30 Απριλίου 2015

Αυστηρά μέτρα αντιμετώπισης του βακτηρίου Xylella fastidiosa ενέκρινε η μόνιμη Επιτροπή Φυτοϋγείας της Ε.Ε.

epirusnewsΑπό το Σύλλογο Γεωπόνων Πρέβεζας


Η μόνιμη Επιτροπή της ΕΕ για την υγεία των φυτών, που αποτελείται από εκπροσώπους από τα 28 κράτη μέλη, ενέκρινε χθές, Τετάρτη 29/4 τα αυστηρά μέτρα που πρότεινε η Κομισιόν για την αντιμετώπιση του βακτηρίου καραντίνας Xylella fastidiosa, που μαστίζει τα ελαιόδεντρα στη Νότια Ιταλία. Όπως αναφέρει η Επιτροπή, το βακτήριο είναι επιβλαβές για τις ελιές αλλά και δυνητικά επικίνδυνο για ένα ευρύ φάσμα άλλων φυτών, όπως η άμπελος και τα εσπεριδοειδή.


Τα νέα μέτρα απαιτούν από τα κράτη μέλη να κοινοποιούν άμεσα κάθε νέο κρούσμα στην ΕΕ, να διενεργούν συνεχώς επίσημες έρευνες και να οριοθετήσουν αμέσως τις μολυσμένες περιοχές. Επίσης απαιτούν την εκρίζωση των μολυσμένων ελαιόδεντρων, καθώς και αυτών που βρίσκονται σε ακτίνα 100 μέτρων από την μολυσμένη περιοχή.


Επίσης προβλέπουν τη δυνατότητα η Ιταλία να εφαρμόσει άμεσα πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του βακτηρίου σε όλη την επαρχία του Lecce αλλά και σε ζώνες μήκους 20 χιλιομέτρων στις επαρχίες του Brindisi και του Taranto. Επίσης θα γίνουν αυστηρότεροι οι έλεγχοι στις εισαγωγές φυτών στην ΕΕ που είναι επιρρεπείς να μολυνθούν από τη Xylella fastidiosa. Η συγκεκριμένη απόφαση έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή για την εισαγωγή των φυτών καφέ από την Ονδούρα και την Κόστα Ρίκα, λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλό κίνδυνο να μολυνθούν από το βακτήριο.


Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, η εμφάνιση της Xylella fastidiosa κοινοποιήθηκε για πρώτη φορά από τις ιταλικές αρχές στην ΕΕ στις 21 Οκτωβρίου 2013. Η έλλειψη θεραπείας για τα φυτά που θα μολυνθούν, το ευρύ φάσμα φυτών που είναι γνωστό ότι είναι ευπαθή, καθώς και η υψηλή πιθανότητα εξάπλωσής του, κάνει το συγκεκριμένο βακτήριο μια πολύ σοβαρή απειλή για τον γεωργικό τομέα της ΕΕ.


Πηγή: www.agrotypos.gr



Αυστηρά μέτρα αντιμετώπισης του βακτηρίου Xylella fastidiosa ενέκρινε η μόνιμη Επιτροπή Φυτοϋγείας της Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου