30 Σεπτεμβρίου 2013

Κ. Μπάρκας: Υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού στο πόσιμο νερό του Νεοχωρίου Χαλκιδικής


Share Button

ΣΥΡΙΖΑΟ βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κώστας Μπάρκας, στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, συνυπέγραψε ερώτηση προς τα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Εσωτερικών και Υγείας με θέμα: «Υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού στο πόσιμο νερό του Νεοχωρίου Χαλκιδικής».


Στην ερώτηση αναπτύσσεται το ιστορικό των υψηλών συγκεντρώσεων αρσενικού στο δίκτυο ύδρευσης της περιοχής τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τις αναλύσεις του ΚΕ.Π.Α.Μ.Α.Χ., όλα τα δείγματα που ελήφθησαν από την 08/12/2011 μέχρι την 20/06/2013 στο υδρευτικό δίκτυο του χωριού και στην πηγή Αγ. Αθανασίου παρουσίαζαν συγκεντρώσεις αρσενικού 20 με 40% πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο των 10 μg/l. Στις 27/08/2013 γίνεται η πρώτη μέτρηση στην υδρευτική γεώτρηση που εμφανίζει συγκέντρωση αρσενικού 28 μg/l (180% υπέρβαση του μέγιστου επιτρεπτού ορίου), ενώ στο δίκτυο ύδρευσης η συγκέντρωση αρσενικού εκτινάσσεται στα 22 μg/l, δηλαδή 120% υπέρβαση του μέγιστου επιτρεπτού ορίου.


Μόλις στις 31/08/2013, η Δημοτική Αρχή Πάχτα του Δήμου Αριστοτέλη ανακοινώνει στους κατοίκους του Νεοχωρίου την ακαταλληλότητα προς χρήση του νερού του δικτύου ύδρευσης, λόγω υψηλών συγκεντρώσεων αρσενικού. Ταυτόχρονα σπεύδει όμως να αποσυνδέσει, χωρίς τεκμηρίωση και χωρίς στοιχειώδη αίσθηση δημοσίου συμφέροντος, την υψηλή συγκέντρωση ενός βαθιά τοξικού και επικίνδυνου για την δημόσια υγεία χημικού στοιχείου στα νερά της περιοχής, με τις ανεξέλεγκτες δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε στην ίδια περιοχή.


Η ακραία επικίνδυνη συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής συμπληρώνεται με την άρνηση της κυβέρνησης να ελέγξει την τήρηση των προβλεπομένων από την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να επέμβει σε μια περίπτωση εξαιρετικού κινδύνου για την περιοχή, την ίδια στιγμή που προχωρά σε συλλήψεις «στο σωρό» κατοίκων της περιοχής, που καταστέλλει και τρομοκρατεί τα χωριά της Αντίστασης, λειτουργώντας ως ιδιωτικός στρατός περιφρούρησης των συμφερόντων των χρυσοθήρων.


Η θλιβερή πραγματικότητα του να διώκονται αυτοί που αγωνίζονται για τα δάση, τη γη και το νερό και να μένουν στο απυρόβλητο αυτοί που καταστρέφουν το παρόν και το μέλλον μιας ολόκληρης περιοχής, είναι ενδεικτική της ανάγκης για ανατροπή, ριζική αλλαγή πορείας και προτεραιοτήτων.


Η στήριξη και η αλληλεγγύη των αγωνιζόμενων κατοίκων της Χαλκιδικής είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ.


Να γκρεμίσουμε τον τάφο φτιαγμένο από χρυσό και αρσενικό, που χτίζουν οι δυνάμεις της καταστροφής.


Να νικήσει η ζωή.


ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ

Βουλευτής Ν. Πρέβεζας – ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ

Σαπουτζάκη 3, 48100 Πρέβεζα, Τηλ: 2682061585

Βουλής 4, 10562 Αθήνα Τηλ: 2103706259, Φαξ: 2103706059

barkas@parliament.gr



Κ. Μπάρκας: Υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού στο πόσιμο νερό του Νεοχωρίου Χαλκιδικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου