24 Απριλίου 2015

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Λέσχης Γαστρονομίας Ηπείρου και του Ινστιτούτου Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού και Γαστρονομίας

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού και Γαστρονομίας (ΙΕΓ) και της Λέσχης Γαστρονομίας Ηπείρου (ΛεΓΗ) υπέγραψαν οι Πρόεδροι των δύο φορέων κ.κ. Νικόλαος Φωτιάδης και Θοδωρής Αλεξίου.


Όπως αναφέρεται στο κείμενο, οι σκοποί του Μνημονίου Συνεργασίας αφορούν:


• Τη μελέτη, χαρτογράφηση, αναβίωση ελληνικών παραδοσιακών ή / και σύγχρονων συνταγών, πρώτων υλών, διατροφικών συνηθειών, εθίμων κ.λπ.


• Την ενίσχυση της σύνδεσης των προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα με την ελληνική και διεθνή κουζίνα και τη διατροφή.


• Την προώθηση της τοπικής γαστρονομίας κάθε γωνιάς της Ελλάδας.


• Τη γευσιγνωστική πιστοποίηση των παραδοσιακών συνταγών και τροφίμων.


• Τη διοργάνωση ή/και συνδιοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων, ημερίδων και ομιλιών για την ανάδειξη, την προβολή και την προώθηση της ελληνικής διατροφής και του ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού σε εθνικό, κοινοτικό και διεθνές επίπεδο.


• Την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού και τη σύνδεσή του με τις τοπικές παραδόσεις.


• Τη διερεύνηση, ανάδειξη και τεκμηρίωση της ιδιαίτερης διατροφικής αξίας και των ευεργετικών χαρακτηριστικών των παραδοσιακών προϊόντων διατροφής.


• Tην έρευνα και διαφύλαξη της βιοποικιλότητας της χώρας μας


• Tην έρευνα και συμβολή στη διαφύλαξη της υγείας του πληθυσμού, μέσω των τροφών και των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στην διατροφή


• Τη συνεργασία και υλοποίηση συνεργειών με Ανώτατα Εκπαιδευτικά και Τεχνολογικά Ιδρύματα, ινστιτούτα και επιστημονικές ενώσεις, της Ελλάδας και του εξωτερικού, για την έρευνα, τεκμηρίωση και ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για θέματα διατροφής και γαστρονομικού πολιτισμού.


• Τη συνεργασία με κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς, εντός και εκτός της χώρας, για την προστασία, τη βελτίωση, την προβολή και την ανάδειξη της ελληνικής διατροφής και του ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού σε εθνικό, κοινοτικό και διεθνές επίπεδο.


Μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, ο Πρόεδρος του ΙΕΓ κος Νικόλαος Φωτιάδης, πολυβραβευμένος Chef και Ececutive Chef της Τράπεζας της Ελλάδος, δήλωσε:


«Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμένα και για τα μέλη του Ινστιτούτου μας η υπογραφή αυτού του Μνημονίου Συνεργασίας που σηματοδοτεί την έναρξη της ουσιαστικής και πρακτικής συνεργασίας μας με τη Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου, μια Λέσχη που επί σειρά ετών δρα υπέρ της ανάδειξης και της προώθησης του διατροφικού πολιτισμού της Ηπείρου και των τοπικών παραγωγών. Όμως η προσωπική μου χαρά είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς ξαναβρίσκω στη δράση της Λέσχης το πρόσωπο του ιδρυτή της και προσωπικού μου φίλου, του Αλέξανδρου Γιώτη, ο οποίος είχε αφιερώσει την ζωή του στην ανάδειξη της Ηπείρου και του γαστρονομικού πολιτισμού της. Ξεκινάμε λοιπόν σήμερα με την Λε.Γ.Η. μια πορεία που είμαι σίγουρος πως θα είναι δημιουργική, αποτελεσματική και εποικοδομητική για όλους μας».


Από την πλευρά του, ο κ. Θοδωρής Αλεξίου ανέφερε πως «η Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου συνεχίζει την πορεία της προς όφελος των μελών της αλλά και των παραγωγών της Ηπείρου. Στην πορεία αυτή, η συνεργασία της με το ΙΕΓ αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό καθώς θα της επιτρέψει να δράσει πλέον σε εθνικό επίπεδο, συνεργαζόμενη με το ΙΕΓ και τα μέλη του. Θα μου επιτρέψει ο κος Φωτιάδης να απαντήσω στα καλά του λόγια για τη Λέσχη μας, εξομολογούμενος πως ήταν ένας από τους πρώτους διακεκριμένους chef που μας στήριξαν στα πρώτα βήματά μας κι αυτή του την υποστήριξη η ΛεΓΗ την θυμάται πάντα με ευγνωμοσύνη. Με χαρά λοιπόν υπογράψαμε σήμερα το Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ των φορέων μας και προσβλέπουμε σε μια γόνιμη και δημιουργική κοινή πορεία».


Το «ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ» ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2014 από ανθρώπους που ασχολούνται με τη Διατροφή, τον Τουρισμό και την Εστίαση (παραγωγούς, μεταποιητές τροφίμων, γευσιγνώστες, μαγείρους, εστιάτορες, ξενοδόχους), καθώς και επιστήμονες του ευρέως φάσματος της γαστρονομίας (τεχνολόγους τροφίμων, λαογράφους, οικονομολόγους, χημικούς, αρχαιολόγους, ιατρούς κ.λπ.). Όραμα των ιδρυτικών μελών του Ινστιτούτου είναι η διαφύλαξη, μελέτη, έρευνα, προαγωγή και υποστήριξη του ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού, των λαογραφικών παραδόσεων, των πρώτων υλών, των προϊόντων διατροφής κ.λπ.



Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Λέσχης Γαστρονομίας Ηπείρου και του Ινστιτούτου Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού και Γαστρονομίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου