25 Ιουνίου 2013

Χρήστος Γκόκας για τη λειτουργία των στρατοπέδων της Ηπείρου


Share Button

ΠΑΣΟΚΤη συνέχιση της λειτουργίας και όχι τη διάλυση των στρατοπέδων στην Ήπειρο ζητά με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόκας.


Ο βουλευτής στην ερώτησή του αναφέρει πως το ενδεχόμενο κλείσιμο των στρατοπέδων 583 ΤΠ στην Κόνιτσα, 628 ΤΠ στις Φιλιάτες καθώς και του Κέντρου Νεοσυλλέκτων της Άρτας έχει προκαλέσει αρκετό προβληματισμό και ανησυχία στους κατοίκους των περιοχών της Ηπείρου αλλά και στις οικογένειες των στρατιωτικών, τονίζοντας πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο βρίσκει αντίθετη ολόκληρη την τοπική κοινωνία καθώς όπως επισημαίνει «οι επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης αναμφίβολα θα είναι τεράστιες από τη στιγμή που είναι καθοριστικής σημασίας η λειτουργία των στρατοπέδων για τη στήριξη και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας».


Σημειώνει, δε, πως «πέρα από τις προφανείς αρνητικές συνέπειες στην τοπική οικονομία, το κλείσιμο των στρατοπέδων αναμένεται να επιτείνει και το κλίμα ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια με το κλείσιμο πολλών στρατιωτικών φυλακίων στις μεθόριες περιοχές της Ηπείρου, η οποία έχει αυξημένες ανάγκες συνοριακής φύλαξης».


Ειδική αναφορά ο βουλευτής κάνει για το ΚΕΝ Άρτας τονίζοντας για ακόμη μια φορά την ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας του «ως του μοναδικού κέντρου υποδοχής στην Ήπειρο που εξυπηρετεί και τις ανάγκες για κατάταξη οπλιτών από πολλές άλλες περιοχές της ευρύτερης περιοχής (νησιά Ιονίου, ΒΔ Ελλάδα αλλά και Β. Ελλάδα) και διαθέτει ανακαινισμένες εγκαταστάσεις, αφού πρόσφατα είχε εκσυγχρονιστεί».


Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, η οποία θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στις 27-6-2013 έχει ως εξής:


«« ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Προς: Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας


Θέμα: “Συνέχιση της λειτουργίας και όχι διάλυση των στρατοπέδων στην Ήπειρο”:


Κύριε Υπουργέ,

Έντονο προβληματισμό και αναστάτωση έχουν δημιουργήσει στους κατοίκους της Ηπείρου, αλλά και στους ίδιους τους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους, διάφορα δημοσιεύματα στον τύπο σύμφωνα με τα οποία έχει προταθεί, στο πλαίσιο ανασχεδιασμού της συνολικής δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, η οριστική παύση λειτουργίας και η διάλυση των στρατοπέδων 583 ΤΠ στην Κόνιτσα, 628 ΤΠ στις Φιλιάτες καθώς και το Κέντρο Νεοσυλλέκτων στην Άρτα.


Το ενδεχόμενο οριστικής κατάργησης των ανωτέρω στρατοπέδων βρίσκει αντίθετη ολόκληρη την τοπική κοινωνία, μεταξύ των οποίων έχουν αναπτυχθεί ισχυρές μακροχρόνιες σχέσεις, καθώς οι επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης αναμφίβολα θα είναι τεράστιες από τη στιγμή που είναι καθοριστικής σημασίας η λειτουργία τους για τη στήριξη και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.


Πέρα από τις προφανείς αρνητικές συνέπειες στην τοπική οικονομία, το κλείσιμο των στρατοπέδων αναμένεται να επιτείνει και το κλίμα ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια με το κλείσιμο πολλών στρατιωτικών φυλακίων στις μεθόριες περιοχές της Ηπείρου, η οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι μια παραμεθόριος περιφέρεια με αυξημένες ανάγκες συνοριακής φύλαξης.


Ειδικότερα, όσον αφορά στο ΚΕΝ Άρτας, σε προηγούμενη ερώτησή μου είχα επισημάνει τις αρνητικές συνέπειες από μια ενδεχόμενη κατάργησή του και είχα τονίσει την αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας του ως του μοναδικού κέντρου υποδοχής στην Ήπειρο που εξυπηρετεί και τις ανάγκες για κατάταξη οπλιτών από πολλές άλλες περιοχές της ευρύτερης περιοχής (νησιά Ιονίου, ΒΔ Ελλάδα αλλά και Β. Ελλάδα) και διαθέτει ανακαινισμένες εγκαταστάσεις, αφού πρόσφατα είχε εκσυγχρονιστεί. Είναι κρίμα να απαξιώνεται με τον τρόπο αυτό το ΚΕΝ Άρτας και οι υποδομές του, όταν παράλληλα σε άλλες περιοχές αναπτύσσονται νέα ή επεκτείνονται υπάρχοντα, αντίστοιχα κέντρα.


ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1.Είναι πράγματι στις προθέσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει οριστικά στο κλείσιμο των στρατοπέδων 583 ΤΠ στην Κόνιτσα, 628 ΤΠ στις Φιλιάτες και του ΚΕΝ Άρτας;

2.Θα επανεξετάσετε τη δυνατότητα για συνέχιση της λειτουργίας του ΚΕΝ Άρτας και των άλλων δυο στρατοπέδων, προτού ληφθεί οποιαδήποτε οριστική (τελεσίδικη) απόφαση για κατάργησή τους, δεδομένων των σημαντικών επιπτώσεων που αναμένεται να δημιουργηθούν;


Ο ερωτών βουλευτής,

Χρήστος Γκόκας »»



Χρήστος Γκόκας για τη λειτουργία των στρατοπέδων της Ηπείρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου