23 Σεπτεμβρίου 2013

Διακήρυξη Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Μηχανικών


Share Button

no_logoΔιακήρυξη Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Μηχανικών:


«« ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ


ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ, ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟ!


Aναρωτιέσαι: Τι είναι πάλι αυτοί;


Εμείς, εκατοντάδες μηχανικοί σε όλη την Ελλάδα, εργαζόμενοι με μπλοκάκι, αυτοαπασχολούμενοι χωρίς δουλειές, άνεργοι, ιδιοκτήτες μικρών γραφείων, δημόσιοι υπάλληλοι υπό απόλυση, νέοι, συνταξιούχοι, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και συγκροτούμε τη ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ αντιλαμβανόμενοι ότι η εντεινόμενη υποβάθμιση του κλάδου και η φτωχοποίηση στην οποία μας οδηγούν οι μνημονιακές πολιτικές, μας επιβάλλουν να οργανωθούμε, να αντισταθούμε και να ανατρέψουμε τη στασιμότητα που κυριαρχεί στους συλλογικούς φορείς των μηχανικών.


Ξεκινήσαμε την πορεία μας πριν μερικούς μήνες συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις στο ΕΤΑΑ ενάντια στις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών.


- Η αδράνεια, η αναποτελεσματικότητα και η πολιτική ανεπάρκεια της ηγεσίας του ΤΕΕ,

- η αγωνία χιλιάδων συναδέλφων να επιβιώσουν μέσα στην ένταση της κρίσης και της ταξικής επίθεσης

- η οξύτατη πόλωση που δημιούργησαν οι πολιτικές της καταστροφής του παραγωγικού ιστού της χώρας που επιβάλλει τη μαχητική ανασυγκρότηση των συλλογικών μας φορέων,

- η αναγκαιότητα για καθοριστική συμβολή των μηχανικών στην απαιτούμενη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας προς όφελος των κοινωνικών αναγκών

μας έκαναν σαφή την ανάγκη να ιδρυθεί μια νέα παράταξη.


Μια νέα παράταξη που θα αποτελείται από την πλειοψηφία των μηχανικών, από αυτούς που οι μνημονιακές πολιτικές οδηγούν στο περιθώριο, θα εκφράζει αυτήν την πλειοψηφία, θα αναλάβει το φορτίο της ανασυγκρότησης των συλλογικών μας φορέων και θα αξιοποιήσει τις καλύτερες παραδόσεις της αριστεράς στην αγωνιστική φυσιογνωμία και τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του κινήματος των μηχανικών. Κυρίως όμως θα δώσει τον πρώτο λόγο στους ίδιους τους μηχανικούς, αντικαθιστώντας το βολικό για τη σημερινή ηγεσία πρότυπο της «ανάθεσης».


Συναντηθήκαμε σε πολλές πόλεις, μικρές και μεγάλες, μεταφέραμε την αγωνία μας, ανταλλάξαμε απόψεις, επικοινωνήσμε το μήνυμα της ανατροπής και τώρα κάνουμε το μεγάλο βήμα. Ιδρύουμε τη ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, που αποτελεί προϊόν αυτής της μακράς διαδικασίας.


Α μάλιστα, και τι σκοπούς έχετε παρακαλώ;


Φιλοδοξούμε η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ να απλωθεί σε όλους τους συλλόγους, τα σωματεία και τους φορείς που συμμετέχουν οι μηχανικοί, να γίνει η θρυαλλίδα για να αναζωπυρωθεί από τα κάτω το κίνημα των μηχανικών σε όλους τους χώρους που αυτοί δρούν, δουλεύουν, παρεμβαίνουν. Βασική προϋπόθεση για την κινητοποίηση των μηχανικών και για την ανάπτυξη ενός μαζικού ρεύματος διεκδικήσεων και ανατροπής αποτελεί η αλλαγή των συσχετισμών στο ΤΕΕ.


Η διάλυση των συντεχνιακών λογικών που διαιρούν τον κλάδο, των πελατειακών λογικών εξυπηρέτησης συμφερόντων και διαφθοράς προς όφελος μιας μικρής ομάδας ευνοημένων, η ανεξαρτητοποίηση του ΤΕΕ από τον κυβερνητικό συνδικαλισμό των παρατάξεων του παλαι ποτέ δικομματισμού και η διαμόρφωση μιας νέας πλειοψηφίας με επίκεντρο τη μεγάλη μάζα των μηχανικών και τις ανάγκες τους, συμβατές με το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο, αποτελούν κύριο στόχο για μας.


Εργαζόμαστε στη κατεύθυνση αυτή με όλες μας τις δυνάμεις για να διαμορφώσουμε εκείνους τους όρους ώστε το ΤΕΕ να είναι δίπλα στην κοινωνία και τις ανάγκες της με ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, δίπλα στους μηχανικούς και τις ανάγκες τους με την ανάπτυξη πρωτοβουλιών αλληλεγγύης και αγωνιστικών διεκδικήσεων. Θέλουμε το ΤΕΕ να είναι δημοκρατικό και ανοιχτό σε όλους τους μηχανικούς , χωρίς διακρίσεις και ευνοϊκή μεταχείριση για κανέναν παρά μόνο για αυτούς που καθημερινά κυνηγούν την επιβίωση στη γκριζα ζώνη της επισφάλειας και της ανεργίας σε επιχειρήσεις και εργοτάξια που έχει καταργηθεί κάθε έννοια προστασίας των εργαζομένων, αλλά και για αυτούς τους «τυχερούς» που ξενιτεύτηκαν και δεν πρέπει να τους ξεχνάμε. Η ανατροπή στο ΤΕΕ θα είναι μήνυμα σε όλη την κοινωνία.


Ήρθε η ώρα οι μηχανικοί να συναντηθούν με την υπόλοιπη κοινωνία στο μεγάλο εκείνο ρεύμα για τη συνολική ανατροπή.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


Είναι σε όλους φανερό το αδιέξοδο που μας οδήγησαν και ότι θα απαιτηθούν αρκετά χρόνια δημιουργικής προσπάθειας για να ξαναδουλέψει ο κατεστραμμένος παραγωγικός ιστός για να αξιοποιηθεί πάλι το ανθρώπινο δυναμικό.


Έχουν καταργήσει κάθε δημοκρατικό θεσμό, η Βουλή νομοθετεί νύχτα και με εκβιαστικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου εξευτελίζει τους βουλευτές. Το μόνο που παράγει η χώρα είναι μια πληθώρα μηδέποτε εφαρμοζόμενων και διαρκώς αναθεωρούμενων νόμων.


Ο Ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται την άμεση ανάγκη να συμμετάσχει ενεργητικά στην προσπάθεια για μια νέα παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που θα αντικαταστήσει τα μνημόνια και τα αδιέξοδά τους. Όμως οι μηχανικοί έχουν έναν λόγο παραπάνω. Για πρώτη φορά κερδίζει την κοινωνική πλειοψηφία ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες της κοινωνίας.


Ένα σχέδιο που θα στηρίζεται σε παραγωγικά συμπλέγματα προτεραιότητας και παραγωγικές αλυσίδες εγχώριας προστιθέμενης αξίας που ανταποκρίνονται στα πλεονεκτήματα της χώρας και στις κοινωνικές ανάγκες και θα κινητοποιεί τους ερευνητές, τους επιστήμονες, τους μάστορες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και κάθε εργαζόμενο σε μια πραγματική παραγωγική αναγέννηση.


Οι μελέτες, ο σχεδιασμός της υλοποίησης, τα εναλλακτικά σενάρια, η ενεργοποίηση της τεχνολογικής και κοινωνικής καινοτομίας, η ένταξη των επιμέρους κοινωνικών πρωτοβουλιών σε αυτό το σχέδιο και η υλοποίηση του αποτελούν ιστορική πρόκληση για τους επιστήμονες, τους μηχανικούς και τους φορείς τους. Για αυτό το λόγο, οι φορείς των μηχανικών θα πρέπει να διαθέτουν τέτοιους συσχετισμούς ώστε να έχουν την πολιτική βούληση αλλά και την ικανότητα να ανταποκριθούν με επάρκεια στην ιστορική αυτή πρόκληση. Όχι για να περιορίσουν την ανάπτυξη σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς (που άλλωστε σήμερα έχουν περιορισμένους πόρους) ή και να την εγκλωβίσουν στους «ανέκαθεν ειδικούς» που πολλές φορές αποτελούν παπαγαλάκια επιχειρηματικών συμφερόντων αλλά για να απελευθερώσουν πρωτοβουλίες που θα αξιοποιούν τη συλλογική γνώση των μηχανικών, των υπόλοιπων επιστημόνων και όλων των εργαζομένων.


Τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούν να είναι ομάδες κοινών ενδιαφερόντων που θα αποτελούν κυψέλες ιδεών και δημιουργίας, δίκτυα γνώσης και επιχειρηματικότητας, κοινωνικές – συνεταιριστικές επιχειρήσεις παραγωγικού σκοπού, εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης, πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για κοινωνικές υπηρεσίες (πχ διακίνηση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, έλεγχος ποιότητας και προστασία καταναλωτή, τηλεϊατρική κλπ), διάφορα καινοτομικά εγχειρήματα όπως η ομότιμη παραγωγή κλπ.


Η όλη προσπάθεια του νέου ΤΕΕ θα εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης των επιστημόνων (από την Ελλάδα και το εξωτερικό) και του συμπλέγματος της γνώσης και του πολιτισμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Ένα σχέδιο που τα οφέλη του δεν θα οικειοποιούνται μόνο οι επιστήμονες αλλά που θα δράσει ως καταλύτης και κίνητρο για να αναδειχθούν τα πολιτιστικά αποθέματα, η γνώση και η κατάρτιση όλων των επιπέδων εκπαίδευσης σε καθοριστικό παράγοντα μιας ανάπτυξης σε νέες βάσεις. Αυτή η αξιοποίηση των επιστημόνων θα έχει ως κέντρο τις κοινωνικές ανάγκες και την ποιότητα και θα συμβάλει στην προστασία του Έλληνα πολίτη ως κοινωνικού όντος, ως οικονομικού όντος και ως καταναλωτή.


ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ – ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ


Η ανεργία, η απαξίωση και συρρίκνωση του τεχνικού κλάδου και ιδιαίτερα των κατασκευών, η στάση πληρωμών του δημοσίου στα δημόσια έργα, οι εργασιακές συνθήκες μεσαιωνικού τύπου και η διάλυση του παραγωγικού ιστού συνθέτουν ένα εφιαλτικό πλαίσιο επιβίωσης όχι μόνο για τους μηχανικούς αλλά για ολόκληρη την κοινωνία. Οι συλλογικοί μας φορείς έπρεπε από χτες να έχουν πάρει πρωτοβουλίες για να φτιαχτεί ασπίδα προστασίας των χιλιάδων συναδέλφων που οδηγούνται στο περιθώριο.


Απέναντι σε αυτή την ζοφερή κατάσταση για τους μηχανικούς, είναι ανάγκη περισσότερο από ποτέ οι μηχανικοί να συνασπιστούν και να ενισχύσουν τους κλαδικούς τους φορείς. Είναι ανάγκη να συνασπιστούν και να αποφασίσουν όλοι μαζί για το καλό τόσο του κλάδου, του κάθε μηχανικού και για της ίδιας της χώρας.


Στόχος μας είναι η νέα παράταξη να συσπειρώσει όλους τους μηχανικούς που θέλουν να δουν τόσο τον κλάδο όσο και την ευρύτερη κοινωνία να συγκροτούνται σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Στόχος μας είναι η πρόταση μας να αγκαλιαστεί τόσο από τις δυνάμεις των μηχανικών που έχουν επί σειρά ετών λειτουργήσει υγιώς τόσο μέσα όσο και εκτός του Τ.Ε.Ε., αλλά πολύ περισσότερο από την μεγάλη πλειοψηφία των συναδέρφων που παρατηρούν χωρίς να συμμετέχουν. Τώρα ήρθε η ώρα να επιστρέψουν οι πολλοί μηχανικοί στο Τ.Ε.Ε. και να το διεκδικήσουν πίσω.


ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΕΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟ


Το ΤΕΕ πρέπει να συνεχίσει να ικανοποιεί το ρόλο και τους σκοπούς που περιγράφονται στον ιδρυτικό του νόμο. Δηλαδή το ρόλο του εκφραστή της επιστημονικής κοινότητας 120.000 μηχανικών, που στέκεται απέναντι στην πολιτεία είτε ως αρωγός στο έργο της σε ότι αφορά το σχεδιασμό και την ανάπτυξη, είτε ως φρουρός προάσπισης του περιβάλλοντος, της δημόσιας περιουσίας και των κοινωνικών αγαθών.


Σκοπός του ΤΕΕ πρέπει να είναι η εξασφάλιση των κατάλληλων προϋποθέσεων άσκησης τους επαγγέλματος του μηχανικού, όχι με βάση μια κοντόφθαλμη συντεχνιακή λογική που θα προτάσσει τα συμφέροντα μιας κοινωνικής ομάδας, αλλά από μια οπτική γωνία που θα αντιλαμβάνεται την κοινωνική ωφέλεια ως μέγιστο αγαθό.


Απαραίτητες προϋποθέσεις για την σωστή λειτουργία του ΤΕΕ, αποτελούν η συμμετοχή όλων των μελών του σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς και η μέγιστη δυνατή δημοκρατία στο εσωτερικό του, διασφαλίζοντας την έκφραση όλων των απόψεων αλλά και την δίκαιη αντιπροσώπευση με την εφαρμογή της απλής αναλογικής.


Στα πλαίσια θέλουμε ένα ΤΕΕ που θα:

- Ενδυναμώσει την δημοκρατική του λειτουργία, θα θέσει ως στόχο τη δημοκρατική συμμετοχή και εκπροσώπηση όλων των μηχανικών και θα εξετάσει σύγχρονες αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες στην λήψη αποφάσεων που αφορούν όλους τους μηχανικούς.

- Αναδιαρθρωθεί σε ένα πιο σύγχρονο και ευέλικτο θεσμό με σημαντικά μικρότερο κόστος λειτουργίας με αναδιάρθρωση της δομής και της λειτουργίας του. (διοικητική δομή, επιτροπές, υποεπιτροπές, επιστημονικές επιτροπές κ.τ.λ. )

- Θεσμοθετήσει εκ νέου το πειθαρχικό του συμβούλιο προκειμένου να ασκούνται με ευθύνη και αξιοπιστία οι αρμοδιότητές του.

- Επανασχεδιάσει τον τρόπο εξετάσεων για την άσκηση του επαγγέλματος με έναν πιο αξιόπιστο και λειτουργικό μηχανισμό.

- Συμβάλλει στην ουσιαστική επιστημονική και τεχνική επιμόρφωση των μελών του μέσω νέων αλλά και υφιστάμενων δομών διαρκής εκπαίδευσης

- Προασπίσει όλους τους εργαζόμενους μηχανικούς και θα διασφαλίσει τα επαγγελματικά και τα εργασιακά τους δικαιώματα είτε αυτοί είναι ελ.επαγγελματίες, μισθωτοί, μισθωτοί με μπλοκάκι.

- Ενισχύσει τους νέους και τους άνεργους μηχανικούς προχωρώντας πραγματική καταγραφή τους ώστε να μπορέσει και σαν σύμβουλος της πολιτείας να κάνει εμπεριστατωμένες μεσοπρόθεσμες κα μακροπρόθεσμες προτάσεις.

- Αντιπαρατεθεί με την όποια μνημονιακή (ή και όχι) κυβέρνηση επιθυμεί την συνέχιση της ύφεσης, της κατρακύλας του επαγγέλματος, και της παραγωγικής αποσάθρωσης της κοινωνίας.


Και τι θέλουμε από σένα;


Θέλουμε να αντισταθείς στην παραίτηση και στην ανάθεση, να πάρεις πρωτοβουλίες, να αναδείξεις προβλήματα, να διεκδικήσεις. Και αν αισθανθείς ότι θέλεις αυτό να το κάνεις μαζί με άλλους μηχανικούς, που θέλουν να ζουν με αξιοπρέπεια από τη δουλειά τους, σε έναν κόσμο ελεύθερο, δημοκρατικό και κοινωνικά δίκαιο έλα μαζί μας. Θα τα καταφέρουμε! »»



Διακήρυξη Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Μηχανικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου