30 Απριλίου 2015

Επιστολή διαμαρτυρίας δημάρχου Ιωαννιτών για το θέμα της Ζωσιμαίας Σχολής

Θ. ΜπέγκαςΕπιστολή διαμαρτυρίας Θωμά Μπέγκα, δημάρχου Ιωαννιτών, προς τον υπουργό Παιδείας για το μη χαρακτηρισμό της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων ως πρότυπο σχολείο:


«« ΠΡΟΣ: Υπουργό Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Αριστείδη Μπαλτά


Κοινοποίηση:

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:

Γιάννη Καραγιάννη

Χρήστο Μαντά

Γιάννη Στέφο

Κώστα Τασούλα

Μερόπη Τζούφη


ΘΕΜΑ: Πρότυπο σχολείο «Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων (Γυμνάσιο – Λύκειο)»


Αξιότιμε κ. Υπουργέ,


Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι στην τροπολογία που αφορούσε στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, την οποία καταθέσατε (και αποσύρατε για να επανέλθει ως αυτοτελές νομοσχέδιο στη Βουλή), στα οριζόμενα για ιστορικούς λόγους πρότυπα σχολεία, δεν περιλάβατε την Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων.


Η έκπληξη μας συνίσταται στο γεγονός ότι θεωρούσαμε δεδομένο πως η Ζωσιμαία Σχολή (Γυμνάσιο – Λύκειο) θα περιλαμβάνονταν στους σχεδιασμούς του Υπουργείου περί πρότυπων σχολείων, καθώς εσείς ο ίδιος το ανακοινώσατε στις 25 Φεβρουαρίου 2015, σε δηλώσεις σας στους δημοσιογράφους, όπως είναι καταγεγραμμένο στο σχετικό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου.


Ειλικρινά δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί υπήρξε αυτή η παλινωδία από την πλευρά σας, όταν μάλιστα από τα πέντε σχολεία που εσείς ο ίδιος δηλώσατε ότι «έχουν τη δική τους ιστορία και τη δική τους εκπαιδευτική παράδοση, η οποία είναι απόλυτα σεβαστή», τελικά το μόνο σχολείο που εξαιρέσατε στην τροπολογία είναι η Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων.


Ειλικρινά δεν μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί όταν ορίζετε πρότυπα σχολεία «για ιστορικούς αποκλειστικά λόγους», όπως αναγράφετε στην τροπολογία, εξαιρείται τη Ζωσιμαία Σχολή που είναι το πιο ιστορικό, το πιο παλιό (έτος ίδρυσης 1833) από τα πέντε σχολεία στα οποία εσείς είχατε αναφερθεί.


Κύριε Υπουργέ,


Με δεδομένο ότι η τροπολογία απεσύρθη για να κατατεθεί την Παρασκευή ως αυτοτελές νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, ζητάμε να υλοποιήσετε τα όσα ο ίδιος είχατε δεσμευθεί και να περιλάβετε τη Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων (Γυμνάσιο – Λύκειο) στα πρότυπα σχολεία.


Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει εκφρασμένη θέση που επαναβεβαιώθηκε μάλιστα σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 22 Απριλίου 2015.


Με τις αποφάσεις μας στηρίζουμε για ιστορικούς λόγους τη δημιουργία πρότυπου σχολείου «Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων (Γυμνάσιο- Λύκειο)» , αποσυνδέοντας το από το κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα το Λύκειο Ζωσιμαίας και μη θίγοντας τη λειτουργία του συγκεκριμένου σχολείου.


Η συζήτηση για τα χαρακτηριστικά των πρότυπων σχολείων έρχεται από το παρελθόν και εξακολουθεί να μας απασχολεί. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι σημαντική η λειτουργία πρότυπων σχολείων, όχι με την έννοια της αριστείας και της κατηγοριοποίησης των μαθητών, αλλά με την έννοια την εκπαιδευτική. Ένα σχολείο όπου η ποιότητα της διδακτικής παρέμβασης, η ποιότητα των υποδομών και της εν γένει λειτουργίας του, η διαρκής εκπαίδευση διδασκόντων και διδασκομένων, θα αποτελεί πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση.


Αν θέλετε θα αποτελεί τελικά το μοντέλο του σχολείου, που οφείλουμε όλοι μας να εργαστούμε και να θέσουμε ως υψηλό στόχο να είναι το μοντέλο που θα ισχύσει καθολικά για όλα τα σχολεία της χώρας μας για όλους τους μαθητές μας.


Πιστεύω στη διαδικασία διαβούλευσης που θα ακολουθήσει το Υπουργείο για τον τρόπο επιλογής και τη λειτουργία των πρότυπων σχολείων θα μας δοθεί η δυνατότητα να εκφράσουμε αναλυτικά τις απόψεις μας επ’ αυτού.


Προς το παρών αναμένουμε στο νομοσχέδιο που θα καταθέσετε να συμπεριλάβετε και την Ζωσιμαία Σχολή (Γυμνάσιο – Λύκειο) στα πρότυπα σχολεία.


Με εκτίμηση,

ΘΩΜΑΣ Κ. ΜΠΕΓΚΑΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ »»



Επιστολή διαμαρτυρίας δημάρχου Ιωαννιτών για το θέμα της Ζωσιμαίας Σχολής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου