23 Σεπτεμβρίου 2013

Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών ιδιωτικών υπαλλήλων Ιωαννίνων: Ανακοίνωση


Share Button

no_logoΤο Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών ιδιωτικών υπαλλήλων Ιωαννίνων εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:


«« Την ΤΕΤΑΡΤΗ 25/9 στις 7:00 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο σε καλούμε σε σύσκεψη για να συζητήσουμε για τη λήξη της κλαδικής μας σύμβασης και τις εξελίξεις στο κλάδο του εμπορίου.


Συνάδελφοι – συναδέλφισσες,


Όλος ο κλάδος είδαμε πέρσι τους μισθούς και τα ημερομίσθια να μειώνονται επισήμως μετά την συμφωνία που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις κατά 6,7%.


Για να δικαιολογήσουν τις υπογραφές που έβαλαν για την μείωση των μισθών μας, από τις εργοδοτικές οργανώσεις και την ΟΙΥΕ, έλεγαν ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο «για να μην κλείσουν επιχειρήσεις», ότι «οι μειώσεις μισθών θα βάλουν φρένο στις απολύσεις, στην ανεργία, στην ελαστική προσωρινή εργασία», «δεν θα υπογραφτούν ατομικές συμβάσεις».


Όλα από την αρχή ήταν ένα ψέμα που χρησιμοποιήθηκε για να εκβιάσει, να αποπροσανατολίσει, να περιορίσει αντιδράσεις.


Οι μειώσεις μισθών 6,7% της προηγούμενης σύμβασης σε τίποτα δεν εμπόδισε την εργοδοσία να επιβάλει ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών από 10% έως 40% σ’ ένα σωρό επιχειρήσεις (Κωτσόβολος, Hondos, Market In, Notos Galleries, Leroy Merlin, Extra, IKEA, Sprider, Alimenta Top, Βασιλόπουλος, Βερόπουλος, Μέριμνα Market κ.τ.λ.


Εκεί που μειώθηκαν οι μισθοί, έγιναν απολύσεις, μαγαζιά έκλεισαν, εργαζόμενοι έμειναν απλήρωτοι, οι ατομικές συμβάσεις έγιναν περισσότερες και ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων αμείβεται κάτω από την συλλογική σύμβαση εργασίας.


Οι συνθήκες δουλειάς συνολικά χειροτέρευσαν τόσο στα πολυκαταστήματα, στα σούπερ μάρκετ, τις εταιρίες καθαριότητας. Η μερική απασχόληση έχει φτάσει το 60%-70% ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο.

Η υπογραφή μείωσης των μισθών και των ημερομίσθιων μας έγινε σε μια περίοδο που η ανεξέλεγκτη ακρίβεια, τα χαράτσια, οι ανατιμήσεις στις υπηρεσίες των πρώην ΔΕΚΟ, η ανάγκη να πληρώνουμε όλο και περισσότερα για υγεία, παιδεία, φάρμακα κ.α έκαναν τους εναπομείναντες μισθούς και μεροκάματα αμοιβές εξαθλίωσης και πείνας.


Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,


Τώρα επιχειρούν να ξαναστήσουν και πάλι το ίδιο σκηνικό των εκβιασμών, του αποπροσανατολισμού, των πιέσεων για να επιβάλουν με αφορμή την λήξη ισχύς της κλαδικής μας σύμβασης, νέα μείωση μισθών.


Ήδη οι εργοδοτικές οργανώσεις με δηλώσεις τους έχουν πάρει θέση στο θέμα.


Η ΕΣΕΕ, κύριος εκφραστής των Εμπορικών Ομίλων και Πολυκαταστημάτων, ζητάει για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης στο εμπόριο μειώσεις μισθών 13%.


Η ΕΣΕΕ επίσης απαιτεί μείωση κατά 33% του «μη μισθολογικού εργατικού κόστους», δηλαδή μείωση εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, φοροαπαλλαγές.


Η ΕΣΕΕ εκπροσωπεί το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο που στόχο έχει να προσαρμόσει τον κλάδο στις γενικότερες επιλογές της κυβέρνησης, για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, για μισθούς που θα καθορίζονται από την «ανάπτυξη» και την ανεργία.


Θέλουν να προετοιμάσουν τον κλάδο συνολικά να αποδεχτεί τις νέες ανατροπές που θα έρθουν και θα αφορούν την κατάργηση των αποζημιώσεων, των εργοδοτικών εισφορών, των επιδομάτων, των δώρων κ.α.


Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,


Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η απαίτηση για παραπέρα μείωση των μισθών και ημερομίσθιων δεν αφορά μόνο το κλάδο μας αλλά είναι ενταγμένη στην γενική στρατηγική της ευρωπαϊκής ένωσης, της τρόικας, της κυβέρνησης και των εργοδοτών για μείωση στο κατώτερο δυνατόν της τιμής της εργατικής δύναμης.


Μαζί με την νέα μείωση στους μισθούς μας επιχειρούν και την πλήρη απορύθμιση των ωραρίων εργασίας, που ωράριο εργασίας σημαίνει αυτό που απαιτεί ο εργοδότης. Ήδη ψηφίστηκε η μερική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και επιχειρείται στην πράξη από εργοδότες και κυβέρνηση η πλήρη κατάργηση της.


Οι αρχικοί λεονταρισμοί της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ κανέναν δεν πρέπει να εφησυχάσουν, κανέναν δεν πρέπει να ξεγελάσουν. Αν δεν υπάρξουν αντιδράσεις θα υπογράψουν και πάλι μειώσεις όπως έκαναν στους Ναυτιλιακούς και με τη σύμβαση του κλάδου μας πέρσι.


Γνωρίζουμε πολύ καλά ποια ήταν η στάση της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ για την υπογραφή της σύμβασης εμπορίου το 2012. Με ανακοίνωση τους καλούσαν τα σωματεία και τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τη νέα σύμβαση που κατοχύρωνε μείωση μισθών.


Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που πάει να στηθεί εκ νέου σε βάρος των δικαιωμάτων και της ζωής μας, δεκάδες σωματεία αποφάσισαν ότι δεν θα δεχτούν τη νέα μείωση μισθών στο εμπόριο. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να παλέψουμε για:


- Να αποτρέψουμε την νέα μείωση μισθών και ημερομισθίων που επιχειρείται και να απαιτήσουμε υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με αυξήσεις που να καλύπτουν την απώλεια από την προηγουμένη μείωση στους μισθούς και τα ημερομίσθια.

- Συλλογική σύμβαση που θα προβλέπει και θα απαιτεί την Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.

- Συλλογική σύμβαση που θα Υπερασπίζει την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα και θα προβλέπει για τους εργαζόμενους στο εμπόριο 8ωρο 5ημερο 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία.

- Στην δημιουργία ενιαίου μετώπου μαζί με αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς έμπορους και βιοτέχνες για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας. »»



Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών ιδιωτικών υπαλλήλων Ιωαννίνων: Ανακοίνωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου