28 Ιανουαρίου 2015

Χαιρετισμός Θ. Μπέγκας στην εκδήλωση "Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος"

Θ. ΜπέγκαςΧαιρετισμός του Θωμά Μπέγκα, δημάρχου Ιωαννιτών, στην εκδήλωση “Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος”:


«Πανοσιολογιώτατε,

Κύριε Περιφερειάρχη,

εξοχότατη κυρία πρέσβειρα του Ισραήλ στην Αθήνα,

κύριε Πρόεδρε της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων,

κύριε Πρόεδρε του Ιδρύματος Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή,

κυρίες και κύριοι,


Την 1η Νοεμβρίου του 2005, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε ομόφωνα, να κηρύξει την 27η Ιανουαρίου  «Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος».


26 χρόνια πριν, το 1979, με αίτηση της Πολωνίας, το Άουσβιτς είχε συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.


Βαριά κληρονομιά για τις επόμενες γενιές, που επωμίσθηκαν την ευθύνη να επαγρυπνούν

και να αγωνίζονται για να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους εγκλήματα.


Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης άφησαν την τελευταία τους πνοή εκατομμύρια Εβραίων της Ευρώπης. Ανάμεσά τους 1700 μέλη της Ισραηλιτικής κοινότητας Ιωαννίνων, μιας από τις αρχαιότερες στην Ελλάδα. Αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες αντιφρονούντων και αναπήρων, “κατώτερων” βιολογικά, όπως τους χαρακτήριζαν οι Ναζί.


1.000.000 Πολωνοί, Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου, Καθολικοί κληρικοί και Προτεστάντες, ομοφυλόφιλοι, μαζί με το 50% του ευρωπαϊκού πληθυσμού των Ρομά και των Σίντι έπεσαν θύματα αυτής της συστηματικής κρατικής δίωξης, που δεν γνώρισε όμοια της η ιστορία.


Δυστυχώς, για όλους μας, ο ρατσισμός, η βία, η μισαλλοδοξία και η παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθεί να πλήττει τις κοινωνίες μας.


Καθήκον όλων μας είναι να προστατέψουμε, κατ’ αρχάς τον εαυτό μας από κάθε είδους προκατάληψη και αναίτιους φόβους. Για να είμαστε σε θέση να σεβαστούμε και να αποδεχθούμε την προσωπικότητα και την διαφορετικότητα του διπλανού μας.


Να θωρακίσουμε τα παιδιά μας απέναντι σε όποια προπαγάνδα χωρίζει τους ανθρώπους σε ανώτερους και κατώτερους.


Έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο και θα ήθελα σ’ αυτό να είμαστε συνοδοιπόροι.


Και θέλω σήμερα τα Γιάννενα να στείλουν ένα μήνυμα. Σήμερα που δυστυχώς βλέπουμε τον θρησκευτικό φανατισμό να ανάβει φωτιές πολέμου σε πολλά σημεία του πλανήτη.


Τα Γιάννενα με την πολυπολιτισμική ταυτότητα μιας πόλης όπου συνυπήρξαν ειρηνικά, ορθόδοξοι, εβραίοι και μουσουλμάνοι, να στείλουν ένα δυνατό μήνυμα.


Το μήνυμα της αδελφοσύνης, της ανεκτικότητας, της ειρηνικής συνύπαρξης λαών, εθνών, θρησκειών.


Σας ευχαριστώ»



Χαιρετισμός Θ. Μπέγκας στην εκδήλωση "Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου