23 Ιανουαρίου 2015

Με ποιά ποσοστά "βγαίνει" αυτοδύναμη κυβέρνηση; Υπολογίστε online με την εφαρμογή τις έδρες των κομμάτων !!!

epirusnewsΛίγα εικοσιτετράωρα έμειναν μόνο για τις εκλογές και τα κομπιουτεράκια για τους συσχετισμούς και την αυτοδυναμία, έχουν πάρει φωτιά.


Σύμφωνα με τον εκλογικό μας νόμο, όσο αυξάνεται το ποσοστό των κομμάτων που δεν θα καταφέρουν να περάσουν το 3% προκειμένου να εισέλθουν στη Βουλή, τόσο μικρότερο θα είναι το ποσοστό που απαιτείται από το πρώτο κόμμα προκειμένου να λάβει την αυτοδυναμία και 151 έδρες.


Για να δούμε πόσες έδρες παίρνει το πρώτο κόμμα αρκεί να πολλαπλασιάσουμε το ποσοστό του επί το 250 και το γινόμενο να το διαιρέσουμε με το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που μπαίνουν στη Βουλή. Αυτός ο μαθηματικός τύπος  μας δίνει τις έδρες του κάθε κόμματος.


Δοκιμάστε μόνοι σας σενάρια εκλογικών αποτελεσμάτων – αυτοδυναμίας στην παρακάτω online εφαρμογή που εξασφάλισε και σας προσφέρει η www.epirusnews.eu.



  • Δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο η διαφορά που θα έχει το πρώτο κόμμα από το δεύτερο. Και μία και μόνη ψήφος αν είναι διαφορά τους, το πρώτο κόμμα θα έχει τουλάχιστον 50 έδρες περισσότερες από το δεύτερο.

  • Ο καθοριστικός παράγοντας για την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος στο ισχύον εκλογικό σύστημα είναι το άθροισμα των ποσοστών όλων των κομμάτων που θα μείνουν εκτός  Βουλής! Όσο υψηλότερο είναι αυτό το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής τόσο χαμηλότερο ποσοστό απαιτείται να πάρει το πρώτο κόμμα για να κερδίσει την αυτοδυναμία.


Με ποιά ποσοστά "βγαίνει" αυτοδύναμη κυβέρνηση; Υπολογίστε online με την εφαρμογή τις έδρες των κομμάτων !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου