25 Φεβρουαρίου 2014

Εκδήλωση με Επαγγελματίες και Βουλευτές Άρτας για Φορολογικά


Share Button

ΆρταΤη δυνατότητα να ζητήσουν την προώθηση τροποποιήσεων επί των δύο φορολογικών νόμων 4174/2013 και 4172/2013 και ταυτόχρονα να θέσουν κλαδικά αιτήματα στους βουλευτές του νομού Άρτας κ.κ. Γ. Στύλιο, Ο. Γεροβασίλη και Χ. Γκόκα είχαν τα προεδρεία των Επαγγελματικών Συλλόγων της Άρτας, το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Άρτας σε συνεργασία με την Επιτροπή Πρωτοβουλίας Επαγγελματιών Άρτας και διήρκησε τρείς ώρες.


Στην εκδήλωση συμμετείχαν από το Επιμελητήριο Άρτας, ο πρόεδρος Χρήστος Παπάζογλου, ο Γεν. Γραμματέας Μάνθος Φώτης, το μέλος του Δ.Σ. Ηλίας Σκανδάλης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Άρτας Χάρης Παναγιωτόπουλος και οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Φοροτεχνικών κ.κ. Γιώργος Θεοδόσης, Εύδοξος Καραπέτσης, Χρήστος Κωστούλας, Κρεοπωλών κ. Στράτος Ζιώγος, Ξυλουργών κ.κ. Βασίλειος Ψυλλιάς και Άγγελος Σάτος, Υδραυλικών κ.κ. Σωτήρης Καλόγηρος, Παντελής Τσίρος, Αναστάσιος Σβετσούρης και Γεώργιος Γέλας, Ηλεκτρολόγων κ.κ. Αθανάσιος Μπάιμπος, Γεώργιος Κουτσός, Βασίλης Ζιώγος, Μελισσοκόμων Ηπείρου κ. Επαμεινώνδας Θεοδωρής, Φροντιστών κ. Κων/νος Παπακώστας, Αλουμινοσιδεροκατασκευαστών κ. Αναστάσιος Παππάς, κα Μαρία Παππά Βαραγκούλη, Βενζινοπωλών κα Τζένη Ταπραντζή, Αρτοποιών κ. Γεώργιος Σούλης, Αυτοκινητιστών κ.κ. Δημοσθένης Κομιώτης και Φώτης Κέφης, Φαρμακοποιών κ. Απόστολος Βούτος, και της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ Άρτας κα Βάσω Αμπελογιάννη.


Τη συζήτηση άνοιξε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Χρήστος Παπάζογλου.


Ο κ. Παπάζογλου έκανε λόγο για καταιγισμό απαράδεκτων φορολογικών νόμων που σε συνδυασμό με το διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, το υψηλό κόστος δανεισμού και την έλλειψη ρευστότητας θα οδηγήσουν τους επαγγελματίες σε κατάρρευση.


Ξεκαθάρισε πως το Επιμελητήριο τάσσεται «υπέρ κάθε προσπάθειας απλοποίησης και εξορθολογισμού του φορολογικού μας συστήματος. Κάθε προσπάθειας αποτελεσματικού ελέγχου της φοροδιαφυγής. Ακόμα, ακόμα, είμαστε υπέρμαχοι της επιβολής αυστηρών προστίμων στους φοροφυγάδες». Για να προσθέσει, ωστόσο, με νόημα: «Δεν μπορεί με ένα νόμο να αντιμετωπιζόμαστε εκ προοιμίου και όλοι ως φοροφυγάδες».


Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, χαρακτήρισε υπέρογκα τα φορολογικά πρόστιμα που επιβάλλονται με το νόμο 4174/2013 για την εκπρόθεσμη τακτοποίηση φορολογικών υποχρεώσεων, μάλιστα εντός ασφυκτικών προθεσμιών και χωρίς να διαχωρίζεται η αμέλεια- ανθρώπινο λάθος από το δόλο και υποστήριξε την άμεση ανάγκη για βελτίωση του Φορολογικού πλαισίου και επιβολή λογικών προστίμων όταν χάνονται οι προθεσμίες.


Εξάλλου ο κ. Παπάζογλου αναφέρθηκε επιγραμματικά στις παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου προς το υπουργείο Οικονομικών. Με σειρά επιστολών η Δ.Ε. ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να προσωρήσει, αν όχι στην κατάργηση των εν λόγω φορολογικών νόμων, στην άμεση και αναλογική εξομάλυνση των προστίμων, την εξίσωση του ορίου εξόφλησης των τιμολογίων μέσω τραπέζης με τα 1500 ευρώ έναντι 500 ευρώ που προβλέπεται από τη νομοθεσία, και να δώσει άμεσα λύση «ώστε τα όποια οικονομικά ζητήματα των Αρτινών επιχειρήσεων να λύνονται είτε ηλεκτρονικά ( on line σύνδεση μεταξύ των υπηρεσιών) είτε αποκλειστικά στο κατάστημα της Δ.Ο.Υ. Άρτας».

Κλείνοντας, ο κ. Παπάζογλου τόνισε ότι το Επιμελητήριο θα σταθεί στο πλάι των επαγγελματιών στον αγώνα των διεκδικήσεων και κάλεσε τους βουλευτές Άρτας να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες και κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την προώθηση των προτεινόμενων αλλαγών.


«Ταυτόχρονα με την καθιέρωση ενός απλού, δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος, διεκδικούμε μερίδιο από την αναδιανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.


Για την επίτευξη του εν λόγω στόχου, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εισφέραμε τα μέγιστα, τη στιγμή, που έχουμε ίσως πληγεί περισσότερο απ’ όλες τις κοινωνικές ομάδες, αφού η απώλεια του εισοδήματός μας ξεπέρασε το 50%, ανέφερε χαρακτηριστικά.


Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Επαγγελματιών Άρτας, ενημέρωσαν αναλυτικά για τα αιτήματα των Επαγγελματιών της περιοχής.


Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΕΔΕΕΑΦ κ. Γιώργος Θεοδόσης ανέλυσε το ψήφισμα των 18 σημείων, που εξέδωσε η Επιτροπή και έχει ήδη δημοσιοποιηθεί, ζητώντας από τους βουλευτές Άρτας να προωθήσουν α) την κατάργηση ή τροποποίηση άρθρων επί των δύο επίμαχων φορολογικών νόμων


β) την κατάργηση των διατάξεων, που προβλέπουν φορολόγηση των επιχειρήσεων, ειδικά των ΜμΕ, από το πρώτο ευρώ και χωρίς καμία φοροαπαλλαγή.


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων κ. Χάρης Παναγιωτόπουλος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε σειρά παραδειγμάτων φορολόγησης επιχειρήσεων, παρουσιάζοντας στοιχεία από τη σχετική έρευνα του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, με βάση τα οποία προκύπτει πως η φορολόγηση του 2013 θα είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το 2012, γεγονός -που όπως είπε- θα οδηγήσει τις περισσότερες ΜμΕ σε «λουκέτο».


Ταυτόχρονα, ζήτησε να καταργηθεί η προμήθεια των 15 ευρώ που εισπράττουν οι τράπεζες για την κατάθεση του ΦΠΑ σε άλλη ημερομηνία (πριν ή μετά) της προβλεπόμενης.


Στην εκδήλωση τέθηκαν και κλαδικά αιτήματα από τους εκπροσώπους των Συλλόγων Επαγγελματιών, αρκετά εκ των οποίων αφορούσαν τις συναλλαγές τους με το δημόσιο.


Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Σωματείου Αυτοκινητιστών Δημοσθένης Κομιώτης, ζήτησε την παρέμβαση των βουλευτών, ώστε να εξοφληθούν άμεσα οι οδηγοί ταξί για την μεταφορά των μαθητών του προηγούμενου χρόνου και των λεωφορείων για μεταφορά αθλητικών σχολείων προ τετραετίας (χρωστούμενα 4 ετών). Όπως είπε, οι επαγγελματίες έχουν αποδώσει το ΦΠΑ και το κράτος ακόμη τους χρωστάει.


Αντίστοιχο αίτημα έθεσε και ο πρόεδρος των Αλουμινοσιδηροκατασκευαστών. Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκων», υποστηρίζοντας ότι ακόμα δεν έχουν κατατεθεί οι προβλεπόμενες επιδοτήσεις στους επαγγελματίες του κλάδου.


Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αρτοποιών κ. Σούλης ζήτησε από τους βουλευτές να καταψηφίσουν τη διάταξη που θα «ονομάζει τα σημεία πώλησης καταψυγμένου ή προψημένου άρτου, το οποίο κατά 80% είναι εισαγόμενο, Φούρνους- Αρτοποιεία», καθώς όπως επισήμανε «αυτό θα σημάνει τη διάλυση του κλάδου».


Η πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών κα. Ταπραντζή επισήμανε την αδυναμία αρκετών πρατηριούχων να τοποθετήσουν το Σύστημα εισροών – εκροών, λόγω υψηλού κόστους. «Αν και υπάρχει επιδότηση, κάποιοι συνάδελφοι που ήδη από πέρυσι το τοποθέτησαν, δεν έχουν ακόμη πάρει τα χρήματά τους».


Από την πλευρά τους, οι βουλευτές Άρτας κ.κ. Στύλιος και Γκόκας υποστήριξαν ότι ήδη έχουν κάνει παρεμβάσεις -Ερωτήσεις, Επερωτήσεις, προσωπικές επαφές- επί των φορολογικών θεμάτων, καθώς και ότι θα επανεξετάσουν εκ νέου τα αιτήματα των επαγγελματιών και όσα δεν πλήττουν άλλες κοινωνικές ομάδες, θα τα προωθήσουν αρμοδίως.

Τέλος, η κα Γεροβασίλη τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των Φορολογικών νόμων 4174 & 4172/2013, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα.



Εκδήλωση με Επαγγελματίες και Βουλευτές Άρτας για Φορολογικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου