24 Φεβρουαρίου 2014

Ομιλία Δημήτρη Γιωτίτσα στα Ελευθέρια


Share Button

Προσφώνηση  του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κυρίου Κάρολου Παπούλια


ΙωάννιναΕξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,


Εκ μέρους του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών, των αιρετών Συμβούλων των Τοπικών Κοινοτήτων και των συνδημοτών μας, σας καλωσορίζω στα αγαπημένα σας Γιάννενα, στον εορτασμό της εκατοστής πρώτης επετείου από την απελευθέρωσή τους.


Από την απελευθέρωση της Ηπείρου, η οποία εισήλθε στον δεύτερο αιώνα του ελεύθερου βίου της, φτωχότερη από κάθε άλλη φορά, με δυσμενέστερους οικονομικούς, αναπτυξιακούς, κοινωνικούς και δημογραφικούς δείκτες, ακόμη και στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, ο οποίος μέχρι πριν λίγα χρόνια αποτελούσε το ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημά της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις, δημογραφικά επιβαρημένες, αγροτικές περιοχές της.


Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς που η οικονομική κρίση μαστίζει την Περιφέρεια Ηπείρου περισσότερο από κάθε άλλη Περιφέρεια της χώρας, ο Δήμος μας και η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνολικά, καταφέρνουν να αξιοποιούν τους λιγοστούς διαθέσιμους κοινοτικούς πόρους, και να καλύπτουν, σε ικανοποιητικό βαθμό, την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για κοινωνικές και προνοιακές υπηρεσίες, για υπηρεσίες πολιτισμού και για δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος, διασφαλίζοντας ένα ελάχιστο επίπεδο κοινωνικής ισορροπίας.


Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς και με αυτά τα δεδομένα, η απάντηση των απανταχού Ηπειρωτών πρέπει να είναι:


• Ενότητα,

• Κοινή Δράση,

• Απαίτηση να αποδοθούν στην Ήπειρο όσα οφείλει η Ελληνική Πολιτεία, ως αντίδωρο έναντι των ανεκτίμητων προσφορών των Ηπειρωτών Ευεργετών και της Ηπειρωτικής Αποδημίας.


Ενόψει και της νέας προγραμματικής περιόδου, του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης, 2014-2020, επιβάλλεται η συντονισμένη δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του πολιτικού δυναμικού της Ηπείρου, των οργανώσεων της Αποδημίας του Εσωτερικού και του Εξωτερικού και των τοπικών παραγωγικών και επιστημονικών φορέων για την ανατροπή αυτής της καταστροφικής πορείας.


Εξοχότατε κ. Πρόεδρε,


Παρακολουθούμε με πολύ ενδιαφέρον και χαρά τις βαρυσήμαντες παρεμβάσεις σας, προς όλες τις κατευθύνσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό, για τα εθνικά μας θέματα, την οικονομική κρίση της χώρας και τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή της Ηπείρου.


Γι αυτό επιθυμούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι το καλωσόρισμά που σας απευθύναμε είναι εκ βάθους καρδίας.


Ολοκληρώνοντας την σύντομη προσφώνησή μου, επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι φέτος το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όραμα και έργο σπουδαίων ευπατρίδων, όπως ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Λουκής Ακρίτας, ο Γεώργιος Μυλωνάς, ο Ευάγγελος Παπανούτσος και πολλοί άλλοι, εορτάζει τα πενήντα χρόνια από την ίδρυσή του.


Με αφορμή αυτή τη λαμπρή επέτειο, καλώ στο βήμα τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου κ. Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, ο οποίος θα εκφωνήσει την πανηγυρική ομιλία της αποψινής εκδήλωσης, με θέμα: «Τα Γιάννινα στις μέρες της πολιορκίας και της απελευθέρωσης».


Σας ευχαριστώ.



Ομιλία Δημήτρη Γιωτίτσα στα Ελευθέρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου