28 Ιανουαρίου 2015

Επίσκεψη της πρέσβειρας του Ισραήλ στο Δήμαρχο Ιωαννιτών

O Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, είχε χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο συνάντηση με την πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα, Irit Ben-Abba (Ιρίτ Μπέν- Άμπα), παρουσία του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ και της αντιπροέδρου, Αλέγκρα Μάτσα.


Η επίσκεψη της πρέσβειρας του Ισραήλ στα Γιάννενα γίνεται με αφορμή τις σημερινές εκδηλώσεις τιμής για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, που οργανώνουν η Περιφέρεια Ηπείρου και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων και το Ίδρυμα Ιωσήφ & Εσθήρ Γκανή.


Στη συνάντηση έγινε συζήτηση για το παρελθόν και το μέλλον. Για την Ισραηλιτική κοινότητα των Ιωαννίνων, μια από τις αρχαιότερες της Ελλάδας, αλλά και για τη συνεργασία του Δήμου και της πρεσβείας με στόχο την αύξηση των επισκεπτών από το Ισραήλ στην περιοχή μας.


Στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, καλωσόρισε στα Γιάννενα την πρέσβειρα του Ισραήλ και αναφέρθηκε στην πολυπολιτισμική ταυτότητα μιας πόλης όπου συνυπήρχαν ειρηνικά ορθόδοξοι, εβραίοι και μουσουλμάνοι.


Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, «είχε ξεκινήσει μια συνεργασία από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή με τη σημαντική συμβολή και του κ. Ελισάφ. Η σημερινή Δημοτική Αρχή θέλει να εξελίξει αυτή τη σχέση γιατί η παράδοση στην πόλη μας είναι βαθιά. Η κοινότητα των Εβραίων Ρωμανιωτών αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι της ζωής των Ιωαννίνων. Εμείς θέλουμε να συντηρήσουμε και να πυκνώσουμε όλες τις επαφές που έχουν σχέση με την πολυπολιτισμική ταυτότητα της πόλης μας, ειδικά σήμερα που διανύουμε δυστυχώς μια περίοδο έξαρσης των φονταμενταλιστικών κινημάτων και είναι ανάγκη με αυτές τις επαφές να στείλουμε ένα άλλο μήνυμα στην κοινωνία.


Είναι σημαντικό να είμαστε δίπλα-δίπλα όλοι οι λαοί, να μην ξεχνάμε τον διωγμό των Εβραίων από την Χιτλερική Γερμανία, επαναλαμβάνοντας: ποτέ ξανά».


Αναφερόμενος στις συζητήσεις που έγιναν για θέματα τουρισμού, ο κ. Μπέγκας σημείωσε πως «θα είμαστε σε επαφή με την Ισραηλινή πρεσβεία να μας δώσει «τα φώτα της» και να μας βοηθήσει με τις διασυνδέσεις της».


Από την πλευρά της η πρέσβειρα του Ισραήλ, Irit Ben-Abba, ανέφερε πως «ήρθα στα Γιάννενα για να τιμήσουμε τη μνήμη 6.000.000 Εβραίων που χάθηκαν στο Άουσβιτς, μεταξύ αυτών και 1.500.000 παιδιών. Και να τονίσουμε ότι τέτοιες ντροπιαστικές πράξεις να μην συμβούν ποτέ ξανά στην ανθρωπότητα. Η αποψινή εκδήλωση είναι μια τελετή μνήμης για τα θύματα του ολοκαυτώματος, των 70.000 θυμάτων της Ελλάδος και των 2.000 των Ιωαννίνων. Για να μάθουν οι νεώτεροι και να μην ξεχνούν οι παλαιότεροι αυτά που συνέβησαν στο ολοκαύτωμα».


Η κ. Abba αναφέρθηκε στη συζήτηση που έγινε με τον Δήμαρχο Ιωαννιτών για τις προοπτικές ανάπτυξης του ήδη υπάρχοντος τουριστικού ρεύματος από το Ισραήλ στα Γιάννενα. «Κάθε χρόνο έρχονται 400.000 Ισραηλινοί στην Ελλάδα. Συζητήσαμε πως μπορούμε να αυξήσουμε το ρεύμα των τουριστών στα Γιάννενα και την Ήπειρο που διαθέτουν μία εξαιρετική φύση», κατέληξε.



Επίσκεψη της πρέσβειρας του Ισραήλ στο Δήμαρχο Ιωαννιτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου