17 Ιουνίου 2015

Επανασύσταση των καταργημένων ομάδων προσανατολισμού, τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑ.Λ. της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Άρτας

ΆρταΑποφασίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας η επαναλειτουργία του πρώην ΕΠΑ.Λ. Φιλοθέης, με την επανασύσταση των καταργημένων ομάδων προσανατολισμού, τομέων και ειδικοτήτων. Όσον αφορά το 2ο ΕΠΑ.Λ, ο Δήμος Αρταίων πρότεινε τη λειτουργία του συγκεκριμένου σχολείου στη Γραμμενίτσα (στο πρώην Δημαρχείο και το πρώην Μουσικό Σχολείο), πρόταση στην οποία συνηγόρησε και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας και η Τοπική Κοινότητα Γραμμενίτσας, αφού εκεί με μικρές παρεμβάσεις, με τις ανάλογες ενέργειες μετατροπής στις οποίες θα προβεί ο Δήμος Αρταίων, οι αίθουσες θα είναι άμεσα έτοιμες προς χρήση από τους μαθητές.


Αναλυτικά, στο νομό Άρτας θα λειτουργήσουν οι παρακάτω ειδικότητες:


Στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Άρτας  καθώς και στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Άρτας (Π.Αθηναγόρα 1) θα λειτουργήσουν δύο ειδικότητες του τομέα Υγείας – Πρόνοιας:


  • Βοηθός Νοσηλευτή

  • Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων

και μία ειδικότητα του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών και Καλλιτεχνικών Εφαρμογών:


  • Γραφικών Τεχνών

Στο 2ο ΕΠΑ.Λ. Άρτας (Γραμμενίτσα)  θα λειτουργήσουν δύο ειδικότητες του τομέα Υγείας – Πρόνοιας:


  • Βοηθός Φαρμακείου

  • Βοηθός Φυσικοθεραπευτή

και δύο ειδικότητες του τομέα Αισθητικής – Κομμωτικής:


  • Αισθητικής Τέχνης

  • Κομμωτικής Τέχνης

Πληροφορίες για τις ειδικότητες του τομέα  Εφαρμοσμένων Τεχνών και Καλλιτεχνικών Εφαρμογών:


Γραφικές Τέχνες: Ο απόφοιτος των Γραφικών Τεχνών είναι υπεύθυνος για την εικαστική υλοποίηση μιας δημιουργικής ιδέας και για τη σωστή παρουσίαση ενός εντύπου, μιας μακέτας και γενικότερα ενός γραφιστικού έργου. Ο ειδικός γραφικών τεχνών, είναι ικανός να τροποποιεί και να επεξεργάζεται εικόνες, να συνθέτει κείμενο και εικόνες με διαφορετικές τεχνικές, να εμπνέεται και να δημιουργεί σήματα και εφαρμογές τους σε κάρτες, επιστολόχαρτα και άλλα έντυπα. Μπορεί επίσης να χειρίζεται με ικανοποιητικό τρόπο τα μηχανήματα και τα εργαλεία εκτύπωσης, να σχεδιάζει και να επιλέγει γράμματα – γραμματοσειρές και να συλλαμβάνει σχέδια γραφιστικών αντικειμένων σε διάφορες κλίμακες. Ο χώρος των Γραφικών Τεχνών περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που αφορούν οποιαδήποτε μορφή έντυπης ή ηλεκτρονικής εικόνας και κειμένων σχετικών με τα διακινούμενα υλικά και πνευματικά αγαθά της κοινωνίας μας. Μπορεί να εργαστεί  στα αντίστοιχα ατελιέ ως βοηθός στα θέματα τεχνολογίας των γραφικών τεχνών ή στα θέματα γραφιστικής.


Πληροφορίες για τις ειδικότητες του τομέα Αισθητικής – Κομμωτικής:


– Αισθητική: Ο απόφοιτος της Αισθητικής,  με τις γνώσεις και δεξιότητες που αποκτά, μπορεί να κάνει απλές αισθητικές πράξεις όπως καθαρισμό, προσωρινή αποτρίχωση προσώπου και σώματος, μάλαξη, μακιγιάζ προσώπου, μανικιούρ – πεντικιούρ, και να χειρίζεται και τοποθετεί τα μηχανήματα αισθητικής. Μπορεί να εργαστεί σε Ινστιτούτα Αισθητικής, σε καταστήματα καλλυντικών, σε φαρμακεία, σε κέντρα αδυνατίσματος, σε θέατρα, σε τηλεοπτικούς σταθμούς και σε στούντιο φωτογράφησης μοντέλων, σε βιομηχανίες καλλυντικών προϊόντων, ως μακιγιέρ (θεάτρου, κινηματογράφου, τηλεόρασης), σε γυμναστήρια, σε Spa και κέντρα θαλασσοθεραπείας,  σε κομμωτήρια, σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, σε εργαστήρια φροντίδας νυχιών άνω και κάτω άκρων σε περιοδικά, ως υπεύθυνος ύλης σε ότι αφορά σε αισθητική φροντίδα, κοσμετολογία και ομορφιά.


– Κομμωτικής: Ο απόφοιτος της Κομμωτικής  προσφέρει όλες τις υπηρεσίες που σχετίζονται με την περιποίηση και κόμμωση των μαλλιών των πελατών του.  Ασχολείται με το χτένισμα, το κούρεμα, τη βαφή και γενικότερα την υγιεινή των μαλλιών. Μπορεί να ασχοληθεί με γυναικεία, ανδρική ή παιδική κόμμωση. Μπορεί να εργαστεί  σε κομμωτήρια, σε τηλεοπτικούς σταθμούς, σε θέατρα, σε στούντιο φωτογράφησης μοντέλων, σε ιδρύματα, σε δημόσιες υπηρεσίες και ως ελεύθερος επαγγελματίας σε όλους τους τομείς της ειδικότητας του, σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, σε εταιρείες προϊόντων κομμωτικής.


Πληροφορίες για τις ειδικότητες του τομέα Υγείας – Πρόνοιας:


– Βοηθός Φαρμακείου: Ο Βοηθός Φαρμακείου αποτελεί ένα από τα πιο περιζήτητα και αποδοτικά επαγγέλματα στον τομέα της Υγείας. Είναι ο επαγγελματίας ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία και ροή του Φαρμακείου, έρχεται σε επαφή με το κοινό, παρασκευάζει φάρμακα και καλλυντικά, επεξηγεί τη συνταγογραφία του γιατρού, επικουρεί και ολοκληρώνει το έργο του φαρμακοποιού. Ο χώρος του φαρμακείου με διαρκή ανάπτυξη των υπηρεσιών που προσφέρει, αναζητά δραστήρια και εξειδικευμένα στελέχη για την επάνδρωσή του. Μπορεί να εργαστεί ως βοηθητικό προσωπικό σε Ιδιωτικά φαρμακεία, φαρμακεία νοσοκομείων, φαρμακευτικά εργαστήρια, φαρμακαποθήκες, βιομηχανίες και βιοτεχνίες φαρμάκων και καλλυντικών, ως φαρμακευτικός αντιπρόσωπος και επισκέπτης.


– Βοηθός Νοσηλευτή: Ο Βοηθός Νοσηλευτή αποτελεί ένα από τα πιο περιζήτητα και αποδοτικά επαγγέλματα στον τομέα της Υγείας με συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση. Η Νοσηλευτική είναι επιστήμη της Υγείας, αναπόσπαστο μέρος του υγειονομικού συστήματος, και έχει ως στόχο την προαγωγή της υγείας, την πρόληψη της νόσου και τη φροντίδα των ασθενών και αναπήρων, σε όλες τις δομές και τα επίπεδα υπηρεσιών Υγείας. Είναι  μια ειδικότητα που συνδυάζει το ενδιαφέρον για τον άνθρωπο και την προάσπιση της υγείας την ευθύνη για τη φροντίδα του ανθρώπου -υγιούς και ασθενούς –  την πρόληψη νόσων και την αποκατάσταση της υγείας. Μπορεί να εργαστεί σε ιδιωτικά και δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα και μαιευτήρια, μονάδες ιδιωτικών κλινικών, κινητές μονάδες υγείας (ΕΚΑΒ),  ιδιωτικά ιατρεία, κέντρα αποκατάστασης, ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ΚΑΠΗ, ιδρύματα, μονάδες Πρώτων Βοηθειών, θεραπευτήρια, κέντρα ψυχικής υγείας.


– Βοηθός Βρεφονηπιοκόμου: Ο απόφοιτος Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που αποκτά πάντοτε με την εποπτεία του βρεφονηπιοκόμου, μεριμνά για την ολόπλευρη σωματική, ψυχική, λεκτική και κινητική ανάπτυξη του παιδιού της προσχολικής ηλικίας, εφαρμόζοντας κατάλληλες παιδαγωγικές μεθόδους. Παρέχει πλήρη φροντίδα στο παιδί προσχολικής ηλικίας και φροντίζει – με την κατάλληλη προσέγγιση – για τη συμμετοχή στις δραστηριότητες όλων ανεξαρτήτως των παιδιών και γενικά για τη δημιουργία ατμόσφαιρας στοργής, αποδοχής, ασφάλειας και χαράς. Φροντίζει παιδιά με ιδιαιτερότητες και δίνει συμβουλές στους γονείς ή κηδεμόνες του παιδιού. Μπορεί να εργαστεί ως βοηθητικό προσωπικό σε δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, σε ιδρύματα που έχουν σχέση με τη φροντίδα και διαπαιδαγώγηση παιδιών μέχρι 6 ετών, βρεφονηπιακούς σταθμούς Δήμων – Κοινοτήτων, Υπουργείων κλπ, σε μαιευτικές κλινικές (τμήμα φροντίδας νεογνών), κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, ειδικά θεραπευτικά κέντρα, σε κατασκηνώσεις, παιδότοπους, ως ελεύθερος επαγγελματίας αναλαμβάνοντας  τη φροντίδα και αγωγή των βρεφών και μικρών παιδιών στο σπίτι.


– Βοηθός Φυσικοθεραπευτή: Ο Βοηθός Φυσικοθεραπευτή  ασκεί ένα σύγχρονο επάγγελμα, απαραίτητο για την αποκατάσταση ατόμων με κινητικά προβλήματα εκ γενετής ή επίκτητα μετά από ασθένειες και τραυματισμούς, με προβλήματα και παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, με προβλήματα και παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος. Το πεδίο δράσης του βοηθού φυσικοθεραπευτή  περιλαμβάνει και τη θεραπεία και την πρόληψη σε παθήσεις και κακώσεις του νευρικού και του μυοσκελετικού συστήματος, νευρολογικά προβλήματα παιδιών, αθλητικές κακώσεις και κινητικά προβλήματα κάθε αιτιολογίας. Η Φυσικοθεραπεία αποτελεί σήμερα μία από τις πλέον αναγνωρισμένες και ταχέως αναπτυσσόμενες ιατρικές μεθόδους αποθεραπείας. Ο/Η πτυχιούχος Βοηθός Φυσικοθεραπευτή εργάζεται σύμφωνα με τις οδηγίες  και την επίβλεψη του Φυσικοθεραπευτή, εφαρμόζοντας  ειδικές τεχνικές και μεθόδους  αποκατάστασης των  παθήσεων και τα απαραίτητα  μηχανήματα  και όργανα. Μπορεί να εργαστεί ως βοηθητικό προσωπικό σε φυσικοθεραπευτήρια (Ιδιωτικά, Δημόσια), νοσοκομεία, ιδρύματα αποκατάστασης, ιατρεία θεραπευτικών λουτροπηγών, γυμναστήρια, ΚΑΠΗ, σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που διαθέτουν χώρους γυμναστικής και φυσικής αποκατάστασης, αθλητικά κέντρα και χώρους άθλησης, ιατρεία θεραπευτικών λουτροπηγών, κέντρα αποκατάστασης και αποθεραπείας ατόμων με ειδικές κινητικές αναπηρίες.


– Βοηθός Ακτινολογικών Εργαστηρίων: Ο Βοηθός Ακτινολογικών Εργαστηρίων ως χειριστής Ιατρικών Συσκευών Απεικονίσεων είναι ένα από τα διαρκώς αυξανόμενα σε ζήτηση επαγγέλματα στον τομέα της Υγείας. Είναι ο επαγγελματίας ο οποίος χειρίζεται τα μηχανήματα και τις συσκευές των τμημάτων με την τεχνική επίβλεψη των Τεχνολόγων, βοηθάει τον Τεχνολόγο Ακτινολόγο στο έργο του και συνεργάζεται στενά μαζί του για την επίτευξη του άριστου αποτελέσματος και την σωστή και αποδοτική χρησιμοποίηση των μηχανημάτων. Χειρίζεται τις συσκευές του εμφανιστηρίου των ακτινολογικών φιλμ, εξασφαλίζει την καλή λειτουργία των ιατρικών μηχανημάτων και συσκευών και φροντίζει για την επάρκεια των αναλώσιμων υλικών. Μπορεί να αναλαμβάνει υπευθυνότητες, για την εξασφάλιση της καλής λειτουργίας των ιατρικών μηχανημάτων και συσκευών καθώς και του γενικού τεχνολογικού εξοπλισμού του εργαστηρίου, καθώς και την παρακολούθηση και επάρκεια των αναλωσίμων υλικών. Μπορεί να εργαστεί σε διαγνωστικά κέντρα, απεικονιστικά τμήματα,  σε ιδιωτικά και δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, σε ακτινοθεραπευτικές και ακτινοδιαγνωστικές μονάδες του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα υγείας.


ΕΓΓΡΑΦΕΣ- ΕΠΑΝΕΓΓΡΑΦΕΣ


Οι εγγραφές των μαθητών στα ΕΠΑΛ έχουν ξεκινήσει και θα συνεχιστούν και το Σεπτέμβριο. Στην Α΄ Τάξη των ΕΠΑ.Λ λειτουργούν οι Ομάδες Προσανατολισμού, στη Β΄ Τάξη οι Τομείς και στη Γ΄ Τάξη οι Ειδικότητες.


Στην Α΄ Τάξη των ΕΠΑΛ εγγράφονται: οι απόφοιτοι Γυμνασίων, οι μαθητές της Α΄ Τάξης παρελθόντων ετών των ΤΕΛ, ΕΠΛ , ΓΕΛ, Ενιαίων Λυκείων, οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Τάξης του 1ου Κύκλου ΤΕΕ, οι μαθητές της Α΄ και  Β  Τάξης των ΤΕΣ, απορριπτόμενοι μαθητές της Α΄ Τάξης ΕΠΑ.Λ.


Από το σχολικό έτος 2015-16, μετεγγράφονται στην Α΄ Τάξη του ΕΠΑ.Λ, μαθητές της Α΄ Τάξης Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕΛ, ΕΠΑ.Λ.


Στη Β΄ Τάξη των ΕΠΑ.Λ εγγράφονται: οι προαγόμενοι από την Α΄ Τάξη των ΕΠΑ.Λ και ΓΕΛ, οι μαθητές που προήχθησαν στη Β  Τάξη του ΕΠΑ.Λ και επιθυμούν να φοιτήσουν σε διαφορετικό τομέα, οι κάτοχοι πτυχίου ΕΠΑΣ σε άλλη ειδικότητα από αυτή του τίτλου σπουδών τους, οι μαθητές της Α΄και Β΄ Τάξης ΕΠΑΣ, οι κάτοχοι πτυχίου ΕΠΑ.Λ σε άλλη ειδικότητα από αυτή του τίτλου σπουδών τους, οι κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου, καθώς και οι κάτοχοι αντίστοιχου απολυτηρίου Λυκείου της αλλοδαπής.


Στην Γ΄ Τάξη των ΕΠΑ.Λ εγγράφονται: οι προαχθέντες από τη Β΄  Τάξη του ΕΠΑ.Λ στην ίδια ειδικότητα και οι απορριπτόμενοι μαθητές της Γ  Τάξης ΕΠΑ.Λ στην ίδια ειδικότητα του ίδιου τομέα.


Επισημαίνουμε εδώ ότι μαζί με τις καταργημένες ειδικότητες, επανέρχονται και οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί των ΕΠΑ.Λ, των οποίων οι θέσεις είχαν καταργηθεί προ διετίας, οπότε αναμένεται η λειτουργία των ΕΠΑ.Λ να ξεκινήσει χωρίς σοβαρές ελλείψεις στο θέμα της κάλυψης των ωρών από τους εκπαιδευτικούς.


Αξίζει να επισημάνουμε ότι ειδικά ο τομέας Αισθητικής – Κομμωτικής, επανέρχεται στα ΕΠΑΛ αναβαθμισμένος, διότι, σε σχέση με τη προηγούμενη λειτουργία του στις ΕΠΑΣ, παρείχε στους αποφοίτους μόνο Πτυχίο Ειδικότητας, ενώ τώρα  πλέον παρέχει  και Απολυτήριο Λυκείου και Πτυχίο Ειδικότητας για είσοδο στην αγορά εργασίας.


Σημαντικοί λόγοι για τους οποίους ένας μαθητής θα επιλέξει το ΕΠΑΛ:


  • Μετά την τριετή φοίτηση στο ΕΠΑ.Λ., θα αποκτήσει απολυτήριο ισότιμο με του Ενιαίου Λυκείου.

  • Θα αποκτήσει ισχυρό πτυχίο ειδικότητας επιπέδου ΙΙΙ (3) με τα ανάλογα επαγγελματικά δικαιώματα.

  • Θα έχει την δυνατότητα όπως και οι απόφοιτοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.), να εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ΑΕΙ – ΤΕΙ και Στρατιωτικές – Αστυνομικές σχολές μέσω πανελληνίων εξετάσεων σε τέσσερα (4) μαθήματα γενικής παιδείας και δύο (2) μαθήματα της ειδικότητάς του.

  • Θα έχει τη δυνατότητα να εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ΤΕΙ και Στρατιωτικές σχολές και Αστυνομικές Σχολές Υπαξιωματικών μέσω πανελληνίων εξετάσεων σε τέσσερα (4) μαθήματα (Μαθηματικά, Νέα Ελληνικά και δύο (2) μαθήματα της Ειδικότητάς του).

  • Έχει τη δυνατότητα να εγγράφεται στα Ι.Ε.Κ. και κατά προτεραιότητα σε τμήματα αντίστοιχης ή ανάλογης ειδικότητας με την ειδικότητα του πτυχίου τους.

  • Θα αναπτύξει μέσα από τα αναλυτικά προγράμματα των γενικών μαθημάτων και των μαθημάτων   ειδικοτήτων, τις ιδιαίτερες ικανότητές του, τις προσωπικές πρωτοβουλίες, την δημιουργικότητά του και την κριτική σκέψη.

  • Θα γνωρίσει και θα διδαχτεί τις απαιτούμενες τεχνικές και επαγγελματικές γνώσεις που θα τον βοηθήσουν να αναπτύξει συναφείς δεξιότητες.

  • Θα μπορεί να εργαστεί στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα σε συναφή επαγγέλματα σύμφωνα με το πτυχίο ειδικότητάς του ή να ασκήσει ιδιωτικό έργο.


Επανασύσταση των καταργημένων ομάδων προσανατολισμού, τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑ.Λ. της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου