20 Φεβρουαρίου 2015

"ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ": Ανακοίνωση για την Κανονιστική Πράξη χρήσεων πεζόδρομων και πλατειών

Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης “Γιάννενα ΤώραΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ” για την Κανονιστική Πράξη χρήσεων πεζόδρομων και πλατειών:


«« Ένα από τα θέματα τα οποία κλήθηκε να συζητήσει και να αποφασίσει σχετικά το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της 17ης Φεβρουαρίου ήταν κι αυτό της Κανονιστικής Πράξης για παραχώρηση και χρήση τμημάτων κοινόχρηστων χώρων. Με άλλα λόγια, τον κανονισμό που θα διέπει την χρήση των πεζοδρόμων, των πλατειών και άλλων κοινόχρηστων χώρων.


Η Παράταξή μας υπερψήφισε την Κανονιστική Πράξη στο σύνολό της, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα ψήφισης κατ’ άρθρο. Όμως διατύπωσε συγκεκριμένες επιφυλάξεις επί ορισμένων άρθρων και αντιπρότεινε συγκεκριμένες αλλαγές οι οποίες όμως, για λόγους αδιευκρίνιστους, δεν έγιναν δεκτές από το Σώμα. Επιπλέον, στηλιτεύσαμε την απουσία των τεσσάρων από τα εννέα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής η οποία εισηγήθηκε και την συγκεκριμένη Πράξη και τα οποία όφειλαν να είναι παρόντα, ενώ πρέπει επιπλέον να πούμε ότι το παρόν μέλος της επιτροπής από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, ψήφισε λευκό.


Οι εκπρόσωποι της Παράταξής μας Άρης Μπαρτζώκας και Κώστας Κυριαζής ζήτησαν να μάθουν εάν έχει εφαρμοστεί σε άλλη πόλη του εσωτερικού ή του εξωτερικού αυτή η Κανονιστική Πράξη, καθώς ήταν εμφανής σε πολλά σημεία της η αντιγραφή της από άλλη πηγή με απλή προσθήκη των ονομάτων οδών των Ιωαννίνων, αλλά δεν έλαβαν απάντηση. Επιπλέον, τόνισαν ότι τα σχέδια που δόθηκαν προς αξιολόγηση στα μέλη του Δ.Σ. ήταν πρόχειρα, χωρίς λεζάντες και χωρίς υπομνήματα.


Επί συγκεκριμένων θεμάτων, οι θέσεις μας ήταν οι εξής:


• Η Κανονιστική Πράξη αναφέρει στα άρθρα 4 και 7 ότι ομπρέλες και σκίαστρα που θα τοποθετηθούν από τα καταστήματα θα πρέπει να είναι μονόχρωμα ή δίχρωμα και δεν θα πρέπει να φέρουν διαφημίσεις. Διαφωνήσαμε καθώς θεωρούμε ότι η επιλογή των χρωμάτων θα πρέπει να ανήκει στους καταστηματάρχες ενώ είναι γνωστό ότι εταιρείες – προμηθευτές των καταστημάτων προσφέρουν δωρεάν ομπρέλες και σκίαστρα με το λογότυπό τους. Θεωρούμε λοιπόν ότι δεν θα πρέπει ο Δήμος, με ένα άρθρο του, να απαγορεύσει στους καταστηματάρχες της πόλης μας να έχουν έστω και αυτή τη μικρή ελάφρυνση από τα έξοδά τους, καθώς δεν κατανοούμε το πρόβλημα που θα μπορούσε να προκύψει από την αναγραφή ενός σήματος πάνω σε μια ομπρέλα. Εναλλακτικά, ο Δήμος θα μπορούσε να θεωρήσει την αναγραφή του λογοτύπου ως υπαίθρια διαφήμιση και να καθορίσει ένας στοιχειώδες τέλος ώστε να έχει και κάποια διαφημιστικά έσοδα.


• Στο άρθρο 13 αναφέρεται ότι «οι πεζόδρομοι και οι πλατείες ή τμήματα αυτών,… παραχωρούνται ατελώς σε συλλόγους, σωματεία, κοινωνικές οργανώσεις και νομικά πρόσωπα για τη διενέργεια πολιτιστικών, κοινωνικών, ενημερωτικών, ψυχαγωγικών, φιλανθρωπικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων», όμως στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι «Απαγορεύεται ρητά η πώληση κάθε είδους προϊόντων» και ότι «Στις άδειες για κοινωνικό και πολιτιστικό σκοπό δεν επιτρέπεται εμπορική διαφήμιση», μάλιστα εκφοβίζει τους πολιτιστικούς, φιλανθρωπικούς κλπ οργανισμούς και φορείς πως «Σε αντίθετη περίπτωση θα γίνεται άμεση βεβαίωση της παράβασης στις διαφημιζόμενες επιχειρήσεις». Η άποψή μας είναι πως οι εκδηλώσεις αυτών των Μη Κερδοσκοπικών και ιδιαίτερα χρήσιμων, κοινωνικά, φορέων γίνονται ώστε, εκτός των άλλων, να μαζέψουν χρήματα για το έργο τους, η δε συλλογή χρημάτων μπορεί να γίνει είτε με χορηγίες, είτε με πώληση μικροαντικειμένων είτε και με τους δύο τρόπους. Με την διάταξη αυτή, ο Δήμος ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ουσιαστικά τις δημόσιες εκδηλώσεις σε όλους αυτούς τους φορείς, απειλώντας τους μάλιστα με τιμωρίες και πρόστιμα, κάτι που η Παράταξή μας θεωρεί απαράδεκτο.

• Καταθέσαμε την άποψή μας ότι όλος ο Κανονισμός είναι γεμάτος λεπτομερείς απαγορεύσεις που, λόγω της φύσης τους, δεν πρόκειται να εφαρμοστούν και η υλοποίησή τους θα καταντήσει να καταδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι γίνονται νόμοι και κανονισμοί χωρίς σοβαρή μελέτη, ειδικά φτιαγμένοι ώστε να ΜΗΝ εφαρμόζονται.


• Σοβαρό θέμα επίσης υπάρχει και με τον διαχωρισμό της παρούσας Κανονιστικής Πράξης με τα υπόλοιπα κυκλοφοριακά και άλλα θέματα των πεζοδρόμων καθώς η Κανονιστική Πράξη ήρθε για ψήφιση ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ από τα θέματα αυτά (εξυπηρέτηση ταξί, μονίμων κατοίκων, φορτηγών κλπ) ενώ θα έπρεπε όλα αυτά τα θέματα να αντιμετωπιστούν ενιαία.


• Τέλος, θα θέλαμε να τονίσουμε την αντίθεσή μας και με την στάση της μείζονος αντιπολίτευσης καθώς αρνήθηκε να ψηφίσει την Κανονιστική Πράξη χωρίς ουσιαστικά να λάβει μέρος στην συζήτηση, ισχυριζόμενη ότι η σχετική ενημέρωση εστάλη αργά στα μελή του Δ.Σ. Θέλουμε εδώ να τονίσουμε ότι παρότι λάβαμε αργά την σχετική ενημέρωση, τα μέλη της Γραμματείας της Παράταξής μας και οι Επιτροπές της μελέτησαν τα θέματα και ετοίμασαν και τις σχετικές προτάσεις μας. Μια Δημοτική Παράταξη θα πρέπει να εργάζεται για τον Δήμο με την πλήρη έννοια του όρου.


Η Δημοτική Παράταξη «ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ» θα εξακολουθήσει την εποικοδομητική της αντιπολίτευση συμπαραστεκόμενη στις καλές και αντιτιθέμενη στις λανθασμένες αποφάσεις και πρακτικές της Δημοτικής Αρχής. Θα συνεχίσει δε να ενημερώνει με κάθε πρόσφορο τρόπο τους Δημότες του Δήμου μας για τις απόψεις και τις δράσεις της, όπως είχε δεσμευθεί από την ίδρυσή της. »»



"ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ": Ανακοίνωση για την Κανονιστική Πράξη χρήσεων πεζόδρομων και πλατειών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου