21 Μαΐου 2015

Απεργιακή κινητοποίηση του Π.Α.ΜΕ. Υγείας - Πρόνοιας Ιωαννίνων

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν χθες Τετάρτη 20/05/2015, ημέρα πανυγειονομικής απεργίας, το ΠΑΜΕ Υγείας – Πρόνοιας νομού Ιωαννίνων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Στη κινητοποίηση συμμετείχαν και εργαζόμενοι από τα κλαδικά σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Επισιτισμού, Γάλα – Τρόφιμα – Ποτά, Συνταξιούχων ΙΚΑ καθώς και από το Σύλλογο Γυναικών νομού Ιωαννίνων.


Θέμα της απεργιακής κινητοποίησης ήταν τα άμεσα και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία πανελλαδικά λόγω της υποχρηματοδότησης, που ιδιαίτερα φέτος έχει φέρει τα νοσοκομεία σε δυσμενέστερη κατάσταση και υπολειτουργία.


Διαμαρτυρήθηκαν για το αυξημένο κόστος που αναγκάζονται να πληρώσουν οι ασθενείς για την υγεία τους, γεγονός που συνεχίζει και η τωρινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο μονοπάτι των προηγούμενων κυβερνήσεων, υλοποιώντας τα αντιλαϊκά μέτρα της Ε.Ε.


Συγκεκριμένα στο ΠΓΝΙ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό καθώς τα τελευταία 3 χρόνια έχουν συνταξιοδοτηθεί πάνω από 200 μόνιμοι εργαζόμενοι χωρίς οι θέσεις τους να έχουν προκηρυχθεί. Αντίθετα πάγιες ανάγκες καλύπτονται από συμβασιούχους και εργαζόμενους με προγράμματα, φοιτητές και σπουδαστές που κάνουν την πρακτική τους άσκηση.


Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου έχει μειωθεί κατά 14 εκ ευρώ τα τελευταία 2 χρόνια την ίδια ώρα που η προσέλευση στα εξωτερικά ιατρεία έχει αυξηθεί πάνω από 5% και στα επείγοντα πάνω από 30%. Ιδιαίτερα μετά το γεγονός ότι μια σειρά νοσοκομεία της περιφέρειας υπολειτουργούν λόγω κλεισίματος κλινικών και έλλειψης σε βασικές ειδικότητες αλλά και τις υποβάθμισης της Α’ βάθμιας φροντίδας υγείας με την υπολειτουργία των πρώην ιατρείων ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ, κατάσταση στο ΠΓΝΙ είναι εκρηκτική.


Χαρακτηριστικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων έχει κλείσει η αγγειοχειρουργική κλινική που εξυπηρετεί αποκλειστικά όλη τη περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας αλλά και η ογκολογική κλινική που είναι μοναδική στην ίδια περιοχή, έχει μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς, ειδικούς και ειδικευόμενους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τις τεράστιες ανάγκες των καρκινοπαθών.


Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι νοσηλευτές, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό παραμένουν απλήρωτοι για τις υπερωρίες και τις αργίες από το Νοέμβρη του 2014 ενώ οι γιατροί είναι απλήρωτοι για τις εφημερίες του 2015. Αν λάβει κανείς υπόψη την εντατικοποίηση της εργασίας, την υποχρηματοδότηση, την αύξηση της προσέλευσης ασθενών, τις ελλείψεις υλικών κλπ γίνεται κατανοητό η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.


Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης οι εργαζόμενοι ήρθαν σε επαφή και συζήτησαν τα προβλήματα της υγείας και ειδικότερα του νοσοκομείου με ασθενείς και συνοδούς, ανθρώπους που βιώνουν καθημερινά τα προβλήματα και τις ελλείψεις του χώρου.



Απεργιακή κινητοποίηση του Π.Α.ΜΕ. Υγείας - Πρόνοιας Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου