30 Απριλίου 2015

Καλλιτεχνικό Σωματείο "Εξαύδα": Κινηματογραφικό αφιέρωμα με θέμα το φασισμό

Το Καλλιτεχνικό Σωματείο “Εξαύδα” παρουσιάζει κινηματογραφικό αφιέρωμα με θέμα το φασισμό. Στα πλαίσια του αφιερώματος αυτού, η πρώτη ταινία που θα παρουσιαστεί είναι “Ο Μεγάλος Δικτάτωρ” του Charlie Chaplin (1940).


Λίγα λόγια την ταινία “Ο Μεγάλος Δικτάτωρ”:


“9 Μαΐου 1945, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα: Ο Γερμανός αρχιστράτηγος Wilhlem Keitel υπογράφει την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ευρώπη έχει λήξει. Ο φασισμός έχει ηττηθεί…”


Το καλλιτεχνικό σωματείο “Εξαύδα” παρουσιάζει κινηματογραφικό αφιέρωμα με θέμα το φασισμό, με αφορμή τα 70 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και τη νίκη των λαών ενάντια στο φασισμό.


Οι προβολές πραγματοποιούνται στο χώρο μας (Κουντουριώτη 31) κάθε Κυριακή και Δευτέρα. Ώρα: 21.15


Οικονομική ενίσχυση: 2 ευρώ. Για πληροφορίες: 6945377240


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ:Ιωά

– 3 & 4 Μαΐου: “Ο Μεγάλος Δικτάτωρ” (1940)

– 10 & 11 Μαΐου: “Ο αληθινός φασισμός” (1965)

– 17 & 18 Μαΐου: “Οι αντάρτες του Broadway” (1999)

– 24 & 25 Μαΐου: “Έλα να δεις” (1985)

– 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου: “Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη” (1945)


Ο “Μεγάλος Δικτάτωρ” είναι η πρώτη ομιλούσα ταινία του Charlie Chaplin, δεκατρία χρόνια μετά την εισαγωγή ήχου στις ταινίες, και πρόκειται για μια ανελέητη σάτιρα για την άνοδο του Χίτλερ και του ναζισμού.


Στον Αʼ Παγκόσμιο Πόλεμο ένας Εβραίος κουρέας (Charlie Chaplin) τραυματίζεται πολεμώντας για το φανταστικό έθνος της Τομανία και μένει χρόνια σε ένα νοσοκομείο βετεράνων. Όταν επιστρέφει σπίτι, πολλά έχουν αλλάξει: Ο Αντενόιντ Χίνκελ (επίσης o Chaplin) έχει αποκτήσει απόλυτη δύναμη και έχει μετατρέψει την Τομανία σε μια αντισημιτική μηχανή πολέμου. Ενώ υπερασπίζεται το κουρείο του από μια επίθεση, ο κουρέας συναντά την όμορφη Χάνα (Paulette Goddard) και γίνεται ακούσια ο ήρωας του κινήματος αντίστασης που αναπτύσσεται στο γκέτο.


Στο μεταξύ, ο Χίνκελ σχεδιάζει να κατακτήσει το γειτονικό έθνος του Ότσερλιχ και να γίνει Παγκόσμιος Αυτοκράτορας. Λόγω της ομοιότητάς τους, οι δυνάμεις της Τομανίας μπερδεύουν τον κουρέα με τον τυραννικό Χίνκελ, γεγονός που οδηγεί τον Eβραίο κουρέα να απονείμει δικαιοσύνη απευθύνοντας στους πολίτες μία από τις πιο συγκινητικές ομιλίες που έχουν αποτυπωθεί σε φιλμ.



Καλλιτεχνικό Σωματείο "Εξαύδα": Κινηματογραφικό αφιέρωμα με θέμα το φασισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου