19 Φεβρουαρίου 2015

Ο Δήμος Ιωαννιτών θέτει κανόνες στην καθαριότητα και τους δημόσιους χώρους

Ιωάννινα, λίμνη & νησίΗ «Κανονιστική Πράξη για την Παραχώρηση και Χρήση Τμημάτων των Κοινοχρήστων Χώρων» και ο «Κανονισμός Καθαριότητας», υπερψηφίστηκαν στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων και αποτελούν από σήμερα το γενικό πλαίσιο αρχών και κανόνων στο οποίο θα κινηθεί ο Δημοτική Αρχή, επιδιώκοντας να αναβαθμίσει την καθημερινότητα των πολιτών και να αντιμετωπίσει προβλήματα που υποβαθμίζουν το δημόσιο χώρο.


Είναι εξίσου σημαντικό πως έπειτα από εισήγηση του Δημάρχου Ιωαννιτών, Θωμά Μπέγκα, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη δημιουργία ενός υπαλληλικού «μηχανισμού» που θα ασκεί ορισμένες αρμοδιότητες Δημοτικής Αστυνομίας. Έτσι ο Δήμος Ιωαννιτών θα έχει πλέον τη δυνατότητα να ελέγχει την τήρηση των κανόνων που θέτει η Κανονιστική Πράξη και ο Κανονισμός Καθαριότητας, καθώς είναι γνωστό πως η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας «έδεσε τα χέρια» των Δήμων σε ότι αφορά στους ελέγχους.


«Από την πλευρά μας είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσουμε συνθήκες που αναβαθμίζουν την καθημερινότητα των πολιτών, επιβάλλοντας ακόμη και πρόστιμα, σε όσους δεν σέβονται τους συνανθρώπους τους και το περιβάλλον όπου ζούμε. Είμαι βέβαιος όμως πως δεν θα λύσουμε όλα τα προβλήματα, αν δεν αλλάξουμε νοοτροπίες και συμπεριφορές που υποβαθμίζουν το αστικό και φυσικό περιβάλλον. Αν δεν αγαπήσουμε εμείς οι ίδιοι τη γειτονιά μας, τον τόπο μας», τόνισε στην παρέμβαση του ο Δήμαρχος.


Οι δημόσιοι χώροι στους πολίτες, χωρίς να ζημιώνεται η επιχειρηματικότητα:


Εισηγούμενος στο Δημοτικό Συμβούλιο την Κανονιστική Πράξη για τους κοινόχρηστους χώρους, ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και Τουρισμού, Νίκος Γκόλας, κατέστησε απολύτως σαφές πως «πρώτιστη επιδίωξη μας ως Δημοτική Αρχή, είναι να αποδώσουμε τους δημόσιους χώρους στους πολίτες χωρίς να ζημιώσουμε την επιχειρηματικότητα, να δώσουμε ένα στίγμα αισθητικής και πολιτισμού, τονώνοντας παράλληλα την τοπική οικονομία».


Έτσι – όπως είπε – η Κανονιστική Πράξη θέτει τους κανόνες που εξασφαλίζουν αφενός την ασφαλή και άνετη κίνηση των πεζών στους κοινόχρηστους χώρους και ιδιαίτερα των Ατόμων με Αναπηρία, των ηλικιωμένων, των μητέρων με καροτσάκια και αφετέρου την λειτουργικότητα στην επιχειρηματική δραστηριότητα και την προστασίας της από τον κακώς εννοούμενο ανταγωνισμό που οδηγεί σε αλλοίωση του δημόσιου χώρου κι εν τέλει βλάπτει τους ίδιους τους επιχειρηματίες.


Ο κ. Γκόλας αναφέρθηκε στα διοικητικά πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε όσους επιμένουν να αυθαιρετούν, τόνισε όμως πως «μια Κανονιστική Πράξη δε λύνει «μαγικά» όλα τα προβλήματα», πως «ο σεβασμός στον συνάνθρωπο μας και το περιβάλλον που ζούμε, είναι θέμα παιδείας, κουλτούρας και πολιτισμού» και κάλεσε τους πολίτες «να αποδείξουμε όλοι μαζί ότι αυτή η πόλη, αυτός ο Δήμος, εμείς όλοι, έχουμε και κουλτούρα και αισθητική».


Ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής έκανε ιδιαίτερη μνεία έκανε στους νέους πεζόδρομους που έχουν αλλάξει τον τελευταίο χρόνο την εικόνα της πόλης, σημειώνοντας πως η Κανονιστική Πράξη εισάγει ποσοστά χρήσης «σε μια λογική ισορροπίας και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά κάθε πεζόδρομου», ώστε να μπορούν να τους απολαμβάνουν και να τους περπατούν οι πολίτες, να ασκείται λειτουργικά η εμπορική δραστηριότητα, αλλά και να υπάρχει η ζωντάνια που φέρνει μια επιχειρηματική δραστηριότητα αναψυχής με τα τραπεζοκαθίσματα.


Στους πεζοδρόμους των οδών Μιχαήλ Αγγέλου, Γρηγορίου Σακκα, Βλαχλείδη και Πουτέτση η έκταση των τραπεζοκαθισμάτων δεν θα υπερβαίνει το 30% της έκτασης που δυνητικά μπορεί να παραχωρηθεί, ώστε να διατηρήσουν τον εμπορικό τους χαρακτήρα. Σε όλους τους πεζόδρομους θα διασφαλίζεται ελεύθερος χώρος διέλευσης με πλάτος τουλάχιστον 1,50 μέτρο και θα είναι ελεύθερη από κάθε εμπόδιο η διάβαση τυφλών.


Κλείνοντας ο κ. Γκόλας υπογράμμισε πως η «Κανονιστική Πράξη για την Παραχώρηση και Χρήση Τμημάτων των Κοινοχρήστων Χώρων του Δήμου Ιωαννιτών», είναι αποτέλεσμα μιας σοβαρής δουλειάς που έγινε από την πλευρά του Δήμου και μιας μακράς διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους.


Μπαίνουν κανόνες στην Καθαριότητα:


«Ορίζουμε κανόνες στην Καθαριότητα που έχουν ως μοναδικό σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας μας, την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας», ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου, Δημήτρης Κατηρτσίδης, εισηγούμενος το νέο Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών.


Ο Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για να αναβαθμιστεί η εικόνα του Δήμου στον τομέα της καθαριότητας και επανέλαβε… για πολλοστή φορά πως είναι αναγκαία και η συμβολή των πολιτών σε αυτό.


«Από την πλευρά μας – είπε ο κ. Κατηρτσίδης – «κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να αλλάξουμε όλη τη φιλοσοφία που αφορά στο κομμάτι της καθαριότητας». Κι αυτό συμπεριλαμβάνει βελτίωση της συμπεριφορές εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας, ένταση της ανακύκλωσης και νέο εξοπλισμό.


Εξήγησε ότι το 2015 αυτή η προσπάθεια εντείνεται:

– Ξεκινάει πιλοτικά εντός του 2015 η υπογειοποίηση κάδων με διάθεση πίστωσης 450.000 από τον προϋπολογισμό του Δήμου και θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετίας.

– Ο εξοπλισμός τους Δήμου έχει εκσυγχρονιστεί με τα 10 νέα απορριμματοφόρα, συμβατικά και ανακύκλωσης, που παραλήφθηκαν πριν τρεις μήνες.

– Έχουν τοποθετηθεί 800 νέοι κάδοι ανακύκλωσης στην πόλη των Ιωαννίνων και ξεκινάει η τοποθέτηση άλλων 1000 κάδων στις δημοτικές νεότητες.

-Έχουν αναπροσαρμοστεί οι βάρδιες της αποκομιδής απορριμμάτων απλών και ανακυκλούμενων.

– Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για να προμηθευτεί ο Δήμος νέα μικρά «καδάκια» που θα τοποθετηθούν στους δρόμους σε αντικατάσταση αυτών που παρουσιάζουν φθορές.

– Ξεκινάει η διαδικασία για να προμηθευτεί ο Δήμος GPS για τα απορριμματοφόρα και τσιπάκια για τους κάδους, ώστε να ελέγχονται ηλεκτρονικά οι διαδρομές των αυτοκινήτων και να μην αλλάζουν οι θέσεις των κάδων.


Τέλος, αναφερόμενος στα πρόστιμα που εισάγει ο Κανονισμός Καθαριότητας ανά κατηγορία παραβάσεων, ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας υπογράμμισε πως θα υπάρξει ευρεία ενημέρωση των πολιτών και θα ακολουθήσει η επιβολή προστίμων σε όσους επιμένουν να λειτουργούν σε βάρος της πόλης και των πολιτών».



Ο Δήμος Ιωαννιτών θέτει κανόνες στην καθαριότητα και τους δημόσιους χώρους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου