28 Ιουνίου 2013

Εκδήλωση του ΟΚΠΑΠΑ και παρουσίαση του έργου του


Share Button

Δημαρχείο ΙωαννίνωνΣτην κατάμεστη αίθουσα της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, έγινε η παρουσίαση των έργων και δράσεων που έχει αναπτύξει στα δύο χρόνια της λειτουργίας του ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας- Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Ιωαννιτών.


Χορωδίες των ΚΑΠΗ του Δήμου Ιωαννιτών, μελωδίες της Κρήτης που μετέφερε το ΚΑΠΗ Ρεθύμνου, παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά των ΚΑΠΗ και τα παιδιά των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών που χόρεψαν και τραγούδησαν, πλαισίωσαν την εκδήλωση, έβαλαν τη δική τους πινελιά και μετέφεραν λίγες από τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται καθημερινά στις δομές του ΟΚΠΑΠΑ.


Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος στο χαιρετισμό του, έκανε ειδική μνεία στην ανάγκη που δημιούργησε η οικονομική κρίση, για την ανάπτυξη κοινωνικών δομών και κυρίως για την ανάπτυξη της αλληλεγγύης.


«Μέσω του ΟΚΠΑΠΑ δημιουργήθηκε ένα ευρύ δίκτυο δράσεων για τη στήριξη των πολιτών και αναπτύχθηκε ένα κίνημα εθελοντισμού και αλληλεγγύης το οποίο έρχεται ορισμένες φορές να αναπληρώσει το κενό που αφήνει το κράτος, με τη συνεχή περικοπή πόρων», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.


Αναλυτικά στοιχεία για την ίδρυση, την πορεία και τους στόχους του Οργανισμού παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππος Τσουμάνης.


«Αναλάβαμε την ευθύνη της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου σε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Ο στόχος ήταν να γίνουν τα Γιάννινα πόλη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε πράξη με τον ΟΚΠΑΠΑ, λειτουργώντας με αρχές, με αξίες και με διαφάνεια. Στο επίκεντρό μας βρίσκεται ο άνθρωπος, ο συμπολίτης μας», υπογράμμισε ο κ. Τσουμάνης.


Η κοινωνική πολιτική του ΟΚΠΑΠΑ, ασκείται με τις δράσεις μας και τις δομές σε τέσσερις τομείς:

- Προστασία της οικογένειας και του παιδιού

- Προστασία της 3ης ηλικίας

- Προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού

- Προστασία της υγείας και πρόληψη.


Σήμερα λειτουργούν 12 Παιδικοί Σταθμοί και 10 Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, οι οποίοι φιλοξενούν περισσότερα από 1.400 παιδιά, ενώ είναι σε αναστολή η λειτουργία του Παιδικού Σταθμού Μαρμάρων γιατί την περίοδο 2012 – 2013 δεν υπήρχαν παιδιά.


Από την σχολική περίοδο 2011 – 2012, εφαρμόζονται κλιμακωτά τροφεία, με βάση το οικογενειακό εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση. Για τους χαμηλόμισθους η εγγραφή είναι εντελώς δωρεάν, για εισοδήματα από 12 μέχρι 30 χιλιάδες ευρώ τα τροφεία ανέρχονται στα 25 ευρώ το μήνα και είναι τα χαμηλότερα σε όλη την Ελλάδα.


Οι δομές που έχουν ως αντικείμενο την προστασία της τρίτης ηλικίας είναι:

- τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.)

- το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) και

- το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι.


Μετά την αναδιάρθρωση που έγινε, στο Δήμο λειτουργούν δώδεκα ΚΑΠΗ, οκτώ στην πόλη και από ένα σε κάθε έδρα Δημοτικής Ενότητας.


Με πρωτοβουλία του ΟΚΠΑΠΑ και με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ιδρύθηκε και λειτουργεί το πρώτο ΚΗΦΗ. Το ΚΗΦΗ, είναι μια σύγχρονη ανοιχτή δομή ημερήσιας φιλοξενίας ηλικιωμένων, που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα και το οικογενειακό τους περιβάλλον εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στη φροντίδα τους.


Το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι” έχει στόχο την παροχή συστηματικής και οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας στα ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα με ειδικές ανάγκες.


Από τον ΟΚΠΑΠΑ δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη δράσεων για την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Η πρώτη δομή που λειτούργησε ήταν το Δημοτικό Κατάστημα Αλληλεγγύης. Το κατάστημα δημοτικής αλληλεγγύης, εδώ κι ενάμισι χρόνο, προσφέρει εντελώς δωρεάν όλα τα είδη του σε συμπολίτες που έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε καν τα απαραίτητα για μια αξιοπρεπή διαβίωση.


Μέχρι σήμερα περισσότερες από 500 οικογένειες συμπολιτών έχουν εξυπηρετηθεί από τη λειτουργία του Καταστήματος Αλληλεγγύης. Όμως, το πλέον ελπιδοφόρο είναι οι αθρόες προσφορές κάθε είδους και η στήριξη του Καταστήματος από συμπολίτες μας που έχουν τη δυνατότητα, από φορείς της τοπικής μας κοινωνίας και από επιχειρήσεις.


Μέσω ειδικού προγράμματος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας ιδρύθηκε και λειτουργεί ο ξενώνας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους. Στο ξενώνα έχει βρει καταφύγιο η πρώτη φιλοξενούμενη με τα παιδιά της.


Με πρωτοβουλία του ΟΚΠΑΠΑ και με την εθελοντική προσφορά γιατρών, νοσηλευτών και φαρμακοποιών λειτουργούν τα δημοτικά ιατρεία αλληλεγγύης «Νίκος Σκοπούλης» και το δημοτικό φαρμακείο. Στα Δημοτικά Ιατρεία Αλληλεγγύης λειτουργούν ιατρεία όλων σχεδόν των ειδικοτήτων και καλύπτουν τις ανάγκες σε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας περίπου 120 οικογενειών του Δήμου.


Οι δύο δράσεις που θα προστεθούν στο πλέγμα αυτό και βρίσκονται ήδη στο στάδιο της υλοποίησης είναι οι Δημοτικοί Λαχανόκηποι και η Σπιτική Κουζίνα για όλους.


Ο ΟΚΠΑΠΑ θα συνεχίσει να αναπτύσσει πρωτοβουλίες για τη στήριξη της κοινωνίας στις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Στην κατεύθυνση αυτή είναι καθοριστική η εθελοντική προσφορά που καταγράφεται. Η διοίκηση του Οργανισμού και ο Δήμος Ιωαννιτών απευθύνει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους στηρίζουν τις δομές. Η βοήθειά τους είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμη.



Εκδήλωση του ΟΚΠΑΠΑ και παρουσίαση του έργου του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου