνιο προκηρύσσετε τις θέσεις των εκτάκτων και αντί να τους προσλάβετε αρχές Οκτώβρη ώστε να ξεκινήσει το εξάμηνο στην ώρα του, τους προσλαμβάνετε σχεδόν μέσα Νοέμβρη.

  2. Στην εν λόγω πρόσληψη παραβιάζετε τους όρους της, συνταχθείσας από εσάς, προκήρυξης προσλαμβάνοντας μέρος των εκτάκτων ως ωρομίσθιους αντί του προβλεπόμενου καθεστώτος της μηνιαίας αντιμισθίας.

  3. Αρνούνται, φυσικά να υπογράψουν τις συμβάσεις οπότε αφήνετε στον αέρα την 1η προκήρυξη και δημοσιεύετε 2η με άλλους όρους, στην οποία αποκλείετε τους προαναφερθέντες έκτακτους χαρακτηρίζοντάς τους ως αντιακαδημαϊκούς.

  4. Πρωτύτερα έχετε αλλάξει το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος προς μία πιο θεωρητική κατεύθυνση, έναντι της μουσικολογικής, αλλοιώνοντας έτσι την φιλοσοφία για την οποία πέρυσι κρίθηκε ως πρότυπο διδασκαλίας της παραδοσιακής μουσικής Παγκοσμίως και για την οποία πολλοί υποψήφιοι το έχουν 1ο στις προτιμήσεις τους στην διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων.

  5. Δέχεστε την κατάργηση του κλάδου των ΕΡ.ΔΙ.Π. υποβαθμίζοντας έτσι την υπόσταση των μουσικών στο ακαδημαϊκό χώρο και δεν έχετε τη διάθεση να ακούσετε καν την αντιπρόταση,  η οποία ήδη υπάρχει από μόνιμο καθηγητή του τμήματος. Θα έπρεπε να αποτελεί πρώτο σας μέλημα η διευθέτηση του συγκεκριμένου ζητήματος και όχι να κάνετε συνεχώς και απροκάλυπτα εμφανή την αδιαφορία και το ρατσισμό σας προς το λαϊκό μουσικό (αν και μάλλον οικονομικό είναι και αυτό το ζήτημα)

Εν συνεχεία, οι φοιτητές του τμήματος αποφασίζουν μετά από γενική συνέλευση να κάνουν κατάληψη στο κτήριο της διοίκησης και στο κτήριο του τμήματος. Μετά από 6 εβδομάδες, όντας πολιτικά δυσκίνητοι και χωρίς να έχετε λύσει κανένα από τα προβλήματα, ήλθατε να την σπάσετε με εισαγγελέα και κλούβες με ΜΑΤ. Έπειτα έχετε το θράσος να στέλνετε επιστολή σε γονείς των οποίων τα παιδιά θελήσατε να εκτοπίσετε μέσω της βίας.


Αναρωτιόμαστε, πως επικαλείστε την ποιότητα σπουδών την στιγμή που έχετε αποκλείσει από το τμήμα μας επιστημονικούς συνεργάτες με πλήρη προσόντα προσλαμβάνοντας ως επί το πλείστον εργαστηριακούς συνεργάτες με ελλιπή προσόντα. Επιπλέον μας καλείτε σε ένα τρίμηνο εξάμηνο στο οποίο λόγω πίεσης χρόνου θα είναι φύσει αδύνατον η εμπέδωση κυρίως των μουσικών μαθημάτων. Για τα μαθήματα: μουσική παιδαγωγική, καβάλ και τρίχορδο μπουζούκι στα οποία δεν υπάρχουν καθηγητές δεν γίνεται λόγος.


Επιπρόσθετα υποτιμάτε την νοημοσύνη των φοιτητών προσπαθώντας να υποκινήσετε τους γονείς ενάντια στις αποφάσεις που ενσυνείδητα λαμβάνουν στις γενικές συνελεύσεις, στέλνοντας σε εξακόσιες οικογένειες επιστολές με courier, την ώρα που κατά τα λεγόμενά σας δεν έχετε χρήματα να πληρώσετε τους καθηγητές μας.


Ένα τελευταίο πράγμα που δείχνει πόσο πολύ αδιαφορείτε και για τους φοιτητές και για τους γονείς τους και για όλα όσα επικαλείστε παραπάνω είναι το γεγονός ότι έχετε επανειλημμένως αναφερθεί στον σύλλογο φοιτητών του ΤΛΠΜ αποκαλώντας τους “ομάδα φοιτητών” ή “μειοψηφία”. Πόσο ακαδημαϊκή είναι η συμπεριφορά του προέδρου ενός ιδρύματος και του διευθυντή μίας σχολής όταν δεν αναγνωρίζουν τους συλλόγους των φοιτητών τους;


Η συμπεριφορά σας, δεδομένων όλων των παραπάνω, κάθε άλλο παρά “ορθά ακαδημαϊκή” μπορεί να χαρακτηρισθεί εν αντιθέσει με τους έκτακτους που απλά ψάχνουν το δίκιο τους.


Αυτό που κάνετε με το εν λόγω κείμενό σας είναι ότι προσπαθείτε να πείσετε τους γονείς, στηριζόμενοι στην “δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκονται”, να σιωπήσουν και να θεωρήσουν υπεύθυνα για την απώλεια του εξαμήνου τα ίδια τους τα παιδιά, και έτσι να τα πιέσουν να παρακολουθήσουν τις ποιοτικά υποβαθμισμένες πλέον σπουδές, σε ένα εξάμηνο που μόλις αρχίζει ενώ κανονικά θα έπρεπε, τρεις εβδομάδες μετά τις γιορτές να τελειώνει.


Από την αντιμετώπισή σας προς τους έκτακτους καθηγητές γίνεται κατανοητή η αντίληψη ότι αντιακαδημαϊκές συμπεριφορές δεν χωρούν στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Δεδομένων, λοιπόν, όλων των παραπάνω θα πρέπει να απουσιάζετε από την ακαδημαϊκή κοινότητα εσείς και όχι εκείνοι που έννομα διεκδικούν τα δικαιώματά τους και που τόσα χρόνια έχουν προσφέρει υπηρεσίες και γνώσεις υψηλού επιπέδου στο ΤΛΠΜ.


Μάθαμε από φοιτητές σας ότι είστε εξαίρετοι επιστήμονες. Αφού, λοιπόν δεν καταφέρνετε να διοικήσετε τίποτα σε ακαδημαϊκά και δεοντολογικά πλαίσια, ίσως θα έπρεπε να αφιερωθείτε στο διδακτικό σας έργο.


Στέλιος Σέγκος,

μέλος του συλλόγου φοιτητών του ΤΛΠΜ


 



Σύλλογος Σπουδαστών ΤΛΠΜ ΤΕΙ Ηπείρου: Ανακοίνωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου