30 Μαΐου 2014

Δήλωση Γ. Παπαδημητρίου για τη μεταφορά νερού από τον Αμάραντο




ΑΥ.ΡΙ.Ο.Όχι στο αδιέξοδο μοντέλο εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων και κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος και φυσικών πόρων


Ελάχιστες μέρες πέρασαν από την επανεκλογή του κ. Καχριμάνη στην ηγεσία της Περιφέρειας Ηπείρου και για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ο ρόλος του στην αναπαραγωγή του αδιέξοδου, εργολαβικού μοντέλου ανάπτυξης της περιοχής, που στηρίζεται στην εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων και στην κατασπατάληση τόσο του δημόσιου χρήματος όσο και των φυσικών πόρων.


Συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Αρχή έδωσε σήμερα στη δημόσια διαβούλευση τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη μεταφορά νερού από τις πηγές Αμαράντου για ύδρευση στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Πρόκειται για ένα φαραωνικό έργο, που προβλέπει την κατασκευή αγωγού 80 χιλιομέτρων και βεβαίως τα συνοδευτικά τεχνικά έργα, την οδοποιία και την εκχέρσωση δασικών εκτάσεων.


Το οξύμωρο είναι ότι η μεταφορά προβλέπεται να γίνει σε μια περιοχή πλούσια σε υδάτινα αποθέματα, καθώς γειτνιάζει με τη υπόγεια φυσική δεξαμενή του Μιτσικελίου. Εκτός εάν αυτά τα υποθέματα προορίζονται για προίκα στα ιδιωτικά συμφέροντα των εταιριών εμφιάλωσης, που τα τελευταία χρόνια αυξάνουν αλματωδώς τις αντλούμενες ποσότητες και τα κέρδη τους και εσχάτως μάλιστα διεκδικούν και αναβαθμισμένο ρόλο στο πολιτικό σκηνικό της περιοχής.


Η αξιοποίηση των νερών του Αμαράντου, πάντα σε συνδυασμό με τη βιωσιμότητα και την προστασία των οικοσυστημάτων, πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι υπόθεση των κατοίκων της περιοχής. Αντίστοιχα η διαχείριση των υπόγειων αποθεμάτων του Λεκανοπεδίου επιβάλλεται να γίνει με κριτήριο τις συλλογικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των εταιριών, τις φτηνές λύσεις και όχι τις φαραωνικές εργολαβίες, την οικολογική συμβατότητα και όχι τη σπατάλη των φυσικών πόρων.



Δήλωση Γ. Παπαδημητρίου για τη μεταφορά νερού από τον Αμάραντο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου