25 Ιουνίου 2013

Θ. Οικονόμου: "Για να υπάρξει ξανά εμπιστοσύνη στις τράπεζες πρέπει να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά"


Share Button

Θ. ΟικονόμουΓια το κρίσιμο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την ανάγκη να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά τοποθετήθηκε με δηλώσεις του ο Θανάσης Οικονόμου. Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, στις οποίες ο πρώην βουλευτής εντοπίζει μία προσπάθεια του Ταμείου να κατηγορήσει την Ευρώπη ότι επέτρεψε εθελοτυφλώντας και χρονοτριβώντας να εξελιχτεί μια χρηματοπιστωτική κρίση σε δημοσιονομική, για να μην θρηνήσει η Ευρώπη τη δική της Lehman Brother.


Ο Θανάσης Οικονόμου στέκεται στον τρόπο που λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα στη χώρα μας δηλώνοντας ότι αντιμετωπίστηκε ως άλλη μία ιερή αγελάδα και δεν πλήρωσαν αυτοί που όφειλαν το τίμημα της κρίσης που τους αναλογεί. “Η κοινή, δίκαιη, λογική λέει ότι σε κάθε επιχείρηση ή εταιρία με προβλήματα είναι οι διοικήσεις και οι μέτοχοι που έχουν τις ευθύνες και άρα και τις συνέπειες και όχι οι πελάτες, οι φορολογούμενοι, οι απλοί πολίτες”.


Σημειώνει δε ότι τώρα που ολοκληρώνεται η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, με χάσιμο πολύτιμου χρόνου, πρέπει να διασφαλιστεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Κάτι που συνεπάγεται ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να αναλάβει έστω και με καθυστέρηση τις ευθύνες που του αναλογούν, παρέχοντας στις επιχειρήσεις την απαραίτητη πρόσβαση στη ρευστότητα και δη με φθηνότερο χρήμα. Αυτό και η εγγραφή των 50 δις της ανακεφαλαιοποίησης στο μηχανισμό στήριξης και όχι στο δημόσιο χρέος, είναι καίριες προϋποθέσεις στην προσπάθεια ανάκαμψης.


Σύμφωνα με τον Θανάση Οικονόμου η ρευστότητα στην αγορά είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. “Για να υπάρξει ξανά εμπιστοσύνη στις τράπεζες δεν αρκεί η ανακεφαλαιοποίηση, πρέπει να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά, χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ανασύνταξη του παραγωγικού ιστού της χώρας. Σ’ αυτό πρέπει να επιμείνουμε”.


Το πλήρες άρθρο δημοσιεύτηκε στην Athens Voice http://www.athensvoice.gr/article/city-news-voices/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B7



Θ. Οικονόμου: "Για να υπάρξει ξανά εμπιστοσύνη στις τράπεζες πρέπει να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου